Více jak polovina populace má nedostatek vitamínu D

8.8.2012 00:01
Vitamíny

Nedostatek vitamínu D v lidském organismu výrazně zvyšuje riziko vzniku onemocnění, jako jsou bolestivá osteoporóza či svalová slabost. Zvyšuje také rezistenci tkání vůči inzulínu, má vliv na srdeční selhání a na vznik karcinomu ? zejména tlustého střeva a prostaty. Alarmující je, že dle odborných studií nedostatkem vitamínu D trpí polovina populace.

Vitamín D je nepostradatelný pro vstřebávání vápníku a fosfátů v lidském těle. Pokud se organismus člověka potýká s deficitem vitamínu D, dříve či později se to projeví na jeho zdravotním stavu. Zvláště u malých dětí a starších lidí je třeba hladiny vitamínu D v těle hlídat,“ říká MUDr. Ivo Sotorník, DrSc. ze společnosti synlab czech a dodává: „V případě podezření na nedostatek vitamínu D, pro který jsou charakteristické projevy, jako je například osteoporóza, zlomeniny, nejistá chůze či nestabilita je na místě podstoupit laboratorní vyšetření, které poskytne přesné informace o koncentraci vitamínu D v organismu. Pokud se potvrdí nedostatečné hodnoty vitamínu D, navrhne lékař efektivní formu jeho kompenzace.“

Rizikovými jsou pak všechny stavy, u kterých se deficit vitaminu D často objevuje. Například při diabetes, dlouhodobé terapii glukokortikoidy, při chronickém selhávání funkce ledvin, při poruchách trávení a narušení vstřebávání základních živin z trávící soustavy nebo při revmatických onemocněních.

Slunce je přirozený zdroj vitamínu D - jen to však často nestačí

Přirozeným zdrojem vitamínu D je sluneční záření. Ne každý si však z časových nebo zdravotních důvodů může pobyt na slunci dovolit. Dospělý jedinec je ze slunce schopen získat až 95 % potřebné denní dávky vitaminu D, 5 % pak z potravin.  „Proces vytváření tohoto vitaminu však neprobíhá okamžitě při kontaktu se slunečními paprsky - na slunci je třeba strávit určitou dobu. Pro efektivní tvorbu vitamínu D by měl dospělý člověk s odkrytou hlavou a horními končetinami trávit na slunci dobu 20 až 30 minut dva až třikrát týdně,“ říká MUDr. Ivo Sotorník, DrSc. ze synlab czech a dodává: „Je si však třeba uvědomit, že ve stáří významně klesá schopnost kůže vytvářet vitamin D po expozici na slunci. Snižuje se též střevní absorpční kapacita pro vápník. Dalším činitelem uplatňujícím se v tomto smyslu je fototyp lidí. Světlovlasí jedinci s nízkým fototypem vytvářejí významně více vitamínu D za stejnou dobu než tmavovlasí a lidé s tmavou pletí.“

Používání opalovacích prostředků s ochranným faktorem tvorbu vitamínu D ze slunečních paprsků zhoršuje. Například krém s faktorem 15 absorbuje až 93 procent dopadajícího UVB záření nezbytného pro tvorbu vitamínu D, krém s faktorem 30 dokonce 97 procent.

Mimo sluneční záření je možné vitamín D v těle kompenzovat konzumací vybraných potravin jako jsou například  tresčí játra nebo maso tučných mořských ryb. V menší míře je vitamín D obsažen ve vejcích a játrech dalších živočichů. Možné je též, ideálně po konzultaci s lékařem, použití farmak ať již podávanými ústy nebo nitrožilně.

Přehled komentářů

zobrazit všechny komentáře 

djbmkvmh,jdn
739152432  |  17.8.2012 16:18

zobrazit všechny komentáře

Přidat komentář

 
* *