Potravinové dopňky a potraviny pomáhající snížit vysokou hladinu cholesterolu

3.3.2016 00:01
Vitamíny

HDL cholestero laicky nazýváme také dobrý cholesterol. Jedním z jeho úkolů je transportovat LDL cholesterol, tedy špatný cholesterol, který se může usazovat v cévách, přímo do jater. Celkový cholesterol má normální hladinu 3,9 - 5,2 mmol/l, hodnotu představující zvýšené riziko 5,2 - 6,2 mmol/l a vysoké riziko nad 6,2 mmol/l. HDL cholesterol má bezpečnu hladinu nad 1,2 mmol/l, zvýšené riziko představuje hladina pod 0,9 mmol/l. LDL cholesterol má normální hladinu do 3,4 mmol/l, zvýšenou při 3,4 - 4,1 mmol/l a vysoce zvýšenou nad 4,1 mmol/l.

Přírodní prostředky pomáhající snížit vysokou hladinu cholesterolu či zabraňující jeho ukládání v cévách:

Vitamín C
Schopnost vitamínu C recyklovat oxidovaný vitamín E a pomáhat při neutralizaci hydroperoxidových radikálů poskytuje silnou ochranu před onemocněním srdce a cév. Hydroperoxidové radikály snižují hladinu vitamínu E a oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky (což je potenciální spouštěcí faktor pro tvorbu atherosklerotických plátů v cévách). Vitamín C též zabraňuje akumulaci lipoproteinu A v postižených tepnách (lipoproteinu A nosí a shromažďuje cholesterol v tepnách a zabraňuje rozpouštění krevních sraženin). Vytváření plátů se urychluje, pokud se setkává LDL cholesterol s lipoproteinem A. Naštěstí vitamín C zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu (HDL), který zrychluje odvod LDL cholesterolu z tepen. Dodávání vitamínu C může snížit i celkový cholesterol a krevní tlak, vyšší dávky C vitamínu jsou spojovány s nízkou hladinou krevních tuků. Cukrovka je velkým rizikovým faktorem onemocnění srdce a cév vzhledem k vysokému počtu glykací, poškození způsobených vazbou cukru na tělesné proteiny. Mezi jiným může glykace poškodit integritu cév a narušit mechanismus, který kontroluje produkci cholesterolu v játrech. Suplementace vitamínem C významně snižuje glykaci.

Jablečný pektin
Ve vodě rozpustná vláknina je lepkavá a s vodou vytváří gel. Pomáhá udržovat hladinu krevního cukru tím, že zpomaluje jeho vstřebávání do krve. Zároveň též chelatuje toxické těžké kovy ve střevech. Dále rozpustná vláknina pomáhá udržovat normální hladinu cholesterolu tím, že váže žlučové kyseliny, což způsobuje větší odbourávání cholesterolu na žlučové kyseliny.

B-komplex
B3 (niacin) upravuje vysoký krevní tlak a snižuje škodlivý LDL cholesterol. B4 (kyselina listová) snižuje hladinu homocysteinu. B12 (kobalamin) snižuje hladinu homocysteinu, snižuje riziko srdečních onemocnění. Homocystein působí jako  jed pro buňky. Napadá cévní stěny, vyvolává v nich zánět a zdrsňuje je. A na těchto místech pak má škodlivý LDL cholesterol možnost ukládat se ve formě plaku a způsobuje arteriosklerózu. Tak je jasné, že cholesterol a homocystein jsou nebezpeční partneři, kteří způsobují onemocnění a dřívější stárnutí. Snižování homocysteinu má proto vždy velký význam při zjištění zvýšené hladiny špatného cholesterolu LDL.

Česnek
Česnek má širokou škálu pozitivních vlivů na srdce a cévy, zejména díky obsahu sloučenin síry (allicin a jeho metabolity). Výzkum prokázal, že česneková suplementace snižuje hladinu celkového cholesterolu zlepšuje poměr mezi HDL a LDL. Dále jsou zde důkazy, že česnek vlastní schopnost snižovat krevní tlak. To je často propojeno se vlastností rostlin redukovat shlukování krevních destiček.

Beta-glukan
Beta-gkukan je polysacharid získávaný z buněčných stěn pekařských kvasinek, ovsa, ječmene a z mnoha medicinálních hub, jako např. maitake.
Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu
Pro snižování hladiny cholesterolu bylo v klinických testech používáno mezi 2900 až 15000mg beta-glukanů denně. Pro zvýšení funkcí imunitního systému nebyla zatím vědecky stanovena doporučená denní dávka. Výrobci beta-glukanů obvykle doporučují mezi 50 až 1000mg denně (na lačno).


