Vážení uživatelé - pracujeme na migraci do nového systému. Je možné, že může být web v některých chvílích pomalejší. Pokud se tak stane, omlouváme se a věříme, že se vám nová verze bude líbit. Děkujeme!

Vitamín C - vitamín všech vitamínů

Vitamín C je snad nejdůležitější živná látka vůbec a má mnohostranné účinky. Udržuje v činnosti mozek a zajišťuje nám dobrou náladu. Jde o silný antioxidant, působí protizánětlivě a přispívá k pružnosti kůže a svalů. Stimuluje také stavbu vaziva, kostí a zubů, právě tak jako chrupavek a šlach. Brání buňky proti virům a bakteriím a chrání před nachlazením. Přispívá k zvýšené tvorbě interferonu a rychlejšímu hojení ran.

Vitamin C také umožňuje využití železa z potravy, odstraňuje z těla těžké kovy a všeobecně zajišťuje jeho detoxikaci. Je nepostradatelný pro optimální fungování obranyschopnosti organismu a chrání orgá­ny i tkáně, především centrální nervovou soustavu, před ničivými účinky volných radikálů, čímž brzdí stárnutí.

Je důležitý pro přeměnu uhlohydrátů a tuků, podílí se na syntéze hormonů a stavbě červených krvinek, je nutný k stavbě nervových spojení a důležitý pro syntézu kolagenu.

Vlivem vitaminu C zůstávají cévní stěny pružné, neporušené a mladé, snižuje se dopad stresu na orga­smus a dochází ke korigování diabetických problé­mu s látkovou výměnou. Vitamin C rovněž zmenšuje škodlivý dopad kouření a chrání před oxidací krevního tuku a cukernatěním bílkovin v cévách.

Brání tvorbě karcinogenních látek, brzdí uvolňová­ní histaminu při alergických reakcích a zabraňuje za­kalení očních čoček při šedém zákalu. Stará se také o zvýšené spalování tuků a s pomocí syntézy karnitinu o jejich přeměnu na energii, takže tělo je štíhlé, silné a zdravé.

Vitamin C je nepostradatelný při působení životně nezbytných enzymů, a jakmile chybí, selhávají důleži­té buněčné funkce. Jako vitamin C-ester má příznivý vliv na žaludek, rychleji se vstřebává do krve a po­maleji vylučuje z organismu. Spojuje se s mnoha toxiny, odnímá je z látkové výměny a odvádí z těla. Zvyšuje naši schopnost reagovat na ozon, zabraňu­je syntéze rakovinotvorných nitrosaminů, přispívá k zmenšování polypů v tlustém střevě a urychluje od­bourávání alkoholu.

Především však slouží jako prevence proti in­farktům, ateroskleróze a mozkové mrtvici. Každý druhý Evropan umírá následkem kornatění koronár­ních tepen, což vede k infarktu, nebo aterosklerotických usazenin v krčních či mozkových tepnách, kdy následuje mozková mrtvice.

Hlavní příčinou aterosklerózy je chronický nedo­statek vitaminů, jenž je příčinou zeslabení a narušení tepenných stěn.

Moderní věda zjistila, že mnohé civilizační choro­by vlastně skutečnými chorobami nejsou. Dochází k nim totiž kvůli nedostatku určitých vitaminů, mine­rálních látek a stopových prvků v těle. Jakmile se ve správné kombinaci a dostatečném množství doplní, následky jejich nedostatku spolehlivě zmizí.

K zvlášť nebezpečné situaci dochází při nedostatku vitaminů a minerálních látek současně s překyselením- což je případ většiny lidí. Oxidace - „biologické rezavění“ - pak poškozuje organismus a urychluje stárnutí.

Když kvůli překyselení a nedostatku vitaminů a mi­nerálů dojde k prvnímu praskání žilek, tělo okamžitě mobilizuje vlastní stavivo - cholesterol, aby vzniklé trhliny utěsnilo. Přitom se průměr žil zužuje a tělo je nuceno zvyšovat krevní tlak, aby si za­jistilo dostatečné prokrvení. Zvýšený krevní tlak však zatěžuje žilní stěny, což vyžaduje další dávky cholesterolu. Žíly se tak čím dál více zužují a situace se vyvíjí ve spirále, která končí infarktem.

