Reklama

Lecitin pro regulaci cholesterolu, podporu atletické výkonnosti, jater a mozkové činnosti

Lecitin / fosfatidylcholin poskytuje přirozený zdroj polynenasycených mastných kyselin včetně esenciálních mastných kyselin. Také obsahuje cholin a inositol v jejich vysoce absorbovatelných formách, podobně jako vitamíny, minerální a nutriční faktory. Fosfatidylcholin je biologicky aktivní zdroj cholinu.

Atletická výkonnost

  • Lecitin je považován za ergogenní prostředek pro svůj obsah cholinu a účinky na acetylcholin. Pokud není přítomné dostatečné množství cholinu a acetylcholinu, dochází k opožděným svalovým kontrakcím.

Regulace cholesterolu

  • Lecitin tvoří součást lipoproteinů, což jsou nosiče cholesterolu v krvi, a umožňuje jejich efektivnější distribuci, a tak brání usazování cholesterolu na výstelce tepen.
  • Lecitin snižuje hladinu cholesterolu a chrání cholesterol před oxidací, díky tomu, že je součástí lecitin-cholesterol acyltransferázy.

Podpora jater

  • Fosfatidylcholin podle výzkumů pomáhá při nealkoholovém ztučnění jater díky své úloze v rámci lipotropních mechanismů, jako je sekrece lipoproteinů s velmi nízkou hustotou (VLDL) z jater.

Podpora duševního zdraví

Reklama
  • Nízké hladiny fosfatidylcholinu byly objeveny u pacientů s neurologickými poruchami, jako Alzheimerova choroba a demence, jelikož lecitin se podílí na membránově zprostředkované buněčné signalizaci a je součástí membránových struktur buněk.

Možné podpůrné působení:

  • Nedostatek acetylcholinu např.: Alzheimerova choroba, bipolární deprese, tardivní dyskineze, Huntingtonova choroba, Friedrichova ataxie, olivopontocerebelární atrofie, myasthenia gravis
  • Regulace cholesterolu
  • Podpora jater, např. při alkoholismu, hepatitidě, cirhóze, detoxikaci, metabolismus tuků
  • Sportovní vytrvalost
  • Mozkové funkce

KONTRAINDIKACE / INTERAKCE S JINÝMI LÁTKAMI:

Nejsou známé.

Formy doplńků stravy s lecitinem: kapsle či granulát (lze přidávat do jídla, např. jogurtů).

 

Reklama

Komentáře

Věra (Út, 25. 2. 2020 - 12:02)
Zajímavé, že za zlé totality, když se žilo spokojeně, klidně a bezpečně, jsme nepotřebovali žádný lecitin ani jiné doplňka stravy, ani tolik antidepresiv, pokud vůbec nějaká existovala. V dnešním "blahobytu" se lidé ochotně překrmují i těmito svinstvy a jsou snad schopni se předhánět, kdo je v tom víc "in". Jen ať vzkvétá lidská hloupost, chamtivost a zisky vlastníků farmaceutických a jiných firem. Moudrá Příroda s námi všemi naloží po zásluze.
Doufám, že vzhledem ke svobodě VŠEHO v naší polistopadové společnosti, pravdě, lásce a pravdě můj názor necenzurovaný otisknete. Děkuji.
děda75 (Út, 25. 2. 2020 - 14:02)
S Vaším názorem naprosto souhlasím. Jen se pokusím ho upřesnit a doplnit. Lecitinu jsme měli dřív v přirozenější stravě (méně průmyslově upravované, pocházející z méně poškozené zemědělské půdy atd.) mnohem víc. Dnes lidé utrácejí v lékárnách neúměrně velké peníze za směšně malá množství. Při kvalitní stravě si ho tělo samo vyrábí ve mnohem větším množství. (Z esenciálních mastných kyselin, cholinu a inositolu, při dostatku vit. E, vit. B6 a hořčíku. Když něco z toho chybí, jeho tvorba vázne, a to je dnes běžné.) V knize staré 70 let (kdy byznys v medicíně ještě nevzkvétal) se lze dovědět například: ----- Při každé ateroskleróze je hladina krevního cholesterolu zvýšená a hladina lecithinu snížená. Zdraví se vrátí i při pokročilé ateroskleróze po dodání lecithinu do stravy. U pacientů po srdeční mrtvici snížilo 4-6 polévkových lžic (!!) lecithinu denně cholesteroldo 3 měsíců, a to výrazně. Pak stačilo jako udržovací dávku podávat denně 1-2 polévkové lžice. Lecithin se také podobně osvědčil při angině pectoris, při kornatění mozku, stavech po mozkových mrtvicích, atd.
! (Út, 25. 2. 2020 - 14:02)
Lecitin se přidává do potravin jako emulgátor a tyhle plky jsou hlavně proto, aby se to nějak zdůvodnilo a "zákazníci to vyžadovali".
Jana (Út, 25. 2. 2020 - 19:02)
lecitin nemá schválené zdravotní tvrzeni na snižování cholesterolu ani lepši paměť
Ley (Pá, 6. 3. 2020 - 08:03)
Není pravda
Hanka (So, 30. 5. 2020 - 15:05)
muže to být stravou, genama.....je toho hodně. Taky trpím na zvýšený cholesterol, takže užívám potravinové doplnky a nejlepší je vegapure cardio
Michaela (Čt, 31. 12. 2020 - 15:12)
nejdříve by bylo dobré játra a tělo detoxikovat naturevia.cz/e-shop/travici-soustava/ostropestrec-forte a pak nasadit nějakou vitaminovou bombu pro naše tělo
Jitka (Ne, 28. 2. 2021 - 14:02)
nevím no. Ted jsem ve fázi detoxikace organismu a beru ostropestřec, ale zároven beru omega 3 na správnou činnost mozku a srdíčka
Reklama