
Minerály jsou pro organismus naprosto nezbytné. Bez nich by vitamíny nemohly vstupovat do biologických reakcí. Naše tělo si nedokáže minerály vytvářet a proto je musí přijímat potravou zvenčí. V článku naleznete nejbohatší přírodní zdroje.
draslík
meruňky, rajčata, sušené ovoce, rozinky, fazole,citrusové plody, rajčata, meloun, listová zelenina, slunečnicová semena, banány, brambory a ananasový meloun
fluor
pitná voda obohacená fluoridy, plody moře, čaj
fosfor
luštěniny, mléčné produkty, ryby, ořechy,drůbež, vajíčka, semena, maso, celozrnné obiloviny
hořčík (magnesium)
celozrnné obilniny, maso, tmavě zelená zelenina, mléko, luštěniny, mák, banány, mandle, fíky, ořechy
chlor
stolní sůl, olivy, chaluhy
chrom
droždí, řeřicha, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, kuřecí maso, telecí játra, kukuřičný olej, plody moře
jód
mořské ryby, plody moře, chaluhy, houby, mořská sůl, zelenina a zrniny pěstované na půdě bohaté na jod, cibule
kobalt
maso, listová zelenina, ovoce, vnitřnosti, mléko. Ústřice a mořští korýši
křemík
syrová cibule, přeslička rolní
mangan
celozrnné produkty, řeřicha, paprika, banány,, luštěniny, ořechy, hrách, řepa, listová zelenina
měď
kukuřice, sója, oves, brambory, avokádo, fazole, hrách, celozrnné obiloviny, švestky, vnitřnosti a plody moře
molybden
listová zelenina, zrniny a luštěniny
selen
mořské ryby a plody moře, ledviny, játra, tuňák, obilniny, obilné klíčky, luštěniny, kokos, otruby, cibule, rajčata, brokolice, česnek a hnědá rýže
síra
maso, ryby, vejce, ořechy, mléčné výrobky, česnek, zelí, kapusta, cibule, fazole
sodík
stolní sůl, slaneček, mrkev, artyčoky, řepa, fazole, ledviny a slanina
vanad
ryby, olivy, celozrnné obilniny
vápník
mléčné produkty, ořechy, petrželová nať, játra, sójové boby, tofu, slunečnicová semena, fazole, brokolice, sardinky a losos
zinek
dýňová semena, ryby, cibule, pšeničné klíčky, droždí, špenát, játra, houby, maso, ústřice a mořští korýši, vajíčka a netučné mléko
železo
řeřicha, játra, sušené ovoce, nať petržele, pažitka, droždí, brokolice, ovesné vločky, celozrnná mouka, broskve, žloutky, chřest, ořechy, boby, melasa, červené maso, játra, mořští korýši
Komentáře (6)
- odpovědět
Feb 28, 2007- odpovědět
Zář 30, 2007- odpovědět
Říj 01, 2007- odpovědět
Pro 08, 2007- odpovědět
Črv 02, 2009- odpovědět
Kvě 26, 2020Přidat komentář