
Jsou to jediné esenciální mastné kyseliny, které si tělo samo nedokáže vytvořit: omega-3- a omega-6- mastné kyseliny. Naše obvyklá strava obsahuje většinou bohatě omega-6- mastné kyseliny, zatímco omega-3- mastné kyseliny jsou často nedostatkové.
Normálně omega-3 mastné kyseliny nejsnadněji přijímáme z rybích pokrmů. Jediná domácí rostlina, která dodává hodně omega-3- mastné kyseliny, jsou lněná semínka. Rovněž dobrým zdrojem pro omega-3- mastné kyseliny jsou semínka chia a semínka konopí.
V konopí jsou omega-3- a omega-6- mastné kyseliny ještě navíc v optimálním poměru 1:3.
Vyvážený systém obou mastných kyselin pomáhá tělu snížit krevní tlak a posílit imunitní systém. Kromě toho ochraňuje před nemocemi srdce.
Omega-3- mastné kyseliny předcházejí cukrovce, působí protizánětlivě a pomáhají při tkáňových opravách.
Zdroj: Susanne Bingemerová - Superpotraviny, nakladatelství Noxi
Komentáře (6)
- odpovědět
Dub 20, 2017- odpovědět
Dub 20, 2017- odpovědět
Dub 21, 2017- odpovědět
Kvě 31, 2020- odpovědět
Črv 28, 2020- odpovědět
Feb 02, 2021Přidat komentář