
Vitamín B12 je produkován bakteriemi a proto je obsažen i v rostlinných zdrojích, kde jsou tyto bakterie činné.
Rostlinné zdroje vitamínu B12:
kvašená zelenina - pikles, kysané zelí
fermentovaná sója:
kvalitní přírodní sojové omáčky
miso pasta
sýry natto a tempeh
mořské řasy
sladkovodní řasy chlorella a spireina
bylinka andělika čínská
kvasnice
obilné klíčky
V současnosti však panuje názor, že jakýkoliv vitamín B12 obsažený v rostlinných jídlech je pro člověka pravděpodobně špatně využitelný a na tato jídla bychom se neměli spoléhat, ale spíše preferovat jiné bezpečné zdroje. Do mnoha veganských jídel se vitamín B12 přidává uměle (např. o vitamín B12 obohacená sójová mléka a cereálie)a je doporučováno, aby vegetariáni a vegani užívali potravinové doplňky s tímto vitamínem.
Vegetariáni, kteří konzumují mléčné výrobky a vejce, i když nepravidelně, nemívají s nedostatkem vitaminu B12 žádné problémy.
Tento vitamín je nezbytný pro vytváření červených krvinek, pro udržování zdravé nervové soustavy, pro růst a vývoj dětí. Jeho nedostatek může způsobit chudokrevnost (anémii), někdy také neuropatii (onemocnění periferních nervů), umocněnou někdy i degenerací nervových vláken a nevratným poškozením nervové soustavy.
Autor: mk
Přidat komentář