Reklama

Vápník není pouze v mléku

Existuje plno lidí, kteří nemají rádi mléko či dokonce trpí nesnášenlivostí laktózy čili mléčného cukru. V takových případech se někdy objevují obavy z nemocí, které se vyskytují při nedostatku vápníku ve stravě - tj. z nadměrné kazivosti zubů, měknutí a řídnutí kostí. Avšak ani lidé, kteří nepřijímají žádné mléčné výrobky, nemusí trpět nedostatkem vápníku, když zajistí jeho přísun z jiných zdrojů.

Používáme výrobky z kozího a ovčího mléka, sójového mléka, která bývá obohaceno vápníkem. Z nemléčných zdrojů najdeme vápník v máku, luštěninách, sardinkách, lískových oříškách, mandlích, sóje, špenátu, ovesných vločkách, černém chlebu.

Nejsou to zdroje zanedbatelné. Kupříkladu šlehačka obsahuje 80 mg vápníku ve 100 g, smetana 106 mg. V máku najdeme 1400 mg, v sardinkách 350 mg, v lískových oříšcích 300 mg vápníku ve 100 g. Pokud máme člověka, kde předpokládáme větší nebezpečí možnosti řídnutí kostí, lze použít i některé preparáty obsahující vápník. Naše lékárny nabízejí nepřeberné množství potravních doplňků. Vždy by se však mělo jednat o vápník z organických zdrojů.

Aby nedocházelo k onemocněním spojeným s nedostatkem vápníku je dobré vyhnout se nadměrné konzumaci kyselinotvorných potravin ( cukr, bílá mouka, káva, coca-cola, maso), protože při překyselení organismu dochází k uvolňování vápníku z kostí a zubů, jelikož je použit v tzv. nárazníkovém systému k neutralizaci nadměrné kyselosti.

Autor: mk

Reklama

Reklama

Komentáře

Mgr. Literáková (Po, 9. 4. 2001 - 17:04)
V době, kdy značný vzorek naší populace trpí nedostatkem trávicího hormonu renynu, je problém využitelnosti vápníku z mléka opravdu problematický...

