Reklama

Melatonin - je bezpečný?

Doplňky stravy jsou bezpochyby velkými pomocníky nejednoho z nás. Výrobky na trhu jsou však přísně dozorovány a některé nejsou v naší zemi ani dostupné, protože mají pro místní úřady problematické složení. Velmi ožehavým tématem jsou například doplňky s melatoninem. Je k tomu důvod, nebo se jedná o zbytečnou paniku?

Melatonin patří mezi hormony, které je naše tělo schopno vytvářet si samo. Říká se mu také „hormon spánku“, a to proto, že k jeho tvorbě dochází právě hlavně v noci, ve spánku. Pokud byste však chtěli začít tento hormon užívat i v doplňcích stravy, narazili byste – volný prodej doplňků stravy s melatoninem je v České republice přísně zakázán. Je k tomu důvod?

Koupit v ČR melatonin není zcela nemožné, jen to není jednoduchý proces. Volný prodej je zakázaný a jinak je přísně regulován Státním ústavem pro kontrolu léčiv (SÚKL). „Někteří dovozci sice prodávají v ČR melatonin na principu volného pohybu zboží v rámci EU, ale SÚKL s každým z nich důsledně vede správní řízení a postupně je z českého trhu eliminuje, upřesňuje Mgr. Martina Šímová, předsedkyně představenstva České a slovenské asociace pro speciální potraviny (ČASP).

Právě ČASP se snaží, aby se Česká republika zařadila po bok většiny ostatních zemí Evropské unie a aby SÚKL povolil aspoň rozumné minimální množství melatoninu v  doplňcích stravy u nás prodávaných. Pro ilustraci, ve všech sousedních státech je prodej melatoninu v suplementech možný.

K problematice se vyjadřuje i prof. MUDr. Karel Šonka, DrSc., jeden z předních českých odborníků na poruchy spánku a bdění, působící na Neurologické klinice 1. lékařské fakulty UK a VFN: „Jsem přesvědčen, že melatonin má být dostupný, protože jej v některých případech považuji za indikovaný. Melatonin je v obecné rovině bezpečná látka, bezpečnější než některé volně prodejné léky.“

Reklama

Doplňky stravy s obsahem melatoninu by tak neměly být vnímány jako nebezpečí, ale pokud by došlo k jejich správné regulaci v kategorii doplňků stravy, není důvod se jich obávat a odpírat je české populaci. I u nás by měli lidé mít možnost tento „hormon spánku“ užívat. Česká republika by se měla zařadit mezi ostatní vyspělé evropské státy, povolit tyto doplňky stravy bez zbytečných omezení, a eliminovat tak v podstatě již existující černý trh s nimi.

Zdroj: ČASP

O ČASP

Česká a slovenská asociace pro speciální potraviny (ČASP) je zájmové sdružení právnických osob založené v roce 2000. Asociace reprezentuje společné zájmy svých členů – výrobců a distributorů doplňků stravy, a to jak na národní, tak i na mezinárodní úrovni, a jejím hlavním cílem je aktivně se podílet na utváření přiměřeného a vyváženého legislativního rámce pro produkty podporující zdraví. Zároveň se všichni členové asociace zavazují dodržovat vlastní etický kodex pro prodej a marketing, který jde nad rámec platné legislativy v ČR a SR.

Reklama

Komentáře

Helena (Pá, 21. 10. 2022 - 08:10)
melatonin se běžně prodává v lékárnách již několik let, takže tato informace je mylná
Luboš (Ne, 23. 10. 2022 - 15:10)
Prodává, ale ne úplně legálně. Když zakládáte nový obchod a chcete platební bránu od banky, tak musíte podepsat, že nebudete prodávat melatonin. Možná některým firmám je jedno, zda dostanou pokutu, ale legální jako doplněk stravy zátím u nás není.
Slavka (Po, 24. 10. 2022 - 22:10)
Po onemocnění covidem je pro mě melatonin kazdovecerni nutností, jinak neusnu...
sunset (Po, 24. 10. 2022 - 22:10)
Můžu se zeptat kolik berete? 5mg nebo méně?
Reklama