
Mějte na paměti, že množství vitamínu D získané z potravy je zanedbatelné ve srovnání s tím, které bychom měli získat díky slunečnímu záření.
Omezená expozice slunečnímu záření
Někteří z nás žijí v severních zeměpisných šířkách, nosí dlouhé šaty, nebo mají práci, která se odehrává především v interiéru. Také opalovací krém inhibuje produkci vitamínu D.
Tmavá kůže
Lidé s tmavou kůží mají vyšší hladiny melaninu, pigmentu, který snižuje schopnost pokožky, aby se tvořil vitamin D, pokud je vystavena slunečnímu záření.
Ledviny a jaterní funkce
Tyto orgány hrají důležitou roli při konverzi vitaminu D na jeho aktivní formu, takže ledvinové nebo jaterní onemocnění může snížit schopnost těchto orgánů vytvořit biologicky aktivní formy vitaminu D v těle.
Přísná vegetariánská dieta
Potravinové zdroje, které obsahují vitamín D jsou většinou živočišného původu, jako jsou ryby a rybí oleje, vaječné žloutky, sýr, obohacené mléko a hovězí játra.
Zažívací problémy
Určitá onemocnění jako je Crohnova nemoc, cystická fibróza a celiakie mohou snížit schopnost střev absorbovat vitamin D z potravy.
Obezita
Obezita může způsobit nízkou hladinu vitamínu D. Výzkum naznačuje, že vitamin D může uvíznout “v pasti“ uvnitř tukové tkáně, takže je ho méně k dispozici v našem krevním oběhu.
Zdroj: EyesPopping
Komentáře (7)
- odpovědět
Dub 01, 2016- odpovědět
Dub 23, 2016- odpovědět
Kvě 31, 2016- odpovědět
Črv 30, 2016- odpovědět
Črv 30, 2016- odpovědět
Čer 01, 2018- odpovědět
Led 29, 2021Přidat komentář