Krill olej obsahuje omega-3 mastné kyseliny EPA a DHA, fosfolipidy, cholin a astaxanthin

Krill olej získávaný udržitelně z drobného korýše krunýřovky krillové (Euphausia superba) žijící v čistém prostředí Antarktického oceánu obsahuje pro tělo velmi prospěšné látky.

Krunýřovka krillová je druhem planktonu hojně se vyskytující v oceánech kolem Antarktidy. Živí se mořskými řasami, které produkují omega-3 mastné kyseliny. Ty se pak v jejich tělech akumulují a jsou následně extrahovány ve formě oleje. Řasy jsou také přirozeným zdrojem astaxanthinu, který propůjčuje oleji jeho typickou červenou barvu. Vzhledem k tomu, že Antarktický krill roste velmi rychle, stojí na samotném dně potravního řetězce a vyskytuje se pouze v nejčistších vodách Antarktidy, není ohrožen zvýšenou koncentrací nahromaděných kontaminantů, kterou jsou ohroženy mořské ryby (a tedy i potenciálně produkty z rybího oleje).

Dle provedených klinických studií stačí užívat menší množství omega-3 mastných kyselin ve formě fosfolipidů, které organizmus umí efektivněji biologicky využívat oproti omega-3 mastným kyselinám rybího původu (triglyceridová struktura). Díky tomu jsou kapsle s olejem z krillu menší než většina kapslí s rybím olejem a zvyšují tak komfort při užívání.

Další výhodou je rozpustnost fosfolipidů ve vodě, která tak pomáhá zmírňovat reflux a nepříjemné žaludeční pocity, které mohou vyvolávat jiné formy omega-3 z rybího oleje (kde jsou vázány ve formě ve vodě nerozpustných trygliceridů).

Astaxanthin, který se přirozeně vyskytuje v krillovém oleji navíc svými anti-oxidačními vlastnostmi pomáhá udržet dlouhodobou čerstvost a stabilitu omega-3 mastných kyselin.

MK

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama