Recepty plné vitamínu D

Vitamín D hraje důležitou roli v systému regulace vápníku, který je zásadní při vývoji kostry a mineralizaci chrupavky, zároveň pomáhá udržovat ve formě svalovou hmotu, usnadňuje správné fungování nervového systému a mozkových buněk, reguluje proces rozvoje a diferenciace různých typů buněk a vykonává antiproliferační činnost v mnoha tkáních, včetně rakovinotvorných buněk. Podle posledních zjištění podporuje činnost imunitního systému a prospívá i srdci, jelikož snižuje rizika hypertenze a infarktu. Experti dokonce zkoumají účinky vitamínu D u lidí nakažených novým koronavirem, protože u pacientů, kteří brali vitamín D, byl zaznamenán pokles počtu plicních infekcí o 50 procent.

Slunce pomáhá, ale může i škodit

Slunečný svit je důležitým zdrojem pro tvorbu vitamínu D, protože UVB část paprsků při dopadu na pokožku aktivuje jeho syntézu. Na jaře proto můžeme opět začít načerpávat zásoby tohoto důležitého spojence, jehož hladina přes zimu poklesá a mnohdy se téměř zcela vyčerpá! Světová zdravotnická organizace doporučuje vystavovat obličej a paže slunečním paprskům alespoň 30 minut denně, což je čas nezbytný pro dosažení správné tvorby vitamínu D a obnovení zásob organismu. I když část těla, kterou slunci vystavujeme, je v chladnějším počasí menší než v létě, sluneční paprsky dopadají alespoň na tvář a ruce a pomáhají udržovat naši cennou zásobu i v ostatních ročních obdobích. Nic se ovšem nemá přehánět! Nezapomínejte na to, že přímé sluneční záření má zároveň nepříznivé účinky na oči. Ultrafialové paprsky mohou poškozovat vnitřní vrstvu rohovky, ale také způsobovat šedý zákal. Zvláště nebezpečné může být záření pro malé děti a mladistvé do 20 let. „Jejich čočka je natolik transparentní pro vlnové délky nad 300 nm, že nemůže zachytit UV záření,“ vysvětluje MUDr. Lucie Valešová, primářka pražské oční kliniky DuoVize, a doporučuje chránit si zrak slunečními brýlemi. A to i v případě, že používáte kontaktní čočky s UV filtrem – ty totiž nekryjí celou plochu oka a jeho okolí.

Zařaďte do svého jídelníčku potraviny bohaté „déčko“

Samotné slunění navíc nestačí. Doporučený denní příjem vitamínu D podle Světové zdravotnické organizace je 5 mikrogramů do 50 let věku, 10 μg pro věk 51–65 a 15 μg při věku nad 65 let. Abyste tohoto množství dosáhli, pomozte organismu při syntéze vitamínu D také konzumací potravin, které jsou na něj bohaté. Jedná se zejména o tučné ryby jako je losos či makrela, nalezneme jej rovněž v oleji z tresčích jater a mléčných výrobcích, jež mají navíc i vysoký obsah vápníku. Ten je také velmi důležitý pro zdraví kostí. Nezapomínejte proto zařadit do svého jídelníčku jogurty, sýry a mléko. Den můžete zahájit jogurtem k snídani, ke svačině si dát například smoothie z čerstvého ovoce a mléka, k obědu si připravit Penne con salmone e panna a k večeři terinky z uzeného lososa s ricottou. Vyzkoušejte naše recepty... 

 

Recepty na dobroty, díky kterým doplníte vitamín D

Terinky z uzeného lososa s ricottou

Terinka, obdoba domácí paštiky, z uzeného lososa a ricotty ochucené koprem.

SUROVINY: 200 g uzeného lososa, 200 g ricotty, 100 g zakysané smetany, 2 lžíce nadrobno nasekaného kopru, 1 lžička želatiny, 1 okurka, 1 lžíce citrónové šťávy, 3 lžíce olivového oleje, sůl, pepř

Příprava: Zapékací mističky vyložte tenkými plátky uzeného lososa. Měli byste použít asi tři čtvrtiny z celkového množství. Zbytek lososa nakrájejte na malé kousky. Rozetřete ricottu se smetanou, vmíchejte nakrájeného lososa. Osolte, opepřete a přidejte kopr. Rozpusťte želatinu ve dvou lžících vody. Nechte nabobtnat a pak zahřejte, až se úplně rozpustí. Do želatiny vmíchejte lžíci lososové pomazánky. Pak vmíchejte zbytek. Rozdělte do misek. Dejte alespoň na hodinu do lednice. Z citronové šťávy a oleje umíchejte zálivku. Okurku nakrájejte na tenké plátky a udělejte z nich polštářek pro každou terinku. Vyklopte a ozdobte snítkou kopru.

Penne con salmone e panna

Výborný oběd, který bude chutnat všem, s velmi jednoduchým postupem a málo surovinami.

SUROVINY: 300 g krátkých těstovin, čerstvý losos (množství dle chuti), máslo, 1 menší cibule, cca 150 ml smetany, sůl, pepř, strouhaný sýr Gran Moravia

Příprava: Cibuli nakrájejte nadrobno a osmahněte ji na rozpuštěném másle společně s lososem nakrájeným na menší kousky. Směs trochu osolte. Mezitím dejte vařit osolenou vodu na těstoviny (používejte hrubou mořskou sůl). Osmahlou směs v pánvi zalijte smetanou a na mírném plameni průběžně míchejte a trochu opepřete. Uvařte těstoviny „al dente“ a zceďte je (neprolévat studenou vodou). Těstoviny smíchejte s omáčkou, která mezitím krásně zhoustla, přidejte sýr a všechno pořádně promíchejte. Podávejte posypané ještě trochou sýra.

Zdroj: I Love Italy Blog pro Gran Moravia

Více skvělých receptů naleznete na www.laformaggeria.com

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama