Rybí tuk prý přispívá k duševní svěžesti ve stáří

Takzvané nenasycené mastné kyseliny omega-3, které jsou obsaženy především v rybím tuku, přispívají mimo jiné i k zachování duševní svěžesti ve stáří. Vyplývá to ze dvou výzkumů, jejichž výsledky zveřejnili nizozemští a američtí vědci v časopise American Journal of Clinical Nutrition.

Rybí tuk se podle nich v tomto ohledu osvědčil především u lidí s vysokým krevním tlakem a vysokou hladinou cholesterolu v krvi.


Studie ukázaly, že stravovací režim, jehož součástí je konzumace omega-3 kyselin, zvláště pak kyselin známých pod zkratkami EPA a DHA, chrání proti vzniku demence a Alzheimerovy choroby.


Účinky konzumace EPA a DHA na kognitivní funkce, tedy paměť, soustředění, vizuální paměť a plynulost vyjadřování, nebyly podle vědců již tak markantní.


Vedoucí nizozemského týmu Boukje Maria van Gelderová a její kolegové vyhodnotili data 210 zdravých mužů, kterým bylo v letech 1990 mezi 79 a 89 lety a kteří byli duševně čilí. V témže roce vědci zjišťovali jejich stravovací režim a testovali jejich kognitivní funkce. Ty zkoumali znovu o pět let později.


Účastníci výzkumu, kteří jedli ryby, vykazovali pomalejší oslabování kognitivních funkcí než ti, kteří ryby nejedli. Podle vědců tak konzumace ryb sice nemá podstatný vliv při zhoršování těchto schopností, ale podstatně brání jejich úplnému úpadku.


Tým van Gelderové doporučil, aby lidé denně přijímali asi 400 miligramů EPA a DHA, obsažených v rybách, mase, vejcích, pórku a cereáliích.


Druhý výzkum uskutečnil tým ze Severokarolínské univerzity. Účastnilo se jej na 2250 starých mužů. Tamní vědci zjistili, že EPA a DHA přispívá k zachovávání verbálních schopností.


Zdroj: ČTK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Související produkty na 001shop.cz: 

Komentáře (4)

  • Obrázek uživatele Tony
    Tony (anonym)

    To samý říkal můj děda a babka mýmu tátovi. A taky ho podle toho krmil. Asi to bude pravda, můj táta na stáří nebude hloupý. Nedávno zemřel na rakovinu jater a tlustého střeva. No, když se to tak vezme, děda dopadl podobně. Babka si jediná ani nelízla a je jí 86:)Dispozice k rakovině naše rodina nemá, bylo to to první, co jsme si nechali ověřit. A pak věřte doktorům:( Od té doby žádný rybí tuk!

    Kvě 16, 2007
  • Obrázek uživatele AAAAA
    AAAAA (anonym)

    Já mám zase dobré zkušenosti s podáváním rybího tuku u dětí s poruchou osobnosti a nálady při dlouhodobém podávání je u dětí o mnoho méně záchvatů vsteku,tu rakovinu určitě neměli z rybího tuku,to by měli všichni lidé ve středomoří rakovinu,protože to jsou rybožrouti,nopak tato populace je nejzravější co se týče infarktů atd.takže rybí tuk jo!

    Kvě 16, 2007
  • Obrázek uživatele anmaria
    anmaria (anonym)

    dala bych žraločí maso,ale zrovna nemužu letět na Kanarske Ostrovy

    Kvě 24, 2007
  • Obrázek uživatele anmaria
    anmaria (anonym)

    dala bych žraločí maso,ale zrovna nemužu letět na Kanarske Ostrovy

    Kvě 24, 2007

Přidat komentář

Reklama

Reklama