Kyselina listová prevencí proti vysokému tlaku

26.1.2005 00:00
Vitamíny

Kyselina listová může především mladší ženy ochránit před vysokým krevním tlakem. Zjistili to američtí badatelé z Harvardské univerzity v Bostonu v rámci rozsáhlé studie, která zahrnovala 150.000 účastnic. O výsledcích studie ve svém nejnovějším čísle informoval americký odborný časopis The Journal od American Medical Association (JAMA).

Kyselina listová patří do skupiny vitaminu B a vyskytuje se v listové zelenině (špenátu, brokolici, růžičkové kapustě), fazolích, čočce a pomerančích. Ochrana před vysokým krevním tlakem ovšem předpokládá denní spotřebu jednoho miligramu kyseliny listové. Miligram je však dvaapůlkrát vyšší než v USA a v Německu doporučovaná denní dávka. Tým badatelů v čele s Johnem Formanem připouští, že je sotva možné přijmout takové množství kyseliny listové v potravě. Ochranného efektu je podle studie možno dosáhnout pouze vitaminovými tabletami.

Harvardský tým sledoval zdravé účastnice výzkumu ve věkových kategoriích 27 až 44 let a 43 až 70 let. Ukázalo se, že mladším ženám při denní konzumaci minimálně jednoho miligramu kyseliny listové hrozilo jen poloviční nebezpečí vzniku vysokého krevního tlaku, než tomu bylo u žen s konzumací nižší než 0,2 miligramu. U starších žen již tato výhoda činila pouze 18 procent.

Tým kolem Formana navrhuje, aby byly výsledky ověřeny v dalších klinických studiích. Pokud tyto výsledky budou potvrzeny, bude možno tento cenově výhodný vitamin, u něhož dosud nebyly zjištěny žádné vedlejší škodlivé účinky, doporučovat jako prevenci proti vysokému krevnímu tlaku a tedy i proti problémům se srdcem.

U kyseliny listové byly rovněž zjištěny výrazné embryoprotektivní vlastnosti - chrání před vrozenými vadami dětí. Její dlouhodobé užívání před otěhotněním a v první třetině těhotenství údajně dokáže zabránit až v 80 procentech případů vzniku závažných rozštěpových vad obličeje a páteře.

Ani při vysokém příjmu není tento vitamín toxický a nadbytečné množství se snadno vylučuje močí. Běžné potraviny bohaté na kyselinu listovou nestačí zabezpečit potřebný denní přísun. V USA, Kanadě a Velké Británii existuje proto v rámci národních zdravotních programů značná podpora užívání kyseliny listové během těhotenství.

Národní programy některých zemí počítají s takzvanou fortifikací potravin, tedy s obohacováním běžných potravin velmi malými přídavky kyseliny listové. Obdobně se v České republice jedlá sůl obohacuje jódem a dříve se dodával do pitné vody fluór v rámci prevence proti zubnímu kazu. V USA a Kanadě se od roku 1998 povinně přidává kyselina listová do mouky. V Maďarsku od 1998 se dobrovolně přidává do droždí při výrobě chleba. Potraviny však musejí být vždy označeny, že obsahují přidanou kyselinu listovou.

V České republice je kyselina listová součástí řady multivitaminových přípravků a doplňkové výživy pro těhotné ženy a kojící matky. Kyselina listová patří v Česku mezi látky, které je možno bez schvalování použít při obohacování potravin, takzvaném vitaminizování.

Zdroj: ČTK

Více informací a možnost zakoupení kyseliny listové naleznete zde

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Listovku beru tři měsíce.měla jsem problémy s vlasy,pletí a při...
Helena  |  25.8.2009 11:59

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *