Reklama

Konec zeleného čaje v zemích EU?

I když čaj není původem z naší domoviny, zabydlel se snad v každé české domácnosti. Velké oblibě se těší čaj zelený, který obsahuje množství zdraví prospěšných látek s antioxidačními a povzbudivými účinky. Evropská unie chce však dát některým produktům s extraktem ze zeleného čaje červenou. Proč?

Zelený čaj je oblíbený díky své jemné chuti a přirozeným povzbuzujícím účinkům. Jedná se o jeden z nejstarších druhů čaje a získal si popularitu nejen v domovské Asii, ale i v Evropě. Evropská unie však nyní přišla s návrhem na zákaz prodeje potravin se zeleným čajem, které obsahují větší množství katechinů (silných antioxidantů), jež jsou přítomny právě v zeleném čaji.

 

Za rizikové byly označeny produkty, které obsahují extrakty ze zeleného čaje v množství vyšším než 800 mg katechinů. Výjimka ze zákazu by měla platit pouze pro tradičně připravené nálevy ze zelného čaje. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA), který má problematiku bezpečnosti potravin v rámci EU v kompetenci, uvádí, že v nižším množství (do 300 mg) jsou katechiny bezproblémové,“ říká Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva ČASP, a dodává: I přesto se však nově na všech produktech, které mají ve složení extrakt ze zeleného, musí uvádět řada upozornění, a to nehledě na skutečný obsah katechinů v dané potravině.“

 

Reklama

Přechodné období, kdy mají být obaly všech potravin se zeleným čajem upraveny, je přitom pouze šest měsíců, což je velmi krátká doba pro provedení všech potřebných změn, tak aby nemusely být například zbytečně likvidovány již vyrobené obalové materiály. Upozornění na obalech má mít charakter varování:Nesmí být konzumováno, pokud konzumujete jiné produkty obsahující zelený čaj ve stejný den“, „Nesmí být konzumováno těhotnými nebo kojícími ženami a dětmi do 18 let“ nebo „Nesmí být konzumováno nalačno. Tím jsou automaticky všechny produkty obsahující zelený čaj neprávem zařazeny do kategorie potenciálně rizikových potravin i v případě, kdy obsahují pouze malé (a tedy dle samotné EFSA neškodné) množství katechinů.

 

„Zelenému čaji jsou připisovány různé pozitivní zdravotní účinky, ne vždy jsou však tyto informace podložené dostatečnými důkazy. Bylo však provedeno mnoho studií, na jejichž základě je možné konstatovat, že zelený čaj má pozitivní účinky například při prevenci kardiovaskulárních chorob.  Díky tomu, že se jedná o silný antioxidant, chrání buňky lidského organismu před poškozením volnými radikály, a tím může zpomalovat proces buněčného stárnutí,“ doplňuje Martina Šímová.

Zdroj: ČASP - .5pt;mso-ansi-language:CS;mso-fareast-language:EN-US;mso-bidi-language:AR-SA">Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny

Reklama

Komentáře

Tomáš (St, 14. 9. 2022 - 17:09)
Konec zeleného čaje??? Týká se to extraktů, vy manipulátoři!
BLABLAmňam (St, 14. 9. 2022 - 17:09)
Přesně tak,a titulkáři jedou pak hoaxy..
Taky Tomáš (St, 14. 9. 2022 - 19:09)
V tomto případě nemusíte číst ani článek, v perexu článku je to ihned zmíněno a z ilustračního obrázku je vidět, že jde o tablety. Doplňky stravy s extrakty ze zeleného čaje se též většinou jmenují pouze Zelený čaj či Green tea a v až v dalším popisu je specifikováno, že jde o extrakt z listů zeleného čaje.
Lada (St, 14. 9. 2022 - 19:09)
To jde Joudo postupne.
M. (St, 14. 9. 2022 - 23:09)
Autor toho clickbaitu sa radšej ani nepodpísal - je to zas blud... a pol roka je málo na zmenu resp. doplnenie obalu??? vy ste tam čo za čmáralská sebranka
Tiskova zprava (So, 17. 9. 2022 - 07:09)
Zdroj: ČASP - Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny
M. (Ne, 18. 9. 2022 - 17:09)
Ide predsa o to ako ste vy správu dezinterpretovali a vybavili zavádzajúcim nadpisom.
Reklama