
Vitamín C je snad nejdůležitější živná látka vůbec a má mnohostranné účinky. Udržuje v činnosti mozek a zajišťuje nám dobrou náladu. Jde o silný antioxidant, působí protizánětlivě a přispívá k pružnosti kůže a svalů. Stimuluje také stavbu vaziva, kostí a zubů, právě tak jako chrupavek a šlach. Brání buňky proti virům a bakteriím a chrání před nachlazením. Přispívá k zvýšené tvorbě interferonu a rychlejšímu hojení ran.
Vitamin C také umožňuje využití železa z potravy, odstraňuje z těla těžké kovy a všeobecně zajišťuje jeho detoxikaci. Je nepostradatelný pro optimální fungování obranyschopnosti organismu a chrání orgány i tkáně, především centrální nervovou soustavu, před ničivými účinky volných radikálů, čímž brzdí stárnutí.
Je důležitý pro přeměnu uhlohydrátů a tuků, podílí se na syntéze hormonů a stavbě červených krvinek, je nutný k stavbě nervových spojení a důležitý pro syntézu kolagenu.
Vlivem vitaminu C zůstávají cévní stěny pružné, neporušené a mladé, snižuje se dopad stresu na orgasmus a dochází ke korigování diabetických problému s látkovou výměnou. Vitamin C rovněž zmenšuje škodlivý dopad kouření a chrání před oxidací krevního tuku a cukernatěním bílkovin v cévách.
Brání tvorbě karcinogenních látek, brzdí uvolňování histaminu při alergických reakcích a zabraňuje zakalení očních čoček při šedém zákalu. Stará se také o zvýšené spalování tuků a s pomocí syntézy karnitinu o jejich přeměnu na energii, takže tělo je štíhlé, silné a zdravé.
Vitamin C je nepostradatelný při působení životně nezbytných enzymů, a jakmile chybí, selhávají důležité buněčné funkce. Jako vitamin C-ester má příznivý vliv na žaludek, rychleji se vstřebává do krve a pomaleji vylučuje z organismu. Spojuje se s mnoha toxiny, odnímá je z látkové výměny a odvádí z těla. Zvyšuje naši schopnost reagovat na ozon, zabraňuje syntéze rakovinotvorných nitrosaminů, přispívá k zmenšování polypů v tlustém střevě a urychluje odbourávání alkoholu.
Především však slouží jako prevence proti infarktům, ateroskleróze a mozkové mrtvici. Každý druhý Evropan umírá následkem kornatění koronárních tepen, což vede k infarktu, nebo aterosklerotických usazenin v krčních či mozkových tepnách, kdy následuje mozková mrtvice.
Hlavní příčinou aterosklerózy je chronický nedostatek vitaminů, jenž je příčinou zeslabení a narušení tepenných stěn.
Moderní věda zjistila, že mnohé civilizační choroby vlastně skutečnými chorobami nejsou. Dochází k nim totiž kvůli nedostatku určitých vitaminů, minerálních látek a stopových prvků v těle. Jakmile se ve správné kombinaci a dostatečném množství doplní, následky jejich nedostatku spolehlivě zmizí.
K zvlášť nebezpečné situaci dochází při nedostatku vitaminů a minerálních látek současně s překyselením- což je případ většiny lidí. Oxidace - „biologické rezavění“ - pak poškozuje organismus a urychluje stárnutí.
Když kvůli překyselení a nedostatku vitaminů a minerálů dojde k prvnímu praskání žilek, tělo okamžitě mobilizuje vlastní stavivo - cholesterol, aby vzniklé trhliny utěsnilo. Přitom se průměr žil zužuje a tělo je nuceno zvyšovat krevní tlak, aby si zajistilo dostatečné prokrvení. Zvýšený krevní tlak však zatěžuje žilní stěny, což vyžaduje další dávky cholesterolu. Žíly se tak čím dál více zužují a situace se vyvíjí ve spirále, která končí infarktem.
Aby se tento proces obrátil, musíme organismu poskytnout nadbytek vitaminu C, ostatních vitaminů a minerálních látek. Především pomocí vitaminu C získají žilní stěny znovu pružnost a pevnost, takže tělo může postupně odbourávat cholesterol a uvolňovat žíly a tepny. Krevní tlak klesá a nebezpečí infarktu nebo mrtvice je odvráceno.
Také pro diabetiky je vitamin C skutečný životodárný elixír, protože nejen předchází cévním komplikacím, ale přispívá i ke korigování diabetických poruch látkové výměny. Vitamin C je tudíž nezbytný pro stabilitu cév a je také nejdůležitějším prostředkem k léčení ran, významným antioxidantem a nenahraditelným pomocníkem při výměně buněk.
Při průzkumu mezi pacienty v konečném stadiu rakoviny se zjistilo, že díky podávání 10 gramů vitaminu C denně - rozděleno do několika dávek - se doba jejich přežití více než zdvojnásobila a někteří se dokonce plně uzdravili.
Hojný přísun vitaminu C dokáže zkrátit hojení na polovinu a také výrazně klesá hladina cholesterolu. Vitamin C je rovněž velmi důležitý pro stavbu zuboviny a patří mezi významné biochemické součinitele při opticky nenápadném zajizvování.
Také značně zlepšuje buněčné dýchání. Pokud se tělo zaplaví vitaminem C, dokáže až z 98 % potlačit tvorbu nitrosaminů v žaludku, které vyvolávají rakovinové bujení.
Jak dokazuje dlouhodobá studie amerických vědců, osoby, které požívají dostatečné množství vitaminu C (minimálně 1 gram denně), trpí třikrát až čtyřikrát méně artrózou a problémy s kolenními klouby. Podle zprávy Lékařského časopisu z října 1997 zpevňuje vitamin C kosti, což je důležité zejména u starších žen.
Čím vyšší je jeho příjem, tím víc klesá potřeba inzulínu pro diabetiky - to je výsledek výzkumu vědců ze Stanfordovy univerzity v kalifornském Palo Altu. A americký výzkum „Studie zdravotního stavu ošetřovatelek“, kterého se zúčastnilo 120 000 zdravotních sester, dospěl k překvapivému závěru: Žádná z žen, která brala vitamin C pravidelně víc než 10 let, neměla ani náznak zakalení oční čočky.
Jak známo, vitamin C je lapač radikálů, což jsou vysoce agresivní biochemické sloučeniny, které poškozují proteiny, enzymy, lipoidy a genetické substance. Vitamin C nejenže počet těchto volných radikálů výrazně omezuje, ale zároveň regeneruje zoxidovaný vitamin E a působí tak jako ochrana buněčných blan.
Kromě toho existuje zajímavá souvislost mezi lipoproteiny a nedostatkem vitaminu C. Lipoproteiny se prakticky nacházejí pouze u živočichů, kteří si nedokážou vyrábět vlastní vitamin C. Jde o molekuly, které přebírají funkci chybějícího vitaminu C, ovšem s jistými vedlejšími účinky, neboť při chronickém nedostatku vitaminu C dochází k jejich nadprodukci a ukládání, což vede k infarktu nebo mrtvici.
Můžeme tomu předcházet důkladným odkyselením, doplněním potřebných minerálních látek spolu s denním přísunem minimálně jednoho gramu vitaminu C (rozděleného do několika dávek) a cílevědomým dodáváním potravinových doplňků.
Zdroj: Kurt Tepperwein - Pryč s kyselostí, nakladatelství NOXI
Komentáře (5)
- odpovědět
Lis 13, 2013- odpovědět
Lis 13, 2013- odpovědět
Lis 15, 2013- odpovědět
Lis 15, 2013- odpovědět
Lis 15, 2013Přidat komentář