Lysin - protivirový faktor

Lysin je esenciální aminokyselina, která nemůže být vytvářena v organismu a proto musí být dodávána stravou. Cereální strava obsahující pšenici, rýži, oves, jáhly a sezamová semena vytváří nedostatek Lysinu. Lysin zamezuje množení virů v organismu. Vitamín C má ochranný efekt na hladinu lysinu v organismu.

Lysin společně s vitamínem C, zinkem a vitamínem A pomáhá eliminovat virovou infekci z těla. Jelikož vitamín C má pro lysin ochrannou roli, je společné užívání lysinu a vitamínu C mnohem účinnější proti virózám, než když jsou tyto suplementy užívány samostatně.

Zdroje lysinu:

Hlavním zdrojem lysinu jsou listová zelenina, luštěniny, maso, mléko a zralé ovoce.

Příznaky nedostatku:

Nedostatečný přísun lysinu v dietě může vést ke ztrátě chuti k jídlu, hubnutí, chudokrevnosti a nížené schopnosti koncentrace. Také může způsobovat bolesti hlavy, závratě a nevolnost.
Deficit lysinu byl též prokázán u zápalu plic, onemocnění ledvin, acidózy (překyselení organismu), podvyživených dětí a dětské křivice.

Hojivé vlastnosti lysinu:

Lysin je považován za velmi užitečný přírodní lék při oparech, pásovém oparu a genitálním herpesu (oparu). Lysin prokazuje blahodárný účinek při onemocnění způsobených viry, především však virem herpes simplex. Během akutního výskytu herpetického viru se doporučuje minimálně 1500 mg L- lysinu a 1 gram vitamínu C denně.

Lysin se též využívá při podpoře žaludečních funkcí a zlepšení chuti k jídlu. Pomáhá podpořit růst dětí. V těchto případech se doporučuje 500-1500 mg L-lysinu denně.


Zdroj: H.K. Bakhru - Vitamíny, které léčí

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář

Komentáře (1)

  • Obrázek uživatele Martina H.
    Martina H. (anonym)

    Díky za další užitečné poznatky o aminokyselinách!

    Led 03, 2006

Přidat komentář

Reklama

Reklama