Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00
Vitamíny

Konzumace rostlinných olejů a ryb napomáhá prevenci vzniku onemocnění srdce a cév. Tyto pokrmy obsahují nenasycené mastné kyseliny omega-3. Příjem jejich dostatečného množství redukuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a snižuje pravděpodobnost úmrtí na tyto nemoci, řekl novinářům přednosta interní kliniky motolské nemocnice Milan Kvapil. Konstatoval, že ačkoli jsou pro tělo nezbytné, lidský organismus si tyto kyseliny nedovede sám vyrobit.

Jejich pozitivní účinek prokázala například jedna americká studie. Dlouhodobě sledovala 5000 diabetiček, které pětkrát týdně užívaly vysoké dávky nenasycené kyseliny omega-3. Riziko výskytu nemocí srdce a cév se u těchto pacientek snížilo o 64 procent a riziko úmrtí na kardiovaskulární onemocnění kleslo o 52 procent.

Kyseliny omega-3 snižují krevní tlak, ovlivňují srážlivost krve, působí protizánětlivě a jsou schopné zajistit kontrolu nad tvorbou cholesterolu. Dokonce snižují pravděpodobnost vzniku cukrovky, uvedl Kvapil.

Nenasycené kyseliny omega-3 jsou podle něj důležité také pro rozvoj mozkové činnosti dětí a jejich dostatek snižuje nebezpečí vzniku deprese. Jsou v dostupných olejích rostlinného původu a v mořských rybách. Češi však nejsou zvyklí pravidelně ryby konzumovat. Speciálně čištěný a vysoce koncentrovaný rybí olej je obsažen i v tobolkách potravinového doplňku.

V cévách člověka se během života usazují tuky a vznikají aterosklerotické pláty, které znesnadňují jejich průchodnost a dokonce mohou způsobit okamžitou smrt. Lékaři již delší dobu věděli, že ten, kdo má vyšší cholesterol, je vystaven i vyššímu riziku infarktu. Později zjistili, že existuje nejen špatný, ale i dobrý cholesterol, který snižuje riziko kornatění tepen. Zvýšit jeho hladinu však podle Kvapila není snadné, protože existuje málo farmakologických prostředků, které to dokáží.

Mezi neléková opatření snižující hladinu celkového cholesterolu patří dostatek pohybu, dieta, zákaz kouření. Lékaři by měli podle Kvapila také doporučovat příjem nenasycených kyselin omega-3.

Jitka Klejnová - ČTK

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

Máte někdo kladné zkušenosti s touhle omegou?...
Týna  |  12.8.2017 19:55

Omegu od Naturamed užíváme celá rodina už pár let a máme s tím jen ty...
Jana  |  12.8.2017 19:57

Začala sem ji užívat kvůli cholesterolu a hodně se mi to upravilo....
Linda  |  12.8.2017 19:58

Já užívala omegu od Naturamed v těhotenství. Jako jediná mi nevadila,...
Sára  |  12.8.2017 19:59

Holky, moc díky za vaše ohlasy. Tak já ji teda vyzkouším.
Týna  |  12.8.2017 20:01

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *