Reklama

Jaké vitamíny proti jarní únavě?

Užívání vitaminů a minerálů pomáhá lidem v jarních měsících bránit se před infekcemi, záněty a takzvanou jarní únavou. Přípravky s vitaminy a minerály také chrání organismus před nemocemi srdce, cév a rakovinovými nádory, řekla novinářům Jarmila Blattná ze Společnosti pro výživu Praha.

"V zimě chodíme málo na vzduch, nemáme dostatek pohybu a jíme málo zeleniny. Proto je na jaře vhodné zvýšit příjem především vitaminů C a D," uvedla.

Odborníci na výživu doporučují užívání vitaminových preparátů s minerály především kuřákům, těhotným ženám, pravidelným konzumentům alkoholu a starším lidem.

Důležité jsou také živé probiotické mléčné bakterie, které může organismus získat z mléčných výrobků a některých medikamentů. Bakterie, které působí ve střevech, totiž podle lékařů snižují riziko vzniku rakoviny tlustého střeva a hladinu cholesterolu a navíc zlepšují práci střev.

Odborníci doporučují zařadit do jídelníčku vitaminové preparáty s minerály i přesto, že se v posledních letech v České republice zlepšilo složení stravy. Například spotřeba ovoce stoupla za deset let od roku 1989 o více než 60 procent. "To je však stále méně než Světovou zdravotnickou organizací (WHO) doporučená denní dávka ovoce a zeleniny," upozornila Jana Dostálová z Fakulty potravinářské a biochemické technologie Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.. Lékaři ve světě doporučují, aby lidé denně snědli více než 400 gramů ovoce a zeleniny, což by mělo organismu zajistit dostatek vitaminů i minerálů.

Reklama

Autor: Jakub Sochor - ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama