
Lykopen je jeden z nejdůležitějších potravinových karotenoidů. V rámci jedné studie se zjistilo, že u mužů, kteří konzumují deset nebo více jídel bohatých na lykopen, se snižuje riziko rakoviny prostaty o 45%. Stravě bohaté na lykopen se také přičítá snížení rizika onemocnění rakovinou slinivky a děložního čípku.
Jedna evropská studie prokázala účinek stravy bohaté na lykopen na výskyt infarktů myokardu (srdečního svalu) - redukci o 48% v porovnání se stravou s nízkým obsahem tohoto antioxidantu.
Nejbohatším zdrojem lykopenu je rajčatová šťáva (obsahuje ho více než syrová rajčata), dále se lykopen nachází v melounech a guavě.
Lze ho též zakoupit ve formě potravního doplňku.
Zdroj: Richard A. Passwater, PhD - O antioxidantech, nakladatelství Pragma
Komentáře (10)
- odpovědět
Dub 16, 2006- odpovědět
Dub 19, 2006- odpovědět
Dub 19, 2006- odpovědět
Led 06, 2007- odpovědět
Led 06, 2007- odpovědět
Led 08, 2007- odpovědět
Led 08, 2007- odpovědět
Pro 26, 2009- odpovědět
Pro 26, 2009- odpovědět
Led 18, 2013Přidat komentář