
Koenzym Q10 dosáhl doslova světového významu pro mimořádné účinky, prokázané studiemi. Ti, kdo pochopili význam Q10, založili odbornou společnost s názvem International Coenzyme Q10 Association. Současně došlo ke vzniku nové lékařské, nebo spíše vědecké specializace, kterou její stoupenci nazvali mitochondriální medicína. Q10 je znám relativně dlouho, do povědomí široké odborné veřejnosti však vstoupil až roku 1978, kdy za jeho výzkum dostal Angličan Peter Mitchell Nobelovu cenu! Mohu s velkým potěšením konstatovat, že v současnosti je Q10 látkou, o jejímž významu má stále větší povědomí rostoucí část laické veřejnosti.
Koenzym je sloučenina, kterou potřebují enzymy jako jakýsi "startér" své aktivity. Q10 takto působí v mítochondriích, což jsou nitrobuněčné elektrárny, spalující živiny, z nichž tímto postupem tvoří energii za přístupu kyslíku. Tomuto procesu se říká "buněčné dýchání". Jakmile něco v tomto řetězu reakcí, využívajících kyslík, dobře nefunguje, vzniká zásadní problém pro celý organismus.
Q10 je rozpustný v tuku, protože tvoří součást tukové vrstvy sendvičových obalů (tzv. membrán) mitochondrií. Je součástí kaskády využití kyslíku, jejímž cílem je tvorba energii obsahující univerzálně buňkami využitelné látky - ATP. Je to také antioxidant a stabilizátor buněčných obalů stejně jako v případě membrán mitochondrií.
Důvod k užívání Q10 spočívá nejen v jeho funkcích, ale především ve skutečnosti, že v situacích běžně se v průběhu života objevujících, totiž především při různých onemocněních a v důsledku stárnutí, klesá jeho tvorba. Z tohoto pohledu je nejdůležitější použití Q10 u kardiaků a stárnoucích osob, tím spíše u stárnoucích kardiaků. Možná ještě důležitější oblastí použití Q10 jsou různé formy degenerativních svalových onemocnění. Jakákoli svalová činnost je mimořádně těsně spjata s produkcí ATP.
Onemocnění, k jejichž léčbě mimořádně intenzivně přispívá Q10:
- děti s metabolickými onemocněními (především myopatie),
- osoby, trpící selháváním oběhu (srdce),
- osoby, trpící selháváním ledvinové funkce,
- osoby, trpící astmatem a léčené kortikoidy
- neplodnost mužů,
- diabetici,
- degenerativní onemocnění nervového systému (Parkinso-nova a Alzheimerova choroba).
Výčet onemocnění není ani zdaleka úplný, protože nedostatečná produkce ATP jako zdroje energie pro všechny buňkv se projeví přeneseně ve všech tkáních. V souvislosti s možnostmi využití Q10 je nutné zdůraznit, že jeho použití lze posílit souběžným použitím karnitinu, kreatinu, thiaminu, riboflavinu, vitaminu E a vitaminu C.
Q10 je na českém trhu běžně dostupný, protože ho produkuje řada výrobců. Existují dvě verze Q10 -jedna je syntetická (uměle, chemicky vyrobená), ta však kupodivu není zcela 100%, druhá vzniká přírodní cestou pomocí genově manipulovaných bakterií nebo kvasinek. Ta kupodivu může být připravena ve zcela čisté formě.
Q10 může být ve výsledném produktu, tedy v doplňku stravy, obsažen buď rozpuštěný v oleji, nebo navázaný na nějaký lipofilní nosič (takový, který se rozpouští v tucích), což umožňuje výrobu "suchých" kapslí.
Q10 je řadu let klinicky testován, a dokonce i používán, především u kardiaků a osob trpících vysokým cholesterolem, k prevenci důsledků poškození po ozařování a chemoterapii, jako jeden z účinných léčebných prostředků proti parodontóze, příznivý efekt byl také zaznamenán u parkinsonismu, beze sporu je účinný jako prostředek ke zvýšení výkonu ve sportu (současně jako ochrana přetížení srdce), uplatní se jako prostředek pro zmírnění stárnutí, chronické únavy, artritidy, proti roztroušené skleróze, diabetů, neplodnosti u mužů a také jako mimořádně efektní prostředek rekonvalescence po mozkové mrtvici. Většina indikací, pokud ne všechny uvedené je ověřena studiemi.
Doporučené dávky:
Preventivně 30 mg denně, terapeuticky minimálně 100, v některých případech až 500 mg denně. Doporučuje se podávat Q10 vždy spolu s použitím léků, snižujících cholesterol a lipidy, tedy tzv. statinů. Osobně to považuji za velmi rozumné doporučení. Dosud nebyly zaznamenány žádné negativní vedlejší účinky, a to ani v případě výrazného předávkování. Zdroj: Petr Fořt - Zdraví potravní doplňky
Komentáře (22)
- odpovědět
Lis 02, 2006- odpovědět
Lis 15, 2006- odpovědět
Pro 11, 2006- odpovědět
Dub 14, 2009- odpovědět
Dub 15, 2009- odpovědět
Dub 15, 2009- odpovědět
Pro 13, 2009- odpovědět
Pro 13, 2009- odpovědět
Pro 13, 2009- odpovědět
Pro 13, 2009- odpovědět
Pro 14, 2009- odpovědět
Pro 18, 2009- odpovědět
Črv 21, 2010- odpovědět
Srp 10, 2010- odpovědět
Pro 10, 2014- odpovědět
Říj 14, 2015- odpovědět
Říj 15, 2015- odpovědět
Říj 18, 2015- odpovědět
Říj 18, 2015- odpovědět
Led 27, 2017- odpovědět
Zář 05, 2019- odpovědět
Čer 29, 2020Přidat komentář