
Phenylalanin (DLPA) je esenciální aminokyselina. V těle jsou z ní vytvářeny další aminokyseliny. Společně s tyrosinem poskytuje stavební kameny pro tvorbu hormonů adrenalin a tyroxin. Organismus též dokáže přeměňovat fenylalanin na tyrosin, avšak ne již obráceně. Fenylalanin je účinný při snižování váhy, protože má účinek na sekreci štítné žlázy. Též hraje významnou roli při kontrole nadměrné chuti k jídlu.
Pokud se fenylalanin užívá 30 minut před jídlem snižuje podstatně apetit.
Tato aminokyselina je též důležitá pro správné fungování ledvin a močového měchýře.
Zdroje fenylalaninu:
Fenylalanin se nachází v dostatečném množství v tvarohu, mléku, cottage sýru, luštěninách, drůbežím mase, v piniových oříšcích, v arašídech, v pistáciích, mandlích, listové zelenině a v celozrnných obilovinách.
Příznaky nedostatku:
Nedostatek fenylalaninu může vést k rozličným symptomům včetně překrvených očí, šedého zákalu (katarakta) a změn nálad a chování, včetně depresí , psychotického a schizofrenního chování.
Terapeutické využití:
Phenylalanin má mnohá terapeutická využití. Byl shledán účinným při léčbě obezity a je užíván jako supresant nadměrné chuti k jídlu. Byly provedeny testy v trávicím traktu, kdy aminokyselina tryptofan společně s fenylalaninem spustily produkci cholecystokininu (CCK), který navozuje pocit sytosti a ukončení příjímání potravy.
Další pozitivní efekt, který se dostavuje 24.48 hodin po užití DLPA je pocit bdělosti a čilosti, zvýšení sexuálního apetitu a zlepšení paměti. Pokud se vyskytují depresivní nálady, tak jsou zmírňovány. Depresivní stavy jsou obecně zlepšeny či odstraněny během několika dní, kdy se užívá denně 100-500 mg DLPA.
Upozornění:
Pozor při užívání se musí dávat u hypersensitivních pacietů.
U lidí s vysokým krevním tlakem by měly být užívány pouze nízké dávky 100 mg a krevní tlak pravidelně kontrolován.
Zdroj: H.K. Bakhru - Vitamíny, které léčí
Komentáře (6)
- odpovědět
Dub 10, 2009- odpovědět
Led 21, 2010- odpovědět
Črv 08, 2011- odpovědět
Črv 03, 2012- odpovědět
Lis 23, 2014- odpovědět
Říj 10, 2016Přidat komentář