Reklama

Šest způsobů, jak zlepšit vstřebávání železa

Ledvinky, čínské zelí povařené v páře a orestované papriky spolu vytvářejí takřka ideální pokrm s vysokým obsahem železa. Efektivnímu vstřebání železa do organismu pak napomůže pomerančový džus.

Maso a ryby obsahují hodně železa, a proto byste je měli pravidelně konzumovat.

Rozumné dávky alkoholu napomáhají vstřebávání železa, což hovoří ve prospěch sklenky vína k jídlu.

Při stolování se vyhýbejte čaji, kávě a mléčným nápojům, protože všechny tyto tekutiny obsahují látky, jež brání organismu železo vstřebat.

Fytát nebo kyselina fytová se váže s některými minerály včetně železa a brání jejich vstřebávání do organismu. Chcete-li si zajistit maximální využití železa z potravy, nejezte zároveň celozrnné obilniny, ořechy a luštěniny.

Reklama

Vitamin C zvyšuje schopnost organismu využít železo z potravy. Dopřejte si k jídlu pomerančový džus nebo citrusové plody v salátu či zákusku.

Abyste zajistili dostatečný přísun vitaminu C - až 500 mg denně možná budete muset sáhnout po potravinových doplňcích. Dalšími užitečnými zdroji železa jsou kapsle a multivitaminové tablety s obsahem vitaminů skupiny B.

Zdroj: Celý život ve formě, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Reklama

Komentáře

jana (So, 7. 1. 2012 - 15:01)
PANÍ DOKTORKO, PRO LOBI COKOLI,ŽE? VÍM ŽE SE TÍM ŽIVÍTE ALE CHTĚLA BYCH SE DOŽÍT TOHO AŽ VAS LIDI NEBUDOU POTŘEBOVAT PROTOŽE VŠE JE O KVANOVE LEČBĚ O PSYCHICE ČLOVĚKA. JE MI Z DOKORU ZLE PROTOŽE KDYŽ NEVITE, KUDY KAM TAK SE PACIENTA ZBAVÍTE! A JEŠTE NĚCO V ČÍNĚ PŘED TISÍCELETÍ DOKOR DOSTAL ZAPLACENO, KDYŽ , PACIENTA VYLEČIL A NE HO UDRŽOVAL ABY, BYL NEMOCNÝ. PŘIJDE DOBA KDY SE NAD TÍM VŠICHI BUDETE MUSET ZAMYSLET. ALE TO JE VŠECH VAS DOKTORŮ SVĚDOMÍ,POCHOPÍTE AŽ VAS ŠKOLNI MEDÍCÍNA ZKLAME A BUDETE ZOUFALA,. MOŽNA BUDETE HLEDAT LEČITELE. NEPÍŠU TO JEN VAM ALE VŠEM DOKTORUM FARMACEITICKÝM FIRMAM. STAČÍ ZASÍT A UVIDÍTE CO Z TOHO VYROSTE ZA PAR LET. LIDI PŘESTANOU CHODIT K LEKAŘŮM A BUDOU SE UZDRAVOVAT SAMI.!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hanka (Pá, 26. 2. 2021 - 09:02)
A jak myslíte, že v té Číně udržovali lidi ve zdraví. Víte, kolik má čínská medicína různých bylinných ,minerálních přípravků či dokonce živočišných přípravků. Udržovali je ve zdraví právě tím, že vyrovnávali různé neharmonie a podporovali zdraví bylinkami, cvičením, výživou, popř. akupunkturou. Vy si myslíte, že budete zdravá, když vám bude chybět železo či nějaké jiné pro život důležité látky?
Pepajr (St, 1. 2. 2012 - 14:02)
Poslal jsem své přítelkyni http://test-tehotenstvi.cz/?stranka=4.
ytong (So, 27. 2. 2021 - 01:02)
Nejlepší je vrazit si místo čípku do prdele-magnet !!
Reklama