
Kalcium obecně patří mezi nejprodávanější doplňky stravy, mnoho let jsme byli vychováváni reklamou, že je dobré brát vápník, a tím zlepšíme kvalitu nehtů, vlasů, zubů, zabráníme esteoporóze a dalším problémům. Podle posledních studií se ale prokázal opak ? kdo používá příliš kalcia v podobě potravinových doplňků, má zvýšené riziko srdečního infarktu a ledvinových kamenů!
Dle expertů jsou tu určité signály, že bychom neměli brát kalcia příliš mnoho. „Ročně utratíme miliony korun za potravinové doplňky obsahující vápník v naději, že odvrátíme osteoporózu, která děsí mnoho starších žen i některé muže. Přitom pro dostatek vitamínu D stačí přirozená strava bohatá na zeleninu a ořechy a dostatečný pobyt na čerstvém vzduchu a na slunci,“ říká MUDr. Petr Janský, předseda Pracovní skupiny Kardiovaskulární farmakoterapie České kardiologické společnosti a pokračuje: “Klíčem k pevnosti kostí jsou celoživotní cvičení a dostatečný příjem vitamínu D. Není tedy třeba příliš navyšovat příjem samotného vápníku. Například paradoxně nejvyšší výskyt zlomenin je v zemích s největší spotřebou mléka.“
Na opatrnost při užívání potravinových doplňků obsahujících vápník a souvislost se zvýšeným rizikem infarktu upozorňují i švýcarští a němečtí vědci*. Sabine Rohrmann, PhD, odborná asistentka na katedře chronických onemocnění na univerzitě ve švýcarském Curychu a její tým sledovali 11 let 24 tisíc mužů a žen. Ti, kteří užívali potravinové doplňky obsahující vápník, měli o 86 % vyšší riziko infarktu než ti, kteří je neužívali vůbec. Přesto byl počet infarktů ve sledovaném období poměrně nízký, postihl 354 lidí. I když vědci našli souvislost mezi užíváním kalciových potravinových doplňků a srdečním infarktem, studie přímo neukazuje příčinu a následek.
*Studie byla zveřejněna v magazínu Heart. Zdroj: Kathleen Doheny, Web MD Health News, http://www.webmd.com/heart/news/20120523/calcium-supplements-may-raise-heart-attack-risk)
Komentáře (5)
- odpovědět
Říj 14, 2012- odpovědět
Říj 15, 2012- odpovědět
Říj 17, 2012- odpovědět
Srp 19, 2013- odpovědět
Srp 19, 2013Přidat komentář