
Proč nás chřipka nejvíc trápí v zimě? Existuje spousta názorů včetně toho, že trávíme více času uvnitř budov a blízko druhým lidem. Dalším důvodem je, že virus chřipky může déle přežívat v chladnějším a sušším zimním vzduchu. Existuje však i teorie, že nedostatek vitaminu D nás činí náchylnější k virovému útoku (spolu s nedostatkem zinku).
Tento názor částečně vychází ze studií, které se zabývají hladinou vitamínu D u moderních lovců-sběračů a u společenství, které většinu času žijí venku - jako tomu bylo před více než 10 000 lety. Studium lidí v tradičních kulturách, které jsou relativně prosté "západních" onemocnění, je často dobrým způsobem, jak poznat, co může být optimální pro nás.
Nedávná studie lidí z kmene Masajů ukázala jejich průměrnou hladinu vitamínu D 48ng/ml (rozsah: 23-67). U Hadzů, žijících v rovníkové Africe u jezera Eyasi v Tanzanii a živících se lovem a sběrem, dosahoval průměr 44ng/ml (rozsah: 24-68).
Vitamin D je steroidní hormon, který naše tělo vytváří, když je vystaveno přímému slunečnímu záření. Také ho můžeme získávat z potravin jako jsou vajíčka, maso, játra, divoké ryby, sardinky a ústřice. Většina z nás má nedostatek vitamínu D, protože na rozdíl od našich předků, kteří žili venku, žijeme v kancelářích a mnozí z nás nejedí výše uvedené potraviny.
Nejlepší způsob, jak zvýšit hladinu vitaminu D
LÉTO: Vystavujte pokožku přímému slunečnímu světlu (ne přes okna). Pravidlem je 15-20 minut slunečního záření na 70% vašeho těla.
ZIMA: V období mezi říjnem a březnem nebudete pravděpodobně vyrábět žádný vitamín D. Je dobré se proto spolehnout na potravinové zdroje vitamínu D: olej z tresčích jater, mořské plody, vajíčka, tučné ryby, kaviár a ústřice, houby, které byly pěstovány nebo sušeny na slunci.
Doplňky vitamínu D
Je důležité vědět, že vitamin D je rodina podobných hormonů. Když užíváte tabletovou formu vitaminu D, často získáváte jen jednu izolovanou formu. Žádný doplněk stravy nikdy zcela nenahradí hodnotu vitaminu D získaného z přímého vystavení se slunci a z potravin bohatým na vitamín D.
Navíc vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K2) fungují spolu synergicky. To je dalším důvodem, proč je výhodnější získávat vitamin D z jídla, protože vitamin D výrazně zvyšuje vaši potřebu vitaminu A (retinolu) a K2.
Autor: mk
Zdroj: https://thegrownetwork.com/flu-likes-winter-one-thing-can/
Prameny:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20219962
http://www.virologyj.com/content/5/1/29
http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=414815#qundefined
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22264449
http://www.greenpasture.org/public/Products/ButterCodLiverBlend/index.cfm
http://www.fungi.com/blog/items/place-mushrooms-in-sunlight-to-get-your-...
http://www.westonaprice.org/blogs/cmasterjohn/2012/01/22/new-evidence-sy...
Komentáře (7)
- odpovědět
Feb 12, 2019- odpovědět
Feb 14, 2019- odpovědět
Feb 18, 2019- odpovědět
Feb 22, 2019- odpovědět
Feb 24, 2019- odpovědět
Feb 26, 2019- odpovědět
Lis 17, 2020Přidat komentář