Pochopitelně možnost pojídání jogurtů, tvarohů, (nejlépe nízkotučných) sýrů, zákysů atd. tento problém částečně řeší. Odpovědí je však podle mého názoru možnost "dopovat se" tabletkami z řas. Konkrétně sladkovodní zelená řasa chlorela obsahuje vyoký podíl vápníku, navíc vápníku několikanásobně vstřebatelnějšího než vápníku z mléka. V době, kdy osteoporóza (problém nikoli výhradně nedostatku vápníku) hýbe především ženským pokolením, věc zralá k zamyšlení. Zájemkyním i zájemcům poskytnu ráda další informace prostřednictvím svého mailu.
Marcela Frei (Út, 20. 3. 2001 - 23:03)
Zajimave informace k tomuto tematu najdete na strankach ohz - ochrancu hospodarskych zvirat na adrese www.ohz.cz, navsteva stoji za to! Dekuji
Petr (Ne, 25. 3. 2001 - 16:03)
Co se týče nadměrného překyselení našeho organizmu je nutné si uvědomit, že jedním z nejpřirozenějších mechanizmů, který udržuje správné pH naší krve je dýchání. Bohužel většina lidí nevěnuje této nejzákladnější funkci našeho organizmu žádnou pozornost. Preventivně lze proti nadměrné tvorbě kyselinotvorných látek působit správným výběrem potravin a tekutin ( méně či žádné maso, nápoje bez bublin a sladidel)
Ulrich (St, 10. 12. 2008 - 12:12)
Existuje na trhu u nás neoznačené mléko se sníženým obsahem vápníku?
Bára (St, 10. 12. 2008 - 12:12)
Článek můžu jedině potvrdit, je jen škoda, že se na to přichází až teď. Od raného dětství živočišné mléko nepřijímám v žádné podobě, protože mám na něj alergii. Doktoři z toho ve své době šíleli, že budu mít výše popisované problémy a ještě něco horšího a že mléko prostě MUSÍM pít. Ve svých 23 letech nemám ani jednu plombu, zuby extrémně zdravé, zubař to označuje za raritu, zlomeného jsem nikdy nic neměla a nehty se mi rozhodně nelámou, mám je celkem silné. Je pravda, že ostatní zdroje vápníku, které jsou v článku popisovány, mám velmi ráda a jím jich hodně. Dnes už si myslím, že mléko má víc negativ než pozitiv a svoje děti bych s ním rozhodně nedopovala.
elp (Út, 12. 5. 2009 - 18:05)
Souhlasím s Bárou a zároveň ji i trochu závidím tu alergii na mléko. Já na to musel přijít později a plomby mě už nezmizí. www.milksucks.com Musím se utěšovat - LEPŠÍ POZDĚ NEŽ NIKDY
Návštěvník (St, 13. 5. 2009 - 07:05)
Pijte mléko, jezte vápník, bude vám stát jako krápník.
Mishaa (Pá, 4. 9. 2009 - 14:09)
Pomáhá vápník ne růst?
adam (Po, 8. 2. 2010 - 22:02)
Mléko nepiji již 40 let, jím tvrdé sýry, tvaroh, máslo, sem tam Actívii, podmáslí a vepřové na všechny způsoby, vyjma uzeného-(sanytr). Zatím jsem relativně OK.
Roman (Ne, 23. 10. 2011 - 11:10)
V době, kdy značný vzorek...Trávící hormon renyn? Co to probboha je? Nepletete si to náhododou s renálním enzymem reninem? Rád se dovím něco o novém hormonu, který neznám... a který ani google nezná :DD
Iva (Ne, 6. 11. 2011 - 09:11)
Od kamaráda pracujícího v mléčném průmyslu vím, že v nízkotučných jogurtech je vápníku jako šafránu, zato škrobu habakuk. A protože škrob se štěpí na cukr, nejsou nízkotučné výrobky dobré ani na hubnutí jak do nás perou reklamy.
Petr (So, 16. 3. 2019 - 19:03)
Přesně tak Nízkotučný jogurt je nesmysl. Toho tuku je totiž i v normálním jogurtu zanedbané procento, takže je lepší si dát pořádný jogurt, který chutná, než nízkotučnou škrobovou sra.ku, co organismu uškodí daleko více. Ale lidé chtějí být holt klamáni.
Karla (Po, 30. 3. 2020 - 10:03)
Dobrý den, naprosto s Vámi souhlasím Petře.Nízkotučné výrobky nekupuji, i můj doktor mi kdysi řekl, že tyto rádoby jogurty, tvarohy atd., jsou úplně k ničemu z výživového hlediska.Osobně jsem k nim nikdy neměla důvěru.Přijdou mi prostě ošizené o kvalitní látky.Jak už tu někdo psal, tak také používám doplňky stravy v podobě vápníku Ovovital, D3.Beru už roky a jsem maximálně spokojená, nemám žádné problémy, dokonce jsem byla i dvakrát těhotná a moc mi to pomohlo.Já sázím na kvalitu, takže jsem si zjišťovala co je vhodné brát, aby člověk pouze nevyhazoval peníze za přípravky, které nesplňují to, co mají.Obojí mám od výrobce léčiva, (Biomin), tam jsem si jistá, že kvalita tam je.
Za sebe mohu doporučit.
Jiří (Ne, 6. 11. 2011 - 20:11)
Jsem vegan a vápník doplnuji sezamovým tahinem. Ale udajně je podstatné, kolik člověk příjme vápníku v dětství. Zkuste prostudovat knihu od autor: Vesanto Melinová a Brenda Davisová -Pruvodce vagatariána. Samozřejmě, že Vás nenabádám, aby jste se staly vegetariány, ale jsou tam informace o stravě. Je to kvalitní kniha.
adam (Ne, 6. 11. 2011 - 21:11)
Článek můžu jedině...Souhlasím s tebou, vápník je třeba také v mase a nemusím jíst "nějakou" řasu, o které nic nevim i kdyby byla sladkovodní. Co když do té vody přidávají třeba dusík? a nebo jiné růstové látky (chemické). A řasa z moře?, tam lidstvo vypouští a sype už léta ten největší sajrajt co po nich zbyde. Stačí sledovat jak hynou někteří mořští tvorové. Mláko nepiji už 45 let a pořád chodím. Miluji tvaroh,máslo,tvrdé sýry,vejce,masičko(nejnezdravější je klepavý bůček-mňam,mňam), není také k zahození ovar s křenem a vepřové nožičk (sulc) a plno jiných nezdravých dobrot, které ale obsahují i vápník. Na problémy s klouby jsou nejlepší vařené vepřové nožičky nebo koleno a krátké procházky-podle hesla: Funkce dělá orgán. Přestat pro bolest chodit znamená schromnout úplně!
Eva (St, 16. 1. 2013 - 15:01)
Článek můžu jedině...Je mi 30 a nemam jedinou plombu nebo kaz...Nepovazuju to za az takovou raritu , manzelova maminka ktere je 53 nema jedinou plombu, do pusy jsem ji nekoukala, ale zubare nenavstevuje nikdy. Manzel ma krasne rovne zdrave zuby v 25 letech...
? (Čt, 17. 1. 2013 - 08:01)
A co s tím chceš dělat?
Barbora (Ne, 3. 2. 2013 - 21:02)
Výborná Doktorka.cz
! (Ne, 3. 2. 2013 - 22:02)
Pijte mléko,
jezte vápník,
bude vám stát
jako krápník
Jana Nováková (Čt, 14. 3. 2019 - 12:03)
Já mléčným výrobkům moc nedám, protože mi nedělají dobře na trávení, asi nějaká nesnášenlivost nebo co.
Místo toho si dopřávám Ovo Vital od Biominu, kde je vápníku 350 mg, obsahuje biogenní látky, stopové prvky a neobsahuje žádné pomocné látky ani stabilizátory, takže já jsem spokojená.
Kosti i zuby mám zatím v pořádku, dokonce mi to pomohlo se špatnou srážlivostí krve.
! (Po, 30. 3. 2020 - 15:03)
Nízkotučný (a nízkonákladový) jogurt = voda, zahušťovadlo (agar, škrob), titanová běloba, umělé sladidlo, konzervační činidlo, jogurtové aroma.
Karla (Po, 25. 5. 2020 - 10:05)
Dobrý den, anonymní, naprosto s Vámi souhlasím, co jste napsal( napsala).Je to přímo nechutné, co to obsahuje, já to vůbec nejím a do naší domácnosti se to nekupuje.Mám dítě a při představě, že mu tohle dám, tak je mi zle.Takže, spíš zdraví škodlivý, než prospěšný.Jak už jsem psala o příspěvek výše, tak si kupuju doplňky stravy od Biominu jako je Calcium, vit D, K2 a mám alespoň jistotu, že do těla něco dám.Je to od výrobce léčiv, takže kvalita je tu deklarovaná.Už kupuji nějaký čas a opravdu se toho hodně zlepšilo.Mléčné výrobky kupuju, ale pouze ty kvalitní, raději si i připlatím.
Zdeňka Háchová (Čt, 25. 6. 2020 - 10:06)
Karlo, naprostý souhlas s Váma.Jezdím pro potraviny do Německa, jelikož bydlím v příhraničí a opravdu se to nedá srovnat s tím, co je k dostání tady u nás, bohužel, tohle všechno se dává dětem a pak se diví, že je spousta dětí nemocných a alergických.Mám syna, je mu pět let a výhradně koukám na kvalitu ne na cenu, ikdyž nejdem bohatá, strava je na prvním místě.Nedávno u syna zjistili nedostatek vitamínů, ale má to kvůli tomu, že bere spoustu léků na ledviny.Musela jsem zapátrat, co mu koupím, aby neměl opět žádné chemie do těla v podobě těch vitamínů. tak jsem prošla internet a našla Váš příspěk, za který moc děkuji.Koupila jsem mu několik vitamínů právě již od Vámi zmíněného Biominu, který mě nadchl tím, že je to přírodní.Hlavně jsme potřebovali ten vápník, déčko i K2, takže snad se hladiny zlepší.Ještě potřeboval zinek a magnesium.O vit. D3 jsem se dozvěděla mnoho zajímavých informací, tak jsem ho začala brát také:-)Hezký den.
Frmanová (Čt, 25. 6. 2020 - 13:06)
Děkuji
Karla (Pá, 30. 10. 2020 - 13:10)
Zdeňko, dobrý den, ikdyž trochu později:-)Tak to jsem velmi ráda, že jsem takto mohla někomu pomoci s tím Biominem:-)Právě, já také dávám přednost přírodním věcem a proto mě tento přípravek nadchl.Tablety jsou plné chemie, kdežto tobolky ji nepotřebují a v tom je právě ten rozdíl a proto všechny přípravky od tohoto výrobce jsou vegan, bez konzervantů, laktozy, sladidel a stabilizátorů.V naší rodině se stále bere jak D3, tak K2 i vápník a jsme moc spokojení.Úžasný je web jsemstálekost.cz , tam je mnoho zajímavého, chodím docela pravidelně, i mamča se naučila občas nahlédnout.
Zdeni, mějte se co nejlépe a buďte zdravá.
Míla (Pá, 19. 2. 2021 - 09:02)
Dobrý den, a moc děkuji za tuto diskusi, protože mi moc pomohla v rozhodování ohledně doplňků.Nedávno mi byla zjištěna osteoporoza a již několik let mám problém s laktozou, takže není pro mě snadné opatřit si nějaké dopňky stravy vzhledem ke složení.Prošla jsem internet a velice mě zaujal již zde zmíněný Biomin, tak jsem si včera opatřila už ten vápník-Ovovital, v lékárně mi k tomu ještě paní doporučila i vitamín D3 a K2.Dnes poprvé jsem si to vzala, tak uvidím.Dívala jsem se i na ty stránky Jsemstálekost.cz a opravdu hezké a zajímavé.Ještě mě zaujal od stejného výrobce přípravek na imunitu Imuno Protect, tak zvažuji i ten, nemáte ho někdo už?Jste spokojení?Jsem už ve věku, kdy si musím začít hlídat zdraví více.
Hezké dny, Míla
Helča (Pá, 21. 5. 2021 - 09:05)
Zdravím, Vás, Mílo, ikdyž nevím, zda se tu ještě ukážete, nicméně Vám odpovím.Narazila jsem náhodou na Váš příspěvek a nedá mi to.Ty stránky znám také, občas tam jdu kouknout, když si potřebuji něco zjistit.Biomin znám už leta a dá se říci, že jsem s ním neměla nikdy problém a když něco potřebuji, tak si na tuto značku vzpomenu.Nejvíce používám také déčko, tu zmíněnou D3, mám tedy tu Extra, protože ji stačí užívat jenom jednou týdně.Když jsem měla problémy, tak jsem ten vápník měla také, brala jsem ho dlouhodobě po porodu.Co se týče Imuno Protectu, tak jsem ho měla letos v zimě, dostala jsem jako dárek k Vánocům.Dá se říci, že fungoval, nemoci i nachlazení se mi vyhly, včetně covidu.Helča.
Návštěvník (Út, 29. 6. 2021 - 16:06)
Jak tu již někdo zmínil, já beru vápník, Ovo Vital od Biominu již dlouhodobě, protože mi před 2 lety našli počínající osteoporozu.Hodně mě to tehdy vyděsilo, protože v té době mi nebylo ještě ani 30 let a měla jsem jen jedno dítko.Ono se řekne, aby člověk konzumoval výrobky, kde je ten vápník obsažen, ale horší je, když mám navíc ještě problém s laktozou.Já k tomu vápníku ještě mám K2 vitamín, který je vhodný doplnit k němu, protože právě směřuje ten vápník do kostí a pomáhá neukládat ho do měkkých tkání a cév, což je pak dost špatné, ale tohle by vám měl říct ošetřující lékař.
Reklama