
Vitamín K je skupina vitamínů rozpustných v tucích. Dvě hlavní formy vitaminu K jsou vitamín K1 (fylochinon), nacházející se v rostlinných potravinách, zejména v listové zelenině a vitamín K2 (menachinon), produkovaný bakteriemi a vyskytující se v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách.
Vitamín K1 K1 je důležitý pro srážení krve. K vitamín napomáhá shlukování proteinů, což je podmínkou koagulace. Může narušit účinky některých antikoagulačních - protisrážlivých léků - např. walfarinu.
Vitamín K2 je důležitý pro správný vývoj kostí, pomáhá předcházet řídnutí kostí - osteoporóze, podporuje funkci srdce, cév, mozku i imunitního systému.
Vitamín K2 má několik forem. MK-8 a MK-9 se nacházejí se především v mléčných výrobcích, MK-4 se nachází ve žloutcích a v kvalitním másle, MK-7 je obsažena v určitých fermentovaných potravinách. Dvě nejčastěji používané biologicky aktivní formy v doplňcích stravy jsou MK 4 a MK 7.
MK 4 (menachinon-4) s krátkým řetězcem v doplňcích stravy je nejčastěji získávaná chemickou syntézou z tabákových listů. Po požití má v těle krátkou dobu využitelnosti. Bakterie přítomné v lidském organizmu vytvářejí MK-4, ale v nedostatečném množství. Tato schopnost vytvářet vitamín MK-4 bývá ještě více narušena užíváním antibiotik či čímkoliv jiným, co negativně ovlivňuje střevní bakterie.
MK 7 (menachinon-7) s dlouhým řetězcem je vyráběn přírodním způsobem za pomocí patentované technologie z fermentované sóji (fermentovaný sojový sýr natto je nejbohatším přírodním zdrojem vitmínu K2). Doba působení této formy v organismu je až 24 hodin, stačí užívat jednu tabletu denně.
Existuje také syntetický vitamín K3 (menadion), který se přidává do zvířecích krmiv. V organizmu se z něj vytváří K2ve formě MK-4. Menadion je v ČR zakázán podávat lidem.
Autor: mk
Komentáře (3)
- odpovědět
Feb 11, 2019- odpovědět
Feb 12, 2019- odpovědět
Bře 14, 2019Přidat komentář