Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Pohankové rizoto
Pohanka je známá pro svůj obsah rutinu, který pomáhá vstřebávání vitamínu C. Je to přirozeně bezlepková hypoalergenní plodina plná minerálních látek jako je například železo, vápník, hořčík, fosfor a další. Uklidňuje žaludeční a dvanáctníkové vředy, regeneruje jaterní buňky, příznivě ovlivňuje cévní systém a funkci trávicího ústrojí.
Suroviny:
180 g rýže kulatozrnné
40 g pohanky
40 g slunečnicového oleje
400 g masa (kuřecí, krůtí, vepřové) - ve vegetariánské verzi lze vynechat
150 g mrkve
80 g cibule
50 g sterilizovaného hrášku
50 g sterilizované kukuřice
100 g drcených rajčat
120 g strouhaného sýru (v zimě doporučujeme vynechat)
0,35 l vody
zeleninový vývar
sůl, mletý pepř
Postup:
Na rozpáleném oleji orestujeme nakrájenou cibulku a přidáme nadrobno pokrájené
kuřecí maso, na nudličky nakrájenou mrkev a zasypeme kořením. Krátce
osmahneme, zalijeme vodou a posypeme propranou rýží s pohankou, zeleninovým
vývarem a drcenými rajčaty. Vše dusíme asi 20 minut, přidáme hrášek a kukuřici.
Vaříme, dokud rýže nezměkne, dochutíme a podáváme sypané strouhaným sýrem.
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 30 minut
Autor: MK
Komentáře