Cholin na špatné nervy

12.12.2006 00:00
Vitamíny

"Špatné nervy" a duševní nevyrovnanost jsou příčiny neštěstí a neúspěchů ať už v partnerských vztazích, v rodině nebo na pracovišti. S klidnými nervy a uvolněni přistupujeme mnohem střízlivěji do konfliktních situací, reagujeme rozvážně a rozumně.

"Špatné nervy" jsou někdy také následkem nedostatku některých výživných látek. Tímto nedostatkem je postižena původkyně těchto negativních nálad, takzvaná myelinová vrstva, která leží jako ochranná membrána na mozkových a nervových buňkách. Navíjí se často až ve sto vrstvách kolem nervů, aby je chránila a izolovala. Nervy musejí být izolovány, protože přenášejí elektrické impulzy. Pod mikroskopem vypadá myelinová vrstva jako pevně sbalený spací pytel.

Myelin má určitou viskozitu - předem daný stupeň vlhkosti. Když vyschne, nebo se slepí, jsou naše nervy podrážděné a máme ten typický pocit, že musíme kvůli každé maličkosti vyskakovat. Také myšlenky a pozitivní pocity se pohybují jen velmi pomalu od buňky k buňce. Pokud je někdo nepřetržitě neklidný, zcela jistě ani netuší, že příčinou tohoto neklidu může být nesprávná výživa myelinu.

Myelinová vrstva se skládá asi z poloviny z cholesterolu, kromě toho z proteinu a dalších látek. Rozhodující pro zdraví membrány je podíl cholesterolu. Tato citlivá tuková látka velmi rychle oxiduje, a proto dál není schopná přenosu ani dalšího zužitkování při látkové výměně.

Z tohoto důvodu představuje ideální doplněk stravy sojový lecitin. Obsahuje 40 % phosphatidycholinu. Phosphatidycholin je bioaktivní forma cholinu, vitamínu B, podobná tuku, která pečuje o to, aby cholesterol plnil svoji úlohu v myelinové vrstvě našeho mozku a našich nervů. Již za 24 nebo 36 hodin po přijetí můžeme cítit příjemné uvolnění v nervech.

Cholin je kromě toho surovina pro acetylocholin, nervovou látku, která nás vybavuje excelentní pamětí a umožňuje nám plnou koncentrovanost.

Proto je sojový lecitin nenahraditelný pomocník proti stařeckým mentálním změnám.

Zdroj: Klaus Oberbeil - 100 tipů, jak omládnout, nakladatelství Computer press

Související články

Lecitin

30.10.2006 00:00

Lipotropní faktory

14.7.2006 00:00

Cholin

22.10.2004 00:00

Poruchy koncentrace

23.10.2003 00:00

Aby vám to stále pálilo

20.3.2002 00:00

Přidat komentář

 
* *