Aby se tento proces obrátil, musíme organismu poskytnout nadbytek vitaminu C, ostatních vitaminů a minerálních látek. Především pomocí vitaminu C získají žilní stěny znovu pružnost a pevnost, takže tělo může postupně odbourávat cholesterol a uvolňo­vat žíly a tepny. Krevní tlak klesá a nebezpečí infarktu nebo mrtvice je odvráceno.

Také pro diabetiky je vitamin C skutečný životo­dárný elixír, protože nejen předchází cévním kompli­kacím, ale přispívá i ke korigování diabetických po­ruch látkové výměny. Vitamin C je tudíž nezbytný pro stabilitu cév a je také nejdůležitějším prostředkem k léčení ran, významným antioxidantem a nenahradi­telným pomocníkem při výměně buněk.

Při průzkumu mezi pacienty v konečném stadiu ra­koviny se zjistilo, že díky podávání 10 gramů vitami­nu C denně - rozděleno do několika dávek - se do­ba jejich přežití více než zdvojnásobila a někteří se dokonce plně uzdravili.

Hojný přísun vitaminu C dokáže zkrátit hojení na polovinu a také výrazně klesá hladina cholesterolu. Vitamin C je rovněž velmi důležitý pro stavbu zuboviny a patří mezi významné biochemické součinitele při opticky nenápadném zajizvování.

Také značně zlepšuje buněčné dýchání. Pokud se tělo zaplaví vitaminem C, dokáže až z 98 % potlačit tvorbu nitrosaminů v žaludku, které vyvolávají rako­vinové bujení.

Jak dokazuje dlouhodobá studie amerických vědců, osoby, které požívají dostatečné množství vitaminu C (minimálně 1 gram denně), trpí třikrát až čtyřikrát méně artrózou a problémy s kolenními klouby. Podle zprávy Lékařského časopisu z října 1997 zpevňuje vita­min C kosti, což je důležité zejména u starších žen.

Čím vyšší je jeho příjem, tím víc klesá potřeba in­zulínu pro diabetiky - to je výsledek výzkumu vědců ze Stanfordovy univerzity v kalifornském Palo Altu. A americký výzkum „Studie zdravotního stavu oše­třovatelek“, kterého se zúčastnilo 120 000 zdravot­ních sester, dospěl k překvapivému závěru: Žádná z žen, která brala vitamin C pravidelně víc než 10 let, neměla ani náznak zakalení oční čočky.

Jak známo, vitamin C je lapač radikálů, což jsou vy­soce agresivní biochemické sloučeniny, které poško­zují proteiny, enzymy, lipoidy a genetické substance. Vitamin C nejenže počet těchto volných radikálů vý­razně omezuje, ale zároveň regeneruje zoxidovaný vi­tamin E a působí tak jako ochrana buněčných blan.

Kromě toho existuje zajímavá souvislost mezi lipoproteiny a nedostatkem vitaminu C. Lipoproteiny se prakticky nacházejí pouze u živočichů, kteří si nedo­kážou vyrábět vlastní vitamin C. Jde o molekuly, které přebírají funkci chybějícího vitaminu C, ovšem s jistými vedlejšími účinky, neboť při chronickém ne­dostatku vitaminu C dochází k jejich nadprodukci a ukládání, což vede k infarktu nebo mrtvici.

Můžeme tomu předcházet důkladným odkyselením, doplněním potřebných minerálních látek spolu s denním přísunem minimálně jednoho gramu vita­minu C (rozděleného do několika dávek) a cílevědo­mým dodáváním potravinových doplňků.

Zdroj: Kurt Tepperwein - Pryč s kyselostí, nakladatelství NOXI

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Komentáře (5)

  • Obrázek uživatele dosil
    dosil (anonym)

    zapoměli jste napsat, že podáním vit.C infusně do krve s aminokys.lysin a prolin ,že je to definitivní lék na rakovinu, viz, dr. Mathiass Rath, -rakovina-konec jedné choroby, proč to tajíte???

    Lis 13, 2013
  • Obrázek uživatele zvídavý
    zvídavý (anonym)

    Článek mi přijde jak reklama farmaceutické firmy na jejich produkt. Ano, řadu vlastností vit. C skutečně má. Některé věci uváděné v článku jsou nepodložené. Ale celé to vyznívá poněkud špatně a něco tu chybí. Dosud se vždy říkalo, že vitamín C neumí tělo zadržovat. A že jeho nadbytek rychle z těla odejde močí, při mega dávkách to může poškozovat ledviny. Minimální dávka, aby člověk nedostal kurděje je 5-10 mg na den. Jako doporučené se uvádělo dříve 60 mg na den, později 80 mg, nyní po vzoru Německa to snad je 100 mg. Větší dávky nemají smysl a velké dávky můžou naopak škodit. A taky, vitamín C by člověk měl konzumovat zejména ve stravě. Čerstvé ovoce a zelenina, brambory, šípkový čaj. Využití z table je horší než využití v kombinaci s dalšími látkami, které ovoce v sobě má. Je asi vhodné mít doma tablety (100 nebo 250 mg) a vzít si, pokud určitý den nejím dost ovoce či zeleniny. Zvyšování dávek nemá prokázané pozitivní účinky. Vitamín C ani nezabrání viróze či nachlazení, pouze zvyšuje imunitu. Funguje spíš ve smyslu, že když chybí, tak je imunita oslabená. Když je v dostatku, tak tu není snížení imunity. Ale nemoci pochopitelně stoprocentně nezabrání a už vůbec ji neléčí. Mírně vyšší dávky můžou být vhodné např. po operaci. Tady bych se bavil ale o dávce 250 mg, plus nějaké to ovoce.

    Lis 13, 2013
  • Obrázek uživatele dosil,
    dosil, (anonym)

    jedná se o lék na rakovinu nebo proti rakovině?

    Lis 15, 2013
  • Obrázek uživatele S tím si dovolím polemizovat
    S tím si dovolí... (anonym)

    Článek mi přijde jak...Dr. Pauling, horlivý zastánce vitaminu C, bral denně 3000 mg, při nemoci až 10 000 mg a dožil se 94 let. Aby ovšem podávání tak velkých dávek mělo smysl, musí být tablety z přírodních zdrojů, tj. používá se extrakt z šípku nebo z aceroly a musí být provázen ostatními flavonoidy, které aktivují jeho činnost. Většina nabízeného céčka nabízeného v lékárnách nebo dealery různých firem je ovšem chemického původu. Přírodní vitamin C k sehnání je, ale vyrábí ho jen pár firem na světě. Jinak souhlasím s tím, že braní chemického vitaminu C je spíš ke škodě než k užitku. Drtivou většinu lidí ale absolutně nezajímá, jestli je tableta chemická nebo přírodní.

    Lis 15, 2013
  • Obrázek uživatele Znám pár lidí
    Znám pár lidí (anonym)

    Dr. Pauling, horlivý...které se dožily vyššího věku než těch 94 let. Mezi oblíbené patřilo např. vepřové sádlo, uzené. Zelenina moc ne. To, kolika se člověk dožije, tak mnohdy moc nesouvisí s tím, jak se stravuje. Nebo jiný příklad, někdo, kdo si moc zuby nečistil, tak mu vydržely do 80 let, jiní pečlivé čištění a pryč daleko dřív. Vitamín C je stejný, ať je vyrobený nebo získaný z rostlin. Jenže lepší využití zajišťují ty další látky, co jsou v ovoci. Ale vysoká dávka se v těle dlouho neudrží. Vitamín z potravy je taky lepší, protože to člověk konzumuje obvykle po dávkách. Např. Pomeranč ráno a večer, k obědu nějaká zelenina v salátku po obědě. Jednorázová megadávka se rychle vyloučí.

    Lis 15, 2013

Přidat komentář

Reklama

Reklama