Vitamín E
Vitamín E neutralizuje hydroperoxidové radikály, které oxidují LDL (špatný) cholesterol a krevní tuky, čím zvyšují riziko atherosklerózy a onemocnění srdce a cév. Tento vitamín současně zvyšuje hladinu HDL (dobrého) cholesterolu, pokud je nízká, zvyšuje odbourávání LDL a fibrinu (proteinu účastnícího se tvorby krevních uzávěrů), zabraňuje srážení krevních destiček a vytváření trombů (cévních uzávěrů) a pomáhá obnovit normální srdeční rytmus (reguluje odpověď srdečního svalu na vápník). Mnoho studií potvrdilo, že vitamín E je značnou prevencí onemocnění srdce a cév.

Černý čaj
Černý čaj je skutečným zázrakem, shodli se američtí odborníci, kteří lahodnému nápoji přiřkli další plus. Popíjení černého čaje totiž podle jejich zjištění dokáže vyrovnat zvýšenou hladinu cholesterolu v krvi. Jeden šálek denně navíc také ochrání před srdečními chorobami a možným infarktem.Lidem, kteří popíjeli čaj alespoň po dobu tří týdnů, poklesla v krvi hladina lipoproteinu, jenž je označován také jako špatný cholesterol, o sedm až jedenáct procent, což je výborný výsledek.

Zelený čaj
Zelený čaj v některých studiích, ne však ve všech, snižoval celkový cholesterol a zlepšoval cholesterolový profil (snížení “zlého“ LDL cholesterolu a zvýšení “dobrého“ HDL cholesterolu. Zelený čaj ochraňuje též srdečně-cévní systém tím, že snižuje shlukování krevních destiček.
Zelený čaj též chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací. Zvyšuje antioxidační aktivitu krve.

Rybí tuk a koenzym Q10
Existuje jeden živočišný tuk, který pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Jde o rybí tuk, v němž jsou obsaženy 3-omega mastné kyseliny. Ty brání usazování tuku v cévách. Ačkoli obvykle upřednostňujeme čerstvé potraviny, v tomto případě je lépe sáhnout po potravinových doplňcích. Kapsle s rybím tukem totiž na rozdíl od čerstvých ryb neobsahují olovo, rtuť, kadmium a jiné těžké kovy.  Pokud užíváme léky, které snižují vysoký cholesterol, měli bychom se také poohlédnout po doplňcích s koenzymem Q10. Léky na vysoký cholesterol totiž často negativně ovlivňují hladinu tohoto důležitého koenzymu.

Lecitin
Lecitin je schopen na sebe cholesterol navázat a následně jej rozpustit. Pomáhá tak při transportu tuků v těle a rozpouští již vytvořené cholesterolové usazeniny. Mimo jiné je také dobrým pomocníkem při snižování hmotnosti a optimalizaci krevního tlaku. Lecithin můžeme nalézt v játrech, žloutcích či arašídech a sojových bobech. Na našem trhu je však také k dostání v kapslích pro ty, kteří tyto potraviny nekonzumují v dostatečném množství.

Vilkakora
Alkaloidy vilkakory (mitrafylin, rhynchofylin a hirsutin) snižují krevní tlak a mají vasodilatační účinek (rozšiřují cévy). Rhynchofylin též zabraňuje shlukování krevních destiček, pomáhá předcházet trombóze (ucpání cév), snižuje srdeční frekvenci a krevní cholesterol.

Kurkuma
Studie z roku 2008 zveřejněná v časopisu Drugs in R & D zjistila, že standardizovaný přípravek s curcuminoidy z kurkumy je lepší ve srovnání s lékem na snižování hladiny cholesterolu atorvastatin (obchodní název Lipitor ).

Aloe vera
Několik studií na zvířecích modelech jakož i na lidských subjektech předpokládá, že požití aloe může mít příznivý účinek na snížení sérového cholesterolu, sérových triglyceridů a sérových fosfolipidů, které, když jsou zvýšené, zřejmě akcelerují ukládání tukových substancí ve velkých a středních tepnách, včetně věnčitých tepen srdce.
V jedné studii byly krysy albíni krmeny dietou s vysokým obsahem cholesterolu s experimentální skupinou krmenou polysacharidem (Glukomannan) z Aloe. Ve srovnání se skupinou kontrolních zvířat skupina krmená frakcí Aloe vykazovala:
1. Snížené celkové hladiny cholesterolu.
2. Snížené hladiny triglyceridů.
3. Snížené hladiny fosfolipidů.
4. Snížené hladiny neesterifikovaných mastných kyselin.
5. Zvýšené hladiny HDL cholesterolu (“dobrý“ cholesterol).
6. Výrazně zvýšené poměry HDL/Celkový cholesterol.
Důkazy předpokládají, že požívání Aloe může mít zdraví prospěšný účinek na metabolismus tuků (lipidů), který by mohl, když je u lidských subjektů aktivní, snižovat riziko ischemické choroby srdeční u lidí. (Joshi a Dixit, 1986)


Extrakt z olivových listů
Extrakt z olivových listů bojuje proti endoteliální dysfunkci na více úrovních. Zvyšuje produkci oxidu dusnatého, signální molekuly, která pomáhá relaxovat krevní cévy. Snižuje produkci a aktivitu molekul známých jako matrix metaloproteinázy, neboli MMP. Nadměrná aktivita MMP doslova rozpouští gelu podobnou substanci, která drží buňky pohromadě, což činí cévní stěnu stále více náchylnou k poškození plakem. Pomáhá také předcházet oxidaci LDL-cholesterolu, který v prvních stádiích přispívá k rozvoji aterosklerózy. Oxidované LDL spouští zánět a dále poškozuje tepny. Extrakt z olivových listů má cílené protizánětlivé účinky.

Další potraviny a potravinové doplňky pomáhající snížit cholesterol:
Řasy spirulina a chlorella, alfalfa, extrakt z hroznových semínek, lněný olej, konopný olej, olivový olej, semínkaa ořechy, skořice, zázvor,čerstvá zelenina a ovoce.

Související články

Potraviny pro zdravé cévy a srdce

15.1.2016 10:01

Nejnebezpečnější je tuk na břiše

8.1.2016 00:01

21 potravin pro zdravé cévy a srdce

5.1.2016 00:01

Lidé s onemocněním srdce a cév mají nezdravý životní styl

1.9.2015 00:01

4 příznaky, že můžete mít ucpané cévy a jak tomu předcházet

27.4.2015 00:01

Cholesterol ve vajíčkách srdci a cévám až na vyjímky nevadí

24.4.2015 00:01

Zkuste očistu raw stravou

9.4.2015 00:01

Konzumace vajíček bez rizika

1.4.2015 00:01

Pouze polovina lžíce skořice denně udělá zázraky pro vaše zdraví

11.3.2015 00:01

Vitamin E může pomoci snížit krevní tlak a ochránit srdce

2.3.2015 00:01

Cholesterol v potravinách prý nevadí, ten špatný v krvi ale ano

24.2.2015 00:01

Důležitá role vlákniny

15.1.2015 00:01

57 způsobů, jak kokosový olej může prospět vašemu tělu

14.1.2015 00:01

Ideál je pět porcí ovoce či zeleniny denně

9.1.2015 00:01

10 potravin, které pomáhají předcházet ucpávání tepen

28.10.2014 00:01

Extrakt z olivových listů a jeho výhody pro cévy, srdce, mozek, klouby a celý organismus

15.10.2014 00:01

Užívání zázvoru zlepšuje 8 hodnot u pacientů s diabetem 2. typu

4.3.2014 00:01

17 zdraví prospěšných účinků kajenského pepře

24.2.2014 00:01

Avokáda jako perfektní potravina

8.1.2014 00:01

Jak konzumace sezamové pasty tahini může ochránti vaše srdce a cévy

3.1.2014 00:01

Prevence onemocnění srdce a cév v příjemném lázeňském prostředí

2.12.2013 00:01

Kurkuma - neuvěřitelně zázračná bylina

29.11.2013 08:31

Přírodní prostředky pro zlepšení stavu cév a podporu krevní cirkulace

20.11.2013 00:01

Vitamín C - vitamín všech vitamínů

12.11.2013 00:01

Prospěšnost hnědé rýže pro zdraví

8.11.2013 00:01

12 pozitivních účinků dýňových semínek na zdraví

25.10.2013 00:01

Extrakt z hroznových jader a jeho úžasné vlastnosti

23.10.2013 00:01

Granátové jablko dokáže pročistit tepny

18.10.2013 00:01

Vegetariánství prý prodlužuje život až o 15 let

15.10.2013 00:01

Účinek kurkumy je srovnatelný s mnoha léky

10.10.2013 00:01

Tipy, jak jíst zdravě a nezruinovat rozpočet

22.8.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Lněná semínka

29.7.2013 00:01

10 nejvýživnějších a nejzdravějších semen - Semena z granátových jablek

15.7.2013 00:01

Konopí jako zdroj energie a zdravých potravin

30.5.2013 00:01

Ohromující přínosy včelího pylu pro zdraví:

29.5.2013 00:01

5 tipů na prevenci vysokého cholesterolu

30.11.2012 00:01

Extrakt z hroznových semínek snižuje krevní tlak

26.9.2012 00:01

6 látek pro zdravější srdce

14.9.2012 00:01

Pozoruhodné léčivé vlastnosti dýňových semínek

6.8.2012 00:01

Cukr může být jedovatý

9.5.2012 00:01

Výtažek z hroznových jader - významný antioxidant

13.2.2012 00:01

Co by měli dělat lidé pro snížení rizika onemocnění srdce a cév

17.10.2011 00:01

Dieta: 3 jablka denně

16.8.2011 00:00

K čemu je dobrý cholesterol?

23.5.2011 00:00

Jak užívané léky ovlivňují hladinu vitamínů a minerálů

27.1.2011 00:00

Proč je důležité vyznat se v tucích

17.5.2010 10:50

Extrakt z hroznových semínek je významný pomocník pro zdravé srdce, cévy, kůži, kosti i zuby

20.4.2010 00:00

Váš úhlavní nepřítel - HOMOCYSTEIN

23.3.2010 00:00

Ořechy a semena jako zdroj živin

3.2.2010 00:00

Beta-glukany snižují cholesterol a podporují imunitu

24.1.2008 00:00

Earth source

18.12.2007 00:00

I při redukční dietě by člověk měl konzumovat tuky

6.6.2007 00:00

Vilkakora - zázračná bylina z pralesa

20.2.2007 00:00

Koenzym Q10 (Ubidekarenon či Ubichinon)

2.11.2006 00:00

Lecitin

30.10.2006 00:00

Vlašské ořechy snižují škodlivý vliv nasycených tuků

19.10.2006 00:00

Mandle jako vhodná přesnídávka

24.8.2006 00:00

Alfalfa - bohatý zdroj živin

9.8.2006 00:00

Lipotropní faktory

14.7.2006 00:00

Mandle jsou dobrým zdrojem vitaminu E

2.6.2006 00:00

Strava snižující cholesterol působí obdobně jako statiny

5.4.2006 00:00

Klíčem ke zdraví je homocystein

20.2.2006 00:00

Vitamín E - mocný antioxidant

16.12.2005 00:00

Homocysteinová teorie vzniku ischemické choroby srdeční (ICHS)

12.12.2005 00:00

Zdravé používání olejů v kuchyni

30.11.2005 00:00

Česnek - nejen přírodní antibiotikum

28.11.2005 00:00

Lněný olej pro zdravou kůži, mozek, srdce a cévy

9.11.2005 00:00

Málo cholesterolu prý zvyšuje riziko Parkinsonovy nemoci u mužů

13.10.2005 00:00

Zelenina k vínu

12.8.2005 00:00

Kyseliny omega-3 mohou snížit riziko úmrtí na srdce až o polovinu

10.6.2005 00:00

Nebezpečná je konzumace okysličeného cholesterolu

17.5.2005 00:00

Lněný olej má blahodárné účinky

8.4.2005 00:00

Vitamín C výrazně snižuje riziko onemocnění srdce

5.4.2005 00:00

Mandle pro zdraví

16.3.2005 00:00

Česnek nad zlato

3.2.2005 00:00

Alfalfa - přírodní zdroj vitality

1.12.2004 00:00

Borůvky téměř proti všem zdravotním neduhům

31.8.2004 00:00

HOMOCYSTEIN

29.7.2004 00:00

I diety mohou zvyšovat cholesterol v krvi

26.3.2004 00:00

Zamoření organismu odpadními látkami

11.2.2004 00:00

Může být hladina cholesterolu příliš nízká?

26.11.2003 00:00

Chlorella tabs

19.5.2003 00:00

117 způsobů, jak bílý cukr ničí vaše zdraví

2.12.2002 00:00

Zdravotní důsledky diet a hladovění

2.10.2002 00:00

Jak se tvoří nánosy cholesterolu?

22.8.2002 00:00

Vilcacora a další andské a amazonské byliny

4.6.2002 00:00

16 důvodů proč jíst rýži

7.2.2002 00:00

Dobré a špatné tuky

22.5.2000 00:00

Hrozba jménem ICHS

12.5.2000 00:00

Jak vitamín C bojuje se stárnutím

12.3.2000 00:00

Jablko jako lék

7.1.2000 00:00

Vláknina a nemoci

4.1.2000 00:00

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

To je pravda, já už užívám dlouho tu hlívu a funguje bezvadně
Darina  |  16.3.2016 15:41

Tak já zase dopručuji ostropestřec. Není to sice primárně na imunitu,...
Berta  |  17.3.2016 10:44

Tak to je nejlepší zase u terezie, kde mají ostropestřec s reishi
Gabca  |  18.3.2016 13:32

Jj. Detoxikuje játra a podporuje trávení. A je to komplet přírodní,...
Berta  |  18.3.2016 14:06

Dělá to látka silymarin. To je látka, která pomáhá k detoxikaci jater...
Slavek  |  21.3.2016 13:18

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *