Reklama

Pacienti s covidem-19 mají nízké hladiny vitaminu D

Pacienti s covidem-19 mají podle zjištění plzeňské fakultní nemocnice nízké hladiny vitaminu D. Někdy jsou to až extrémně nízké hodnoty. V tiskové zprávě to uvedl primář oddělení imunochemické diagnostiky Fakultní nemocnice v Plzni Ondřej Topolčan.

Vitamin D přirozeně vyrábí lidská kůže díky UV záření ze slunce, v zimě jsou dobrým zdrojem ryby. Podle dřívějších studií chybí zhruba polovině populace.

"Stále častěji jsou virové a bakteriální infekce dávány do souvislosti s nedostatkem vitaminu D, který způsobuje oslabení funkce imunitního systému," uvedl Topolčan. Dostatek tohoto vitaminu je podle něj nezbytný pro aktivaci T-lymfocytů a dalších složek buněčné imunity, které zajišťují obranu organismu.

Řada studií podle Topolčana ukazuje ochranný efekt nejen u infekcí horních dýchacích cest, ale také při postižení plic nebo při tuberkulóze. Normální hladina vitaminu D podle něj také snižuje výskyt astmatu. Nedostatek naopak ovlivňuje činnost kosterní a svalové soustavy, imunitního systému, srdce a cév a kůže.

Prokázaná je podle primáře také souvislost jeho nedostatku s 13 druhy rakovin. Vztah mezi slunečním zářením a rakovinou prsu, plic nebo tlustého střeva a konečníku lékaři popisovali už na přelomu 30. a 40. let minulého století. "Pozdější výzkumy ukázaly, že vitamin D u nádorů brání nekontrolovanému invazivnímu buněčnému růstu a na druhé straně současně stimuluje zánik nepotřebných či poškozených buněk," dodal.

Reklama

Vitamin D, který je rozpustný v tucích, je nezbytný pro vstřebávání vápníku či fosforu ve střevě. Potřeba je také pro správnou tvorbu kostí. Jeho nedostatek může mít za následek jejich měknutí, častější infekce nebo rozvoj civilizačních onemocnění. Mohou se i kazit zuby.

Vitamin D obsahují třeba játra, máslo, vaječný žloutek, rybí tuk, mléko či obilniny.

Přirozeně ho vytváří také lidská kůže. Záleží ale také na tom, pod jakým úhlem dopadají sluneční paprsky na zemský povrch. V Česku jsou tak vhodné podmínky jen od konce jara do začátku podzimu. Škodí ale i nadměrné slunění, může hrozit spálení kůže a vyšší riziko nádorů.

Na nedostatku vitaminu D se podílí také životní styl, řada lidí málo pobývá venku vystavená slunečním paprskům. Méně vitamin D absorbují starší lidé nebo obézní.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Linda (Út, 30. 6. 2020 - 13:06)
Taky mi před dvěma lety zjistili nízkou hladinu, takže od té doby beru déčko od biominu, jako doplněk stravy. Sluníčka si v našich končinách bohužel moc neužijeme a ryby já nejím, protože mi smrdí. Takže vitamíny z lékárny jsou pro mě jediná volba.
Martinka (Čt, 2. 7. 2020 - 20:07)
vitamin D by měli uživat všichni a ne jenom lidi, ktěří prodělali covid. Taky ho beru, moje tělo ho potřebuje
! (Pá, 3. 7. 2020 - 08:07)
Covid je dobrá záminka pro propagaci těžko prodejných předražených "doplňků stravy".
Návštěvník (Pá, 3. 7. 2020 - 09:07)
Dokud nebude přímo na C19 přímo lék tak bych o zámince nemluvil,je to dobré doporučení tedy kromě dalších potřebných látek proti nové nemoci.
Diana (Út, 28. 7. 2020 - 19:07)
vitamin D potřebujeme všichni. Je v sluníčku a rybách. Jenže naše tělo ho opravdu hodně potřebuje, takže proto mu ho musíme dopřát aspon v podobě nějakých vitaminů /potravinových doplnku
Stana (Čt, 10. 9. 2020 - 20:09)
beru dečko, vitamin C a propbitka, takže doufam, že to mému tělu stačí a nic nechytnu, to bych opravdu nerada
Reklama