Význam selenu pro zdraví a jeho potravinové zdroje

24.1.2017 00:01
Vitamíny

Selen je stopový prvek, který švédský chemik Baron Jöns Jacob Berzelius objevil před téměř 200 lety. Dnes ho moderní vědci uznávají jako základní živinu pro lidské zdraví se silnou protizánětlivou, protivirovou a protirakovinnou aktivitou.


Na buněčné úrovni je selen aktivní složka glutathion peroxidázy, což je enzym, který přeměňuje peroxid vodíku na vodu. Glutathionperoxidáza má silné antioxidační vlastnosti a slouží jako první linie obrany proti nahromadění škodlivých volných radikálů v buňkách. Selen také hraje důležitou roli v prevenci rakoviny. Jeden z důvodů, proč lidé dostávají rakovinu je proto, že nadměrné produkují volné radikály. Snížením volnývh radikálů selen pomáhá snižovat riziko vzniku rakoviny.

Když jde o jídlo, para ořechy jsou výborným zdrojem selenu, a vše, co potřebujete je dva až tři ořechy za den, aby byla splněna denní potřeba. Co se týká selenu měli byste usilovat o to, aby si ho tělo bralo z jídla za účelem maximálního užitku. Nejlepší potravinové zdroje selenu jsou:

Para ořechy

Sardinky

Divoký  aljašský losos

Ekologická vejce

Slunečnicová semínka

Bio kuřecí a krůtí z volného chovu

Játra (jehněčí nebo hovězí maso)

Chia semínka

Houby

Ve většině částí USA je hladina selenu v půdě poměrně vysoká (severní Nebraska a Dakotas mají půdu, kde je zejména vysoký obsah selenu). Nicméně, v jiných oblastech jako je Čína, Rusko, Austrálie, Nový Zéland a Evropa hladiny selenu v půdě mají tendenci být mnohem nižší, a pokud budete jíst potraviny primárně pěstované v těchto oblastech, doplněk vysoce kvalitní selenu může být prospěšný. I části USA byly identifikovány jako selen deficitní oblasti, k nimž patří:

   Pacifický severozápad
   Část oblasti Velkých jezer a na východ od ní směrem k New England
   Části pobřeží Atlantiku

Pokud žijete v jedné z těchto oblastí a soustřediíte se svůj jídelníček na lokálně pěstované potraviny, můžete mít nízký obsah selenu. Můžete mít také nízké hladiny selenu pokud kouříte cigarety, pijete alkohol, máte za sebou chirurgické zmenšení žaludku nebo máte Crohnovu chorobu či ulcerózní kolitidu.

Dávkování

Selen je potřeba ve velmi malých množstvích - mikrogramech, což je zlomek miligramu. Více zde není lepší, protože toxicita se může stát problémem. Pro prevenci rakoviny je doporučená hodnota 200 mikrogramů za den. Při mnoha studiích bylo používáno 400 mcg za den bez příznaků nemoci. Nicméně, protože většina výzkumů podporuje použití 200 mikrogramů denně a neprokázaly se žádné významné výhody vyšších dávek, doporučuje se nejvýše 200 mikrogramů za den.

Pokud máte rádi para ořechy, jíst asi dva až tři za den bude obvykle dostačující.

Zdroj: mercola.com

Přidat komentář

 
* *