Černá kapusta - superzelenina původem z Toskánska
Černá kapusta 'Nero di Toscana' je skvělá plodina pro zimní zeleninovou zahradu. Chuť a struktura se zlepšují, jakmile mrazy začnou brzy na začátku zimy uvolňovat cukry. Čersná kapusta je fantastická zimní „superfood“.
Jedna porce černé kapusty pokryje třetinu denní potřeby vápníku. A pak vitamin K: jeho obsah v zelenině je naprosto výjimečný, a to do té míry, že se její konzumace nedoporučuje těm, kteří užívají léky na srážlivost krve.
Tmavá barva kapusty přecházející do fialova je způsobena antokyany, antioxidanty, které zřejmě hrají roli při snižování chronického zánětu spojeného s mnoha chorobami.
Kapusta rovněž obsahuje kyselinu listovou, která je důležitá pro syntézu genetického materiálu. Zdá se, že rovněž působí proti nádorům prsu, jak to ukázala deset let trvající studie na 31.000 Italkách, u nichž se sledovala konzumace zeleniny se zelenými listy. Kapusta je potenciálním spojencem onkologů. Podobně jako další druhy kapusty, zelí a brokolice obsahuje glukosinoláty, které se v četných testech ukázaly být pomocníky proti nádorům.
Černá kapusta se má jíst syrová, abychom z ní získali co nejvíce látek, včetně výrazné dávky vitaminu C. Kompromisem mezi vědou a gastronomií je krátkodobé podušení v troše vody, maximálně po dobu deseti minut.
Tato kapusta je velmi oblíbená pro podzimní a zimní italské vaření. Italové ji milují jemně nasekanou ve směsi s několika kapary a zelenými olivami jako topping na crostini.
A pokud jde o dlouho vařenou toskánskou polévku z této zeleniny? Ta umožňuje lépe vstřebat betakaroten, prekurzor vitaminu A, který podporuje imunitní systém.
Autor: MK
- Odpovědět
Pošli odkaz