Reklama

Varování před červenou rýží

V kombinaci s léčivy na snižování cholesterolu může mít produkt vyrobený fermentací rýže plísní Monascus purpureus vedlejší účinky.

Spolkový institut pro léčiva a léčebné produkty (BfArM) V Bonnu varuje před spotřebou produktů z červené rýže, které jsou v řadě zemí a po internetu nabízeny jako doplněk stravy k snižování cholesterolu. Při současném příjmu červené rýže a preparátů snižujících cholesterol může docházet k vedlejším účinkům. Mohou se projevovat poškozením svalů.

Další riziko znamená možná tvorba toxických vedlejších produktů při fermentaci červené rýže. Analýza prokázala v sedmi z devíti produktů výskyt citrininu, který v pokusech na zvířatech způsoboval vznik tumorů.


Ernährungs-Umschau, 50, 2003, č. 1, s. 30?31

Autor: Ing. Irena Suková; Zdroj: ÚZPI

Reklama
Reklama

Komentáře

Reklama