Reklama

Dýně pomáhají ledvinám a při hubnutí

V obchodech a na tržnicích se v těchto dnech tradičně rozšířila nabídka dýní. Jeden ze symbolů podzimu zdobí nejen balkony, zahrady či kuchyně, ale může i zpestřit jídelní lístek. Konzumace tykví se doporučuje hlavně lidem trpícím nadváhou a těm, kteří mají problémy s ledvinami.

Účinnými látkami tykve jsou voda a vláknina, které pomáhají zlepšit trávení. Vzhledem k tomu, že tykev obsahuje až 90 procent vody, je vhodná také k uhašení žízně. Má v sobě i celou paletu vitamínů, například vitamín C, B1 a B2, kyselinu pantotenovou, nikotinovou a fruktózu, stejně tak jako hodně minerálů, jako například měď, železo, hořčík a draslík


"Pomáhá z organizmu vylučovat různé toxiny a tuky, protože ty se vážou vždy na vlákninu. Potom je tam lipolytický enzym, který štěpí tuky, takže o to víc se odbourávají z organismu," řekla ČTK odbornice na výživu ze slovenského Úřadu veřejného zdravotnictví Alžbeta Béderová. Dýně působí močopudně, takže v podstatě čistí ledviny, dodala. 


Podle ní konzumace tykví posiluje imunitní systém a dokáže vyčistit organismus od toxických látek. Lidé, kteří chtějí zhubnout, by bez váhaní mohli sáhnout právě po této zelenině. Má totiž nízkou nutriční hodnotu, a proto je vhodná při redukčních dietách. Díky obsahu provitamínu A, tedy betakaroténu, dokáže ochránit pokožku před poškozením způsobeným UV zářením. 


Za pravlast tykve se považuje jihoamerické Peru. Indiáni ji v kuchyni využívali už před asi 3000 lety. Zelenkavá, krémová, žlutá až oranžová dužina má rozmanitou chuť a složení - od jemné přes vláknitou, kašovitou až po moučnou. Na Slovensku se konzumuje spíše na slano, dá se však připravit i jako sladký pokrm. 


Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama