Bioflavonoidy a jejich význam pro zdraví
Výzkumníci už objevili více než 800 různých bioflavonoidů. Většinou se jedná o žlutá, oranžová nebo hnědá barviva v ovoci a zelenině.
Někteří výzkumníci se domnívají, že bioflavonoidy, také označované jako vitamin P, pomáhají udržovat kapiláry, tedy mikroskopické krevní vlásečnice v těle, které umožňují kyslíku, hormonům, živinám a protilátkám přecházet z krevního oběhu do jednotlivých buněk. Když jsou stěny vlásečnic příliš křehké, umožňují krvi vytékat z cév do buněk. Následkem je snadná tvorba modřin, krvácení v mozku a na sítnici, krvácení dásní a další poruchy.
U bioflavonoidů se prokázalo, že napomáhají srážení krve. Může to pomoci při léčbě flebitidy a dalších poruch srážlivosti jako například hemochromatóza.
Většina bioflavonoidů zabraňuje poškození buněk způsobenému volnými radikály, nestabilními molekulami vzniklými při spalování kyslíku. Některé zprávy dokazují, že bioflavonoidy rovněž zesilují antioxidační působení dalších živin.
Vědci také zjistili, že kyselině askorbové bývají připisovány účinky, které ve skutečnosti působí bioflavonoidy.
Je třeba zdůraznit, že kyselina askorbová a bioflavonoidy imunitní systém posilují jen díky společnému působení.
Řada laboratorních studií dokazuje, jak bioflavonoidy zastavují nebo zpomalují růst zhoubných buněk a brání rakovinotvorným buňkám napadat srdce a krevní buňky.
Bioflavonoidy také působí jako přírodní antibiotika, ničí bakterie přítomné v potravinách, které často mohou vyvolávat alimentární onemocnění.
Dnes se také zkoumá prospěšnost bioflavonoidů pro obecnou medicínu, a to zejména pro prevenci tvorby modřin a krvácivých poruch.
Zdroj: Brian R. Clement, PHD - Pravda o doplňcích stravy, nakladatelství Maladá Fronta
- Odpovědět
Pošli odkaz