Reklama

Degenerující strava

"Kazíme si život tím, že přijímáme všechno, místo abychom si vybírali pouze to nejlepší." Jacques Chardonne
Dříve nebo později nám strava tohoto typu zaručí zdravotní potíže, a tudíž i stres. Vyvolává, jak je patrno i z názvu stravy, degeneraci organismu.

Degenerující potraviny jsou:

  • káva, mléko, ranní chléb s máslem a marmeládou
  • maso běžné kvality, a zvláště masné výrobky (salámy, uzenky...)
  • příliš tuku (máslo, maso, olej, majonéza, margarín, smetana...)
  • vejce z velkokapacitního chovu
  • chleba, mouka, všechny obilné výrobky mimo naklíčených obilnin ,
  • všechny konzervované výrobky
  • cukr ve všech podobách (limonády, zákusky, sirupy, zmrzliny...)
  • všechny mléčné výrobky (mléko, sýry, máslo, jogurt - vysvětlení přineseme v dalším textu) oleje, které nejsou z prvního lisování za studena, a margaríny

Degenerující nápoje:

  • silný alkohol (whisky, gin, likéry)
  • víno, ovocná vína, pivo - ve větším množství a nízké kvalitě
  • káva a mléko a sladké nápoje a ovocné šťávy průmyslově konzervované a přislazené

  • Reklama

    Umělá degenerující úprava potravin - tvorba nových toxických molekul:

  • smažení, grilování a vaření při velkých teplotách
  • dochucování průmyslově vyrobenými omáčkami, rafinovanými oleji, majonézami... a neponechání potravin v jejich původním stavu a jejich stálá transformace - vařením, sterilováním, konzervováním...

  • Chybná organizace stravování:

  • nepravidelné a měnící se hodiny pro jídlo
  • hlavní jídla ráno a večer
  • vícero druhů potravin během jednoho jídla
  • neustálé pojídání něčeho malého mezi jídly
  • jídlo ve stresu či rychlosti

  • zdroj: Bruno Comby: Stres pod kontrolou - nakladatelství Pragma

     

    Reklama

    Komentáře

    mirek (Po, 25. 2. 2002 - 06:02)
    jenom kratce...je to blbost...neco jak clanek v rudem pravu pred listopadem 89 o cemkoliv co bylo proti strane atd....
    Tomáš (Pá, 22. 2. 2002 - 00:02)
    Autor Bruno Comby není ani ortodoxním vegetariánem ani makrobiotikem - je to vědec a specialista pro přírodní metody na upevnění zdraví a rozvoje osobnosti. Je autorem mnoha knih a ředitelem výzkumného pracoviště v oblasti prevence a výživy ve Francii - Institut Bruno Comby - viz. www.comby.org
    Sojka (Út, 12. 2. 2002 - 14:02)
    Byla jsem zvědavá, ale obsah mě nenadchl. Co na to ty stoleté babičky a dědové, kteří se celý život živili bůčkem a moučnými jídly (u nás) nebo kefírem (Bulhaři)?
    honza (Út, 12. 2. 2002 - 15:02)
    Já naopak s článkem souhlasím. Souhlasím s tím, že je chyba neustále rostliny "transformovat" do jiné podoby - vařením, pečením, smažením atd. Myslím že je veliký omyl lidí, když si myslí, že zlepší něco, co vzniklo přirozeně a dokonale.

    honza
    Petr (St, 13. 2. 2002 - 16:02)
    Co je to za ