Proč vám strava neposkytne všechny potřebné živiny

Plno lidí zastává názor, že vyvážená strava poskytuje všechny potřebné živiny, vitamíny a minerály, které tělo potřebuje pro uchování zdraví. Proč to nemusí být pravda?

Důvody na straně stravy:

Vaše potraviny byly dlouho uchovávány a ztratily potřebné vitamíny a minerály.

Vaše potraviny byly chemicky ošetřeny, což znehodnotilo potřebné živiny.

Proces zpracování a vaření potravy ovlivnil hodnotu výživných látek.

Vaše dieta je co do obsahu všech živin nevyvážená - extrémní typy diet, fast foodové stravování, nedostatek ovoce a zeleniny...

Důvody na straně organismu:

Máte poruchu vstřebávání jedné či více živin - tyto živiny nejsou dostateně vstřebávány.

Nároky vašeho organismu na žviny, vitamíny a minerály jsou zvýšené z důvodu:

-          Stresu

-          Zvýšené tělesné námahy, sportu

-          Kouříte, pijete nadmíru alkéhol či užíváte drogy

-         Užíváte pravidelně léky, hormonální antikoncepci

-          Žijete či pracujete ve velkoměstě

-          Jste těhotná, kojíte

-          Jste nemocní

-          Jste staří 

Ve všech těchto případech je na zváženou, zda byste neměli pravidelně užívat nějakou formu multivitamínů či zařadit do svého jídelníčku tzv. green food (řasy chlorella, spirulina, mladý ječmen a mladá pšenice, alfalfa...). 

Autor: mk

Komentáře (13)

  • Obrázek uživatele Mary
    Mary (anonym)

    To je bohužel smutný fakt dnešní doby, že je chemicky oštřeno i to, co by nemuselo být, když je určeno pro rychlou spotřebu. Nemůžu se zbavit dojmu, že zákazníků se nikdo na nic neptá, jaké potraviny by chtěli kupovat: výrobci a řetězce si dělají absolutně,co chtějí. Zákazník to zaplatí, ale ví houby,co a odkud jí.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele To je fakt.
    To je fakt. (anonym)

    Lepší by bylo jíst neošetřené potraviny a mít pak zdravotní problémy z plísní, salmonel apod. Producenti potravin by ušetřili za konzervanty, farmaceutické firmy by vydělaly na léčení konzumentů a zaměstnavatel by ušetřil na vyplácení mezd v době pracovní neschopnosti. V případě aflatoxinů a botulotoxinů by to bylo dokonce výhodné i pro stát, protože by se zbavil lidí, kterým by potom musel vyplácet důchody.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Šárí
    Šárí (anonym)

    Já sama jím z velké části chemicky neošetřené potraviny a kupodivu-žádná salmonela, žádné plísně, žádný botulotoxin. Ono holt se musí jeden naučit, jak na to, místo aby trousil trapné kecy.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele !
    ! (anonym)

    Jeden se to možná naučí, ale co s těmi ostatními?

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Věra
    Věra (anonym)

    Většina Čechů se při výběru řídí cenou potravin a nikoliv kvalitou. A podle toho to taky vypadá.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Vočko
    Vočko (anonym)

    Většina Čechů se při...Kdyby na to měli, tak by také vybírali..A bohužel, ani cena není pražádnou zárukou kvality...

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Lounek
    Lounek (anonym)

    Kdyby na to měli, tak by...Ano vysoká cena bohužel není zárukou kvality, ale obráceně to platí stoprocentně. Nízká cena je zárukou nízké kvality. Stačí se podívat, jak lidi nakupují pečivo. Tři čtvrtiny lidí si koupí ten nejlevnější rohlík z vymílané mouky. Proč jiné pečivo stojí třikrát tolik a že asi bude zdravější a kvalitnější, o tom přemýšlí jen málokdo. A to teda fakt nikoho nezruinuje, jestli si koupí pečivo za 2 nebo za 7 korun. V posledním evropském spotřebitelském průzkumu se Češi ukázali Češi jako národ, který preferuje maximálně cenu před kvalitou. Ani u chudších sousedů jako u Poláků, Maďarů nebo Slováků se to tak neprojevilo. V tom má Věra pravdu.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Vočko
    Vočko (anonym)

    Ano vysoká cena bohužel...No, nevím, nevím.. Když rodina- například pětičlenná nakoupí pro každého člena po dvou kusech pečiva, tak už je cenový rozdíl, mezi horším a lepším, dost znatelný. A stejné je to i u jiných výrobků denní potřeby. Opravdu si myslíš, že Češi jedí nekvalitní potraviny jen tak z plezíru? To by pak museli mít našetřeno víc peněz, než jen na dva měsíce(také podle průzkumu)..

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Lounek
    Lounek (anonym)

    No, nevím, nevím.. Když...To je otázkou priorit, ale kromě důchodcovské kategorie je vybavenost rodin autama kolem 80%. Na to všichni mají. V těch zmiňovaných chudších zemí má auta jenom kolem 50% rodin v produktivním věku. Tak si asi radši koupí kvalitnější potraviny a jezdí vlakem nebo autobusem. U nás v nedávném průzkumu 40% 10-letých dětí odpovědělo, že v životě neseděly ve vlaku. A pak, že jsou na tom Češi blbě, to je jenom takové klišé. Kdo jediný na tom je blbě, to jsou matky samoživitelky, tomu věřím.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Vočko
    Vočko (anonym)

    To je otázkou priorit, ale...No, ta auta.. to nebyl asi dobrý příklad.. Co se týká stáří vozidel v ČR, tak jsme na tom téměř nejhůř v Evropě. I já bych autobusem občas jel, jen kdyby už nebyly ty spoje zrušené..dostat se do práce bez auta? Pro lidi mimo město nemožné. A otázka priorit? No, jíst se musí, bydlet taky, topit a ještě asi milion dalších věcí..

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Potíž
    Potíž (anonym)

    je v tom, že jsme v cenách dostihli Evropu a s platy zůstali na Východě.

    Čer 04, 2012
  • Obrázek uživatele Já
    Já (anonym)

    Ehm.. Pokud konzumujete "vyváženou stravu", tak bude asi těžko problém s fastfoodem nebo nedostatkem ovoce a zeleniny. Kterej expert tohle psal??

    Lis 30, 2012
  • Obrázek uživatele Mary
    Mary (anonym)

    Jídlo se stalo jen předmětem byznysu, vyrábí se za účelem zisku, a ne aby obsahovalo nějaké snad živiny- vitamíny, minerály? Leda ty práškové z chemičky. Podle toho to vypadá. Jaksi nepřibývá zdravých lidí, a dokud budou doktoři tvrdošíjně popírat jasnou souvislost mezi jídlem a zdravotním stavem, nic se nezmění. Na to ale musí přijít každý sám. Možná jako zklamaný pacient, možná jen napálený zákazník.

    Lis 30, 2012

Přidat komentář

Reklama

Reklama