
Omega-3 mastné kyseliny jsou významné pro správný vývoj plodu v těhotenství, ale i pro kojence a malé děti. U dospělých podporují paměť a soustředění, ve vyšším věku jejich dostatečný příjem snižuje riziko Alzheimerovy choroby.
Měli bychom na jejich dostatek tedy dbát po celý život. Podívejme se, o co se vlastně jedná a na co přišly nejnovější studie.
Omega-3 mastné kyseliny patří mezi esenciální mastné kyseliny, lidské tělo si je však nedokáže vytvářet samo, a proto je musíme přijímat ve formě potravy. Ryby a rybí olej jsou jejich hlavními zdroji. Mezi nejvýznamnější omega-3 mastné kyseliny patří eikosapentaenová (EPA), dokosahexaenová (DHA) a alfalinolenová (ALA). Tyto látky jsou významnou součástí buněčných membrán a ovlivňují celou řadu biologických pochodů.
Významné z hlediska imunity a obezity u dětí
O dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin je třeba začít pečovat již v těhotenství - pozitivní vliv má na zdraví dítěte i matky. Příznivé účinky dostatečného příjmu DHA během těhotenství získaného stravou nebo jejími doplňky na kognitivní vývoj v dětství jsou známy z řady studií, podle jejichž výsledků zvyšuje u dětí imunitu a naopak snižuje riziko obezity v pozdějším věku. Taktéž v raném dětství je potřeba tento typ živin doplňovat.
Soustředění, učení, koncentrace
Mnohé studie také prokázaly, že dostatečné množství ryb v jídelníčku dospívajících i dospělých je spojeno s lepším kognitivním výkonem. Studie z loňského roku[1] se zaměřila na mladé lidi a vliv dostatečného příjmu rybího tuku bohatého na DHA a EPA. Podle výsledků studie dostatečné množství omega-3 mastných kyselin zvyšuje pozornost a snižuje psychickou únavu. Jiná studie[2] naznačuje, že dostatečné množství DHA zvyšuje průtok krve v mozku a tím také mentální výkon a snižuje dobu reakce.
Dostatečná výživa mozku ve vyšším věku
Někteří odborníci odhadují, že do roku 2030 se zvýší počet pacientů s demencí o 70 %. Tento jev již zaznamenáváme i u nás. Počet ambulantních pacientů s organickými poruchami se v posledních letech takřka zdvojnásobil.[3] Podle prof. MUDr. Jiřího Rabocha, DrSc. je třeba rozvoji mozkové degenerace především předcházet. Jako prevence slouží dostatečná a pravidelná fyzická aktivita, kognitivní trénink, dostatečný odpočinek a zdravá dieta.[4] Správná životospráva a vhodné doplňky stravy jsou základem pro předcházení Alzheimerovy nemoci a udržení mozku v dobré kondici do vysokého věku. Pro tělo a zejména mozek je vhodné zařadit do jídelníčku stravu bohatou právě na omega-3 kyseliny, ale i další vitamíny, například také v podobě doplňku stravy Acutil, který obsahuje jedinečnou kombinaci omega-3 kyselin, vitamínů a dalších látek podporujících kognitivní funkce a zdravé stárnutí mozku.
[1] Jackson PA, Deary ME Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. No effect of 12 weeks' supplementation with 1 g DHA-rich or EPA-rich fish oil on cognitive function or mood in healthy young adults aged 18-35 years. British Journal of Nutrition 2011;pp1-12. doi:10.1017/S000711451100403X.
[2] Jackson PA, Reay JL, Scholey AB, Kennedy DO. DHA-rich oil modulates the cerebral haemodynamic response to cognitive tasks in healthy young adults: a near IR pectroscopy pilot study. British Journal of Nutrition 2011;pp1-6. doi:10.1017/S0007114511004041.
[3] Jiří Raboch. Kognitivní funkce, stárnutí a stravovací návyky in Česká a Slovenská psychiatrie: http://www.cspsychiatr.cz/detail.php?stat=37
[4] tamtéž
Komentáře (20)
- odpovědět
Lis 12, 2012- odpovědět
Lis 16, 2012- odpovědět
Lis 30, 2012- odpovědět
Pro 06, 2012- odpovědět
Lis 06, 2013- odpovědět
Lis 06, 2013- odpovědět
Lis 06, 2013- odpovědět
Pro 28, 2014- odpovědět
Lis 22, 2020- odpovědět
Feb 25, 2021- odpovědět
Čer 09, 2021- odpovědět
Čer 09, 2021- odpovědět
Čer 10, 2021- odpovědět
Čer 10, 2021- odpovědět
Čer 27, 2021- odpovědět
Črv 28, 2021- odpovědět
Srp 02, 2021- odpovědět
Srp 03, 2021- odpovědět
Zář 25, 2021- odpovědět
Pro 30, 2022Přidat komentář