
Cholin patří do skupiny B vitamínů. Pokud v těle chybí může dojít k ztukovatění (steatoze) jater. Cholin je zastoupen ve stravě a v těle většinou v relativně velkém množství. Tělo může cholin vytvářet z aminokyseliny methionin za pomoci vitamínu B12 a kyseliny listové.
Cholin je rozpustný ve vodě a alkoholu. Do těla se vstřebává ve střevech a vylučován je nejčastěji močí.
Cholin pomáhá při transportování tuků v organismu a je prevencí před ukládáním tuků v játrech. Pracuje společně s inositolem, dalším vitamínem ze skupiny B, na přeměně tuků a cholesterolu.
V kombinaci s mastnými kyselinami a fosforem vytváří lecitin, který je velmi důležitou součástí nervových buněk.
Cholin je jednou z mála látek , která proniká bariérou mezi krví a mozkem (hemo-encefalická bariéra), která chrání mozek před rozličnými složkami z potravy. Cholin vstupuje přímo do mozkových buněk, kde vytváří chemické látky podporující paměť.
Největší množství cholinu obsahují ryby a plody moře. Další zdroje jsou ořechy, luštěniny, jablka, červená řepa, játra, vaječný bílek, otruby a pivovarské kvasnice.
Dlouhodobý nedostatek cholinu může způsobit cirhózu (ztvrdnutí jater) steatozu jater (ztukovatění), vysoký krevní tlak a atherosklerozu (ucpávání a tvrdnutí cév).
Terapeutické využití cholinu, resp. lecitinu:
Nefridida (zánět ledvin)
Poškození jater
Hypertenze (vysoký krevní tlak)
Onemocnění srdce
Vhodnější je vždy podávat cholin s inozitolem či lecitin.
Upozornění: Příjem vysokého množství cholinu a licitinu může způsobit průjem, nevolnost, slinění, zápach z úst či depresi.
V potravinových doplňcích naleznete cholin ve Lipotropních faktorech a v lecitinu.
Komentáře (4)
- odpovědět
Pro 04, 2006- odpovědět
Led 17, 2007- odpovědět
Led 17, 2007- odpovědět
Čer 29, 2015Přidat komentář