
Ani pestrá strava neobsahuje všechny pro život důležité živiny, vitamíny a minerály v potřebném množství. Důvodem je to, že základní látky jsou ze zemědělské půdy vyčerpány a ztrácejí se i při kuchyňské úpravě a skladování potravin.
Lidé nemocní a ti, kdo drží redukční dietu, potřebují živin ještě více. Řešením jsou potravinové doplňky, které tělu dodají právě to, co mu chybí. Novinářům to řekl poradce pro výživu Ivan Mach.
Jako příklad uvedl selen. Jeho přirozeným zdrojem jsou vnitřnosti,
ryby a celozrnné obiloviny. Selen ovlivňuje imunitu, omezuje
riziko rakoviny a zlepšuje stav nehtů a vlasů. Člověk by ho měl
přijmout 70 mikrogramů denně, Češi mají v potravě jen polovinu.
Vápník zabezpečuje pevnost kostí a zubů. Významné ztráty
hrozí ženám v těhotenství a při kojení. Také kouření, alkohol,
nízká tělesná váha a nedostatek pohybu snižují zásoby vápníku.
Česnek snižuje riziko ateriosklerózy, upravuje krevní tlak a
zlepšuje prokrvení orgánů. Ne každý však snáší jeho ostrou vůni,
řadě lidí dráždí žaludek.
Novinkou v řadě doplňků je konjugovaná kyselina linolová.
Dokáže přeprogramovat buňky v těle tak, že tuk pasivně
neukládají, ale směrují do svalových buněk, kde se přeměňuje na
energii. Zmenšuje tukové buňky a přispívá k růstu svalových
buněk. Mezi lidmi snažícími se zhubnout získala popularitu. V
přírodní podobě je v hovězím mase, jogurtech a sýrech.
Autor: Naďa Myslivcová - ČTK
Komentáře (8)
- odpovědět
Dub 09, 2002- odpovědět
Črv 17, 2002- odpovědět
Dub 09, 2002- odpovědět
Říj 26, 2008- odpovědět
Říj 26, 2008- odpovědět
Lis 01, 2012- odpovědět
Lis 02, 2012- odpovědět
Lis 02, 2012Přidat komentář