Laktáza pro lepší trávení mléčných výrobků

Laktáza je enzym nacházející se v tenkém střevě, který štěpí přírodní mléčný cukr laktózu. Některé děti a mnoho dospělých neprodukuje dostatečné množství laktázy, což vede k snížení schopnosti trávit mléko. Tito lidé trpí intolerancí laktózy a často se u nich vyskytují břišní křeče, plynatost a průjem.

Intolerance laktózy se nejlépe stanoví u doktora, avšak existuje i přijatelně spolehlivý domácí test.

Vypijte dvě dvoudecilitrové sklenice mléka na lačný žaludek a pozorujte symptomy v zažívacím traktu, které se objeví v následujících 4 hodinách. Zopakujte test druhý den s několika gramy sýra (který neobsahuje mnoho laktózy). Jestliže se nepříjemné trávicí symptomy vyskytnou po mléce a nikoliv po sýru, trpíte pravděpodobně intolerancí laktózy.
Jestliže se symptomy objeví jak po mléce, tak po sýru, můžete být alergičtí na mléčné výrobky.

Kde se nachází laktáza?

Laktáza je produkována lidským organismem. Mléčné výrobky obsahují rozličné množství mléčného cukru laktózy, což ovlivňuje množství enzymu laktázy potřebného k správnému trávení. Mléko, zmrzlina a jogurt obsahují významné množství mléčného cukru, ačkoliv z komplexních důvodů jogurt často nezpůsobuje problémy u lidí trpících intolerancí laktózy.

Kdy se laktáza používá?

Laktáza je užitečná v souvislosti s následujícími onemocněními:

Průjem (u lidí s intolerancí laktózy)

Špatné trávení a pálení žáhy (u lidí s intolerancí laktózy)

Syndrom dráždivého tračníku (u lidí s intolerancí laktózy)

Intolerance laktózy

Kdo pravděpodobně trpí nedostatkem enzymu laktázy?

Jen třetina lidí si uchovává schopnost štěpit mléčný cukr laktázu až do dospělosti. Většina Asiatů, Afričanů a domorodých Američanů má intoleranci laktózy. Polovina Hispánců a 20% bělochů neprodukuje v dospělosti laktázu.

Jaké je dávkování laktázy?

Kapsle laktázy se mohou užívat kdykoliv před jídlem, které obsahuje mléčné výrobky. Stupeň laktózové intolerance je u lidí různý, takže množství laktázy, které je potřeba k eliminaci potíží se liší od člověka k člověku.

Je laktáza bezpečná a existují interakce s jinými léky?

Laktáza je bezpečná a nemá žádné vedlejší účinky.

V současné době nejsou známy žádné interakce s jinými potravinovými doplňky či léky.


Některé studie poukazují na to, že lidé s intolerancí laktózy absorbují méně vápníku.


Laktázu můžete zakoupit na www.001shop.cz nebo v obchodě krakovská 22, Praha 1, tel. 296230202



Laktázu 3500 od firmy Solgar můžete též žádat v lékárnách pod pdk kódem 033984008106

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (7)

  • Obrázek uživatele coroner
    coroner (anonym)

    Otázkou spíše je, proč bychom vlastně vůbec měli mléčné výrobky konzumovat, když se podílí na většině chorob - včetně různých druhů rakovin. Vřele doporučuji přečíst knížku Pravda o mléce - jak ji potvrzuje věda. Další pravdou ovšem zůstává, že řadě lidem to nezapálí ani v čekárně na onkologii.

    Říj 19, 2005
  • Obrázek uživatele Pokladač otázek
    Pokladač otázek (anonym)

    To je ovšem špatně položená otázka. Správně položená otázka zní: "Čím se živí Coroner?".

    Říj 26, 2005
  • Obrázek uživatele Hana Tremlová
    Hana Tremlová (anonym)

    Dobrý den.Souhlasím plně s tím,co je napsáno v článku o mléčných výrobcích.Ze své vlastní zkušenosti vím,že alespoň u mě mléčné výr.způsobily velké zažívací potíže hlavně se slinivkou a i když už několik let mléčné výr.vůbec nejím,problémy přetrvávají.

    Led 28, 2009
  • Obrázek uživatele Lili
    Lili (anonym)

    Moje znama si nechala udelat testy na laktozu a vysla ji silna nesnasenlivost. Od te doby, co pak vyradila veskere mlecne vyrobky nema problemy s plynnatosti vubec.

    Led 28, 2009
  • Obrázek uživatele Šafránek
    Šafránek (anonym)

    Celý problém může být ještě v nějaké jiné látce obsažené v "normálním mléku". Této potravině jsem se také řadu roků vyhýbal poté, kdy jsem si podobnou "eliminační dietou" zjistil, že se po této potravině zahleňuji (krk a dýchací cesty). Udává se všude, že za toto zahleňování také múže laktoza. Jenže pak jsem si ověřil, že syrovátky mohu konzumovat libovolné množství a projevy zahleňování po ní nemám vůbec žádné, přestože sušená syrovátka obsahuje přes 50% tohoto údajně škodlivého mléčného cukru. Navíc - pokud z mléka uvařím puding, tak po něm také nemám žádné problémy. Znamenalo by to, že "zahleňující složka" mléka je teplotně labilní. Samozřejmě že výše uvedená zkušenost by se netýkala lidí, kteří mají zdravotní potíže po jakémkoliv mléčném výrobku !! Dr Šafránek, lékař pro přírodní medicínu

    Srp 07, 2009
  • Obrázek uživatele bezlaktózáč
    bezlaktózáč (anonym)

    Dobrý večer, máte-li zájem dozvědět se více o intoleranci na laktózu, právě vznikl nový web, kde najdete všechny potřebné informace! Mrkněte zde: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/

    Led 17, 2014
  • Obrázek uživatele bezlaktozac
    bezlaktozac (anonym)

    Dobrý den, ráda bych Vám představila nový web zabývající se nesnášenlivostí laktózy, tedy její intolerancí. Pozor, příčina trávicích obtíží může být somatická! Najdete zde všechny potřebné informace týkající se tohoto onemocnění: http://diagnoza-intolerance-na-laktozu.webnode.cz/ Pokud se Vám stránky budou líbit, budu ráda za sdílení a doporučení. Mrkněte i na náš facebook a staňte se fanoušky! Přeji krásné dny a pohodu v bříšku!

    Feb 12, 2014

Přidat komentář

Reklama

Reklama