Kyselina ellagová z malin proti rakovině?

29.12.2016 00:01
Vitamíny

Kyselina ellagová je látka vyskytující se v některých plodech, například červených malinách a indickém angreštu. Výzkum buněčných kultur a laboratorních zvířat zjistil, že kyselina ellagová může zpomalit růst některých nádorů způsobených určitými karcinogeny.

Zní to sice slibně, ale v dnešní době nejsou žádné spolehlivé výsledky studií prováděných na lidech, které by dokazovaly, že jakákoli forma kyseliny ellagové může bránit rakovině nebo ji léčit. Další výzkumy by také měly určit, jaké prospěšné účinky může mít.

Profesor Gary Stoner z Ohio State University si 23. června 2005 nechal registrovat patent související s bojem proti rakovině a jejím metastázám pomocí kyseliny ellagové, v němž přímo zmiňuje tmavé maliny (černé a modré).


V červených malinách a dalším ovoci jako indický angrešt jsou přítomné ellagitaniny.

Kyselina ellagová může působit jako „mrchožrout“, navazuje na sebe chemikálie působící rakovinu, čímž vlastně zastavuje jejich aktivitu. Podle všeho také zneškodňuje chemikálie působící mutace bakterií. Kromě toho může kyselina ellagová bránit navázání karcinogenů na DNA a snižovat výskyt rakoviny u pěstovaných lidských buněk vystavených působení těchto toxinů.

Zdroj: Brian R. Clement, PHD - Pravda o doplńcích stravy, nakladatelství Mladá Fronta

Související články

Potraviny jako léky

28.10.2013 00:01

Látky s antioxidačním efektem

8.9.2005 00:00

Fytochemikálie proti rakovině

17.1.2003 00:00

Co jedí lidé, kteří nedostanou rakovinu

1.1.2000 00:00

Přidat komentář

 
* *