
Barevné voce a zelenina jsou bohatým zdrojem pigmentů známých jako karotenoidy. V těle se přeměńují karotenoidy, betakaroten a alfakaroten ve vitamín A. Živočišné zdroje jako mléko, játra a vajíčka obsahují jiný zdroj vitamínu A, zvaný retinol.
Vědci tvrdí, že vitamín A hraje mnoho rolí při ochraně vašeho zdraví a při vzniku nemocí. Vitamín A je esenciální pro zdravé oči, udržuje tkáně a kůži zdravou a hraje důležitou roli v růstu kostí.
Následující příklady poukazují na nutnost správného dávkování a nepřekračování doporučených dávek.
Rakovina: Dle vědeckých studíí lidé, kteří jedí potravu bohatou na karotenoidy a vitamín A , mají menší náklonost ke vzniku některých typů rakoviny, zejména rakoviny plic. Avšak buďte na pozoru: vědci současně zjistili, že dlouhodobé užívání vysokých dávek syntetického betakarotenu zvyšuje riziko rakoviny plic u současných i dřívějších kuřáků.
Zlomeniny: Některé studie naznačují, kteří konzumují příliš retinolu - buď v dietě či v potravinových doplňcích - mají větší sklon k zlomeninám kostí. Riziko se objevuje při překročení dvounásobku doporučené denní dávky a zejména při současném nedostatku vitamínu D.
Onemocnění očí: Lutein a zeaxantin, dva karotenoidy, které se nepřeměňují ve vitamín A jsou esenciální pro zdravé oči. Jsou to jeidné karotenoidy, které jsou obsaženy v retině (sítnici oka). Špenát a kapusta, dvě na lutein bohaté zeleniny, snižují riziko katarakty - šedého zákalu rohovky.
Doporučené denní dávky vitamínu A( dle Harvard Medical School):
Muži: 900 micrograms (mcg) (3,000 IU)
Ženy: 700 mcg (2,333 IU)
Horní tolerovaný limit: 3,000 mcg (about 10,000 IU)
Zdroje retinolu:
Hovězí maso, játra, vajíčka, krevety, ryby, plnotuční či obohacené mléko, čedar sýr, švýcarský sýr
Zdroje karotenoidů:
Sladké brambory, karotka, dýně, ovocné šťávy, mango, špenát, tuřín (zelená část)
Zdroj: Harvard Medical School
Přidat komentář