Kyselina listová snižuje riziko demence

18.8.2005 00:00
Vitamíny

Nová studie amerických vědců prokázala, že konzumování velkého množství kyseliny listové, která je obsažena citrusových plodech a v zelených druzích zeleniny, snižuje riziko onemocnění Alzheimerovou chorobou.

Experti z amerického Národního institutu pro stárnutí sledovali po dobu sedmi let složení potravy u seniorů. Poté došli k závěru, že u těch, kteří konzumovali doporučenou dávku folátů, což jsou deriváty kyseliny listové obsažené v zelenině, se snížilo riziko výše zmíněného onemocnění.

Vědci podrobně sledovali stravovací návyky a příjem vitamínů E, C, B6, B12, karotenoidů a kyseliny listové u 579 pacientů, kterým bylo přes šedesát let a u kterých se neprojevovaly příznaky demence. U těch, kteří konzumovali denně alespoň 400 mikrogramů kyseliny listové, zaznamenali výzkumníci o 55 procent nižší pravděpodobnost vzniku Alzheimerovy choroby, než u těch, kteří zmíněnou dávku nedostávali. Souvislost mezi konzumací vitamínů C, B12 nebo karotenoidů a snížením hrozby Alzheimerovy nemoci prokázána nebyla.

Doktorka Claudia Kawasová, která se výzkumu účastnila, pro tisk prohlásila: „Ukázalo se, že kyselina listová má vliv na riziko vzniku Alzheimerovy nemoci. Je ale možné, že na jeho redukci působí i jiné faktory, které dosud měřeny nebyly. Důkazy o účincích folátů jsou ovšem velmi přesvědčivé.“

Dosud bylo známo, že foláty snižují riziko vrozených defektů plodu, působí příznivě na srdce a regulují množství homocysteinu v krvi. Předchozí studie také zjistily souvislost mezi zvýšeným množstvím homocysteinu a Alzheimerovou chorobou.

Zdroj: Plus

Kyselinu listovou můžete zakoupit zde

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Kyselina listová pomáhá stopoření údu.
Dikobraz  |  13.12.2006 08:19

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *