Vegetariánské zdroje vitamínu B12

21.5.2010 00:00
Vitamíny

Vitamín B12 je produkován bakteriemi a proto je obsažen i v rostlinných zdrojích, kde jsou tyto bakterie činné.

Rostlinné zdroje vitamínu B12:

kvašená zelenina - pikles, kysané zelí

fermentovaná sója:

kvalitní přírodní sojové omáčky

miso pasta

sýry natto a tempeh

mořské řasy

sladkovodní řasy chlorella a spirulina

bylinka andělika čínská

kvasnice

obilné klíčky  

 

V současnosti však panuje názor, že jakýkoliv vitamín B12 obsažený v rostlinných jídlech je pro člověka pravděpodobně špatně využitelný a na tato jídla bychom se neměli spoléhat, ale spíše preferovat jiné bezpečné zdroje. Do mnoha veganských jídel se vitamín B12 přidává uměle (např. o vitamín B12 obohacená sójová mléka a cereálie)a je doporučováno, aby vegetariáni a vegani užívali potravinové doplňky s tímto vitamínem.

Vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky a vejce, i když nepravidelně, nemívají s nedostatkem vitaminu B12 žádné problémy.

Tento vitamín je nezbytný pro vytváření červených krvinek, pro udržování zdravé nervové soustavy, pro růst a vývoj dětí. Jeho nedostatek může způsobit chudokrevnost (anémii), někdy také neuropatii (onemocnění periferních nervů), umocněnou někdy i degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy.

Autor: mk

 

 

 

Přidat komentář

 
* *