Reklama

Jak minimalizovat ztrátu vitamínů

Pozornou přípravou a tepelnou úpravou zeleniny a ovoce můžete podstatně snížit ztrátu vitaminů.

Zpracovávejte je až těsně před vařením. Před začátkem vaření je nechte stát zakryté ve studené vodě nejvýše 5 minut.

Snažte se nekrájet ovoce a zeleninu na příliš malé kousky. Ty umožňují větší pronikání vzduchu, což urychluje ztrátu živin. Pokud zeleninu strouháte, hned ji uvařte nebo snězte, zmenšíte tím tyto ztráty.

Řezné plochy po krájení ihned zakapejte citronovou šťávou.

Zeleninu a ovoce neloupejte: vláknina a mnohé cenné živiny jsou obsaženy hned pod slupkou.

Reklama

Vařte je co nejkratší dobu v minimálním množství vody; případně vařte v páře nebo zapékejte.

Vodu, ve které se vařila zelenina, použijte na polévky a omáčky; mohou v ní být minerální látky, které se z ní při vaření vyluhovaly.

Zdroj: Celý život ve formě - nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Reklama

Komentáře

Mary (Čt, 21. 6. 2012 - 19:06)
Většina europadavek ze supermarketů těch vitamínů mnoho nemá. Když máme ovoce a zeleninu dostupné po celý rok, budou nejspíš logicky i rok staré: mohou mít ještě při všem tom chemickém ošetření nějaké živiny?
Zuzka (St, 13. 2. 2013 - 23:02)
Ve skutečnosti si člověk není schopen zajistit denní doporučenou dávku všech vitamínů a minerálů. Když nepočítám to, jak by ho to vyšlo draho, ani by to nesnědl.

Jednou má člověk větší přísun toho vitamínu, podruhé jiného, ale nikdy ne ideální množství všech (a tak v těle vzniká nerovnováha, která se začíná projevovat okolo 40 - 50 let, někdy i dříve). Navíc některé vitamíny jsou vstřebatelné lépe s jinými vitamíny, a mnohem hůře bez nich. Navíc zde hrají roli i tzv. fytonutrienty. To je důvod, proč vitamíny z lékáren či drogerií nemají takový účinek, jaký by mít mohly. Pokud byste měli zájem o kvalitní vitamíny od společnosti Nutrilite, neváhejte mě kontaktovat na [email protected]

Můžu Vám doporučit také výborný přípravek proti únavě, která je způsobena právě nedostatkem vitamínů a minerálních látek v těle.

mau-mau (Čt, 21. 6. 2012 - 08:06)
A nejlépe ji jezte úplně syrovou :)
Reklama