3 největší přírodní zdroje vitamínu C

8.9.2014 07:11
Vitamíny

Zatímco citrusové plody a listová zelenina jsou nejznámější zdroje vitamínu C, neobsahují jeho nejvyšší koncentraci. Tento článek představí 3 největší světové zdroje vitamínu C - potraviny, které poskytují dávky vitamínu C pro boj s chorobami, nikoliv pouze udržovací dávky.

Kakadu švestky - Australské kakadu švestky, také nazývané kozlí švestky či gubinge, obsahují na světě nejvyšší koncentraci vitamínu C.  Podle zprávy Australian government's Rural Industries Research and Development Corporation kakadu švestky obsahují mezi 1000 a 5300 mg vitamínu C na 100 g - 100 krát více vitaminu C než pomeranče a borůvky. Zpráva rovněž uvádí, že jsou bohaté na ellagovou a gallovou kyselinu, dvě vzácné fytochemikálie s protizánětlivými vlastnostmi.

Camu Camu - Pokud kakadu švestky jsou největším světovým zdrojem vitaminu C, pak camu camu je jistě druhým největším zdrojem. Podle spektrální analýzy poskytnuté Archivos Latinoamericanos de NUTRICION v prosinci roku 2000 tato fialová bobule velikosti třešně, která roste na stromu Myrciaria dubia  v Jižní Americe, obsahuje přibližně 3000 mg vitamínu C na 100 gramů dužiny. Tato pozoruhodná koncentrace dodává syrovému ovoci silnou kyselost, takže  je často přidávané do džemů, želé a ovocných šťáv.
Camu Camu je též prodáváno ve formě prášku jako power food. Camu camu firmy Raw Living je sušené mrazem pro zachování maxima živin. Výborně se kombinuje s dalšími super potravinami jako kakao, goji a pyl. Camu camu má jemnou citrónovou chuť. Užívejte vždy když chcete přidat citrónovou šťávu do smoothies, sladkostí apod. Doporučené dávkování: 1/2 až 1 čajovou lžičku denně.

Acerola třešně - Acerola třešně, také nazývané západní indické třešně, jsou červené třešně, plody Malpighia emarginata stromu, který je původem z Jižní a Střední Ameriky. 1 šálek těchto plodů (98 g) nám poskytuje asi 1644 mg vitaminu C, což je 60 krát více vitaminu C na váhu než u pomeranču. Acerola třešně jsou také bohaté karotenoidy a flavonoidy působící proti rakovinovému bujení. V tradiční medicíně se užívaly k léčbě zánětů nosních dýchacích cest.
Z acerola třešní se velmi často vyrábějí potravinové doplňky s přírodní formou vitamínu C.


Další informace: http://www.naturalnews.com/046528_vitamin_C_citrus_fruits_sources.html#ixzz3BQFvjJkG

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Znám jeden a je perfektní jako prevence Flavocel je bioinformační...
Dianka  |  19.9.2014 01:03

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *