Přírodní zdroje jódu
České země patří od nepaměti k oblastem s nedostatkem jódu. Výzkumy potvrzují, že nedostatkem jódu trpí ještě dnes asi 30% naší populace. Rizikovými skupinami, které jsou nedostatkem jódu nejvíce ohroženy, jsou lidské plody v děloze a kojenci do jednoho roku, dospívající dívky a zejména těhotné ženy a kojící matky.
Od 50 let je prodávána kuchyňská sůl obohacená jódem. Jelikož však nadměrné užívání soli se spojuje s mnohými zdravotními riziky, je vhodné dopňovat jód i z jiných přírodních zdrojů.
Přírodní zdroje jódu:
Byliny
- kořen kostivalu lékařského
- chaluha bublinatá
- semena lnu
- třezalka tečkovaná
- jitrocel kopinatý
- fazolové lusky
- řebříček obecný
- šalvěj lékařská
- lišejník islandský
- routa vonná
- česnek
- cibule
- bazalka
Ovoce a zelenina
Mořské produkty
Potravinové doplňky s jódem
Potřebné množství jódu se odvíjí od věku, pohlaví, výživy, zdravotního stavu a hmotnosti. Bezpečné a dostatečné množství pro zdravé dospělé je 1 - 2 mikrogramy na kilogram hmotnost. Doporučuje se:
Autor: mk
- Odpovědět
Pošli odkaz