Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Látky s antioxidačním efektem

Mezi látky s antioxidačním efektem patří především ty, které v organismu vznikají přirozeným způsobem - jsou to látky z kategorie enzymů-superoxid dismutáza (SOD), kataláza a glutathion peroxidáza. Oborníky napadlo, že by stálo za pokus podávat je ústy. Bohužel se přišlo na to, že je to neúčinné, případně že by bylo nutné tyto látky předávkovávat. A to je naprosto neeokonomické. Je však možné podpořit přirozenou tvorbu zmíněných enzymů konzumací "stavebních kamenů", z nichž organismus tvoří jejich molekulu. V případě glutathionu jsou to aminokyseliny glycin, kyselina glutamová a cystein. Ty jsou součástí proteinů přijímaných stravou, případně je možné je dodat formou speciálních doplňků výživy.

Možný výrazný pozitivní efekt uvedených antioxidantů nebo jejich "prekurzorů" inspiroval vědce k pokračování hledání dalších přirozených látek s antioxidačními účinky, které by působily i tehdy, když jsou konzumovány ústy. V průběhu posledních let se jejich počet skutečně mimořádně rozrostl a bude nesutále narůstat.

Oligomerni proanthocyanidiny (OPC)
Zdrojem těchto látek jsou pryskyřice, získávané z přímořské borovice (účinnou látkou jsou pyknogenoly), a také oleje izolované z jader grapefruitu. Olej z grapefruitových semínek je mimořádně agresivní, což se někdy využívá k dezinfekci ústní dutiny při angínách či aftech a k dezinfekci žaludku. Extrakt z jader hroznových semínek se získává z celých semen hroznů a obsahuje vysokou koncentraci vitamínu E, linolové kyseliny, flavonoidů a oligomerických proantokyanidinů.

Kyselina alfa-lipoová Tato látka je pravděpodobně nejsilnějším antioxidantem, tak účinným, že je označována za jednu z látek budoucnosti v ochraně před poškozením mozku. Doporučuji vám Pravidelně jako ochranu před rychlým opotřebením (stárnutím), stejné jako k ochraně před negativním působením životního prostředí.

Astaxanthin
Jedna z nejnověji objevených látek. Je získávána z řasy Haematococcus pluvialis.

Melatonin
Někteří badate označují tento přirozeně se v organismu tvořící hormon za nejsilnější antioxidant. V každém případě je to látka, známá současně ako "spací hormon" nebo "hormon mládí". Čím jste starší, tím víc byste měli uvažovat o jeho použití.

Vitamín C

Je jedním z nejrozšířenějších antioxidantů. Účinek je často zesílen bioflavonoidy z šípku.

Vitamín E
Vitamin E je ovšem široký pojem, protože se zjistilo, že působí pouze kompletní směs tokotrienolů a tokoferolů, nebo dokonce především alfa-tokotrienol. Naneštěstí ten není obsažen v běžně používaném produktu, označovaném jako "vitamin E". Optimistické je konstatování, že v nejbližší době bude účinná forma vitaminu E dostupná i na našem trhu.

Minerály zinek a selen
Jako antioxidanty působí oba tyto minerály, ale pouze v případě, že jsou vázány v organické tormě a konzumovány ve formě roztoku. Zdá se, že přínosem je, pokud jsou v tomto roztoku přítomny mimořádně specifické látky, zvané huminové kyseliny (nebo též "fulvináty"). Někdy se můžete setkat s nabídkou stopových prvků nebo obecně minerálních látek ve formě "koloidu". Je pravděpodobné, že tato varianta je skutečně nejvýhodnější. Kompletní směsi minerálních látek jsou velmi užitečné zejména v určitých obdobích života. Není však nutné je konzumovat nepřetržitě.

Karotenoidy

Karotenoidy jsou v tuku rozpustné látky - barviva, vyskytující se v mnoha rostlinách. Jedná se o širokou skupinu antioxidantů se silnými ochrannými vlastnostmi. Mezi nejznámější karotenoidy patří lutein, lykopen a betakaroten.

Flavonoidy a anthokyany
Tyto látky jsou v přírodní formě obsaženy např. v borůvkách, v černém rybízu a v zeleném čaji, případně v červeném víně. Aktuálně jsou anthokyany propagovány jako mimořádně důležité a principiálně velmi účinné ochranné látky. Uvedené potraviny (respektive ovoce a pochutiny ve formě nápoje s obsahem alkoholu) patří mezi nejpůsobivější a současně nejpřístupnější zdroje antioxidantů. Používejte je tak často, jak jen to bude možné. Denní konzumace 3-4 dcl červeného vína jev tomto ohledu postačující, byť někteří kolegové by mohli namítat, že hrozí riziko návyku.

Ginkonoidy
Ginkonoidy jsou specifické alkaloidy, získávané z vývojové nejstaršího listnatého stromu Ginkgo biloba. Uplatňují se především v podpoře mozkové činnosti starších lidí. Klinické testy potvrdily účinnost, a protože se farmaceutickému průmyslu kupodivu podařilo získat licenci k výrobě léčiva, můžete ses extraktem setkat nejenom ve formě doplňků, ale také léku. Obě formy se liší pouze koncentrací účinné látky.

Kurkuminoidy
Název označuje látky, obsažené v některých kořeních" (kurkuma). Dalo by se řici, že je to "žluté barvivo" z kurkumy. Tyto látky jsou jako antioxidanty mimořádně účinné.

Kyselina ellagová
V přirozené formě je tato antioxidačně působící látka přítomna v malinách, rajčatech a vlašských ořechách. Konzumace těchto potravinových zdrojů však nemůže být významná s ohledem na to, že obvykle konzumujeme nepodstatné množství uvedených pochutin. Nezbývá, než použít specifický doplněk. Tato kyselina však zatím nebývá běžnou součástí antioxidačních směsí. Přírodní suroviny jsou drahé a syntetická kyselina by se okamžitě stala léčivem.

Extrakt z rozmarýnu a z oregana
Jedná se o další mimořádné novinky, které mají souvislost s objevem celé řady látek, vycházejícĺch z kyseliny karnosolové. Extrakty z oregana se nyní dokonce začaly využívat v potravinářské technologii jako velmi účinný antioxidant, chránící potraviny před "zkažením".

Resveratrol
Resveratrol je alkatoid, obsažený v zrnkách a slupkách červenéhovína a černého rybízu. Bohatě přítomný je ve většině červených vín. To je důvod pro stále větší pozornost, kterou mu věnuji média. Samotná praxe v podobě životního stylu Francouzů a Italů prokazuje, že je hodně pravdy na tvrzení, že červené víno je zdravé - právě z uvedených důvodů.

Quercetin
Kvercetin je látka, obsažená například v dubové kůre. Je to jen další potravinový antioxidant.

Koenzym Q10 (CoQ10)
Tato látka je přirozeně přítomná v organismu, podobně jako třeba známý karnitin. Většina laické veřejnosti zná koenzym jako jeden z přírodních prostředků, používaný proti krvácení dásní. Skutečně takto působí, ale současně je to zcela univerzálně použitelný antioxidant, je to dokonce látka, která dokáže zvýšit výkon srdce i svalů. Mimořádný význam má koenzym Q10 nejenom v již uvedených indikacích, ale obecně pro všechny, kdo překročili šedesátku.

N-Acetyl-cystein Tato látka je odvozena od aminokyseliny cystin. Její použití není zcela běžné možná proto, že v důsledku legislativních opatření se nesmí překročit denní dávka 300 mg a snad také proto, že souběžně se musí podávat asi 1 g vitaminu C, protože jinak se zvyšuje riziko tvorby cystinových močových kamenů (jen u některých k tomu predisponovaných osob).

Polyfenoly
Polyfenoly se náchází v ovoci a zelenině (z voce je nejvohtaším zdrojem černý rybít, ze zeleniny brokolice). Bohatý zdroj polyfenolů je zelený čaj. Jeden z jejvíce účinných polyfenolů s antioxidačním účinkem vyskytující se hlavně v extraktu z olivových listů.

Antioxidanty používejte rutinně bez ohledu na zdravotní stav - jako důvod postačí při pomenout si stav životního prostředí, vody a stravy. Pro sportovce jsou antioxidanty mimořádně důležité přinejmenším v obdobích velmi intenzivního tréninku, nejvíce na podzim ana jaře. Pokud je vám okolo padesátky a víc, používejte antioxidanty nepřetržitě alespoň v základních dávkách. Jakmile budete mít jakýkoliv zdravotní problém, zvyšte dávkování alespoň po dobu 3-4 týdnů. Nespoléhejte jen na základní směsi, běžně dostupné v lékárnách.

Zpracováno za použítí knihy Výživa pro dokonalou kondici od RNDr. Petra Fořta, vydalo nakladatelství Grada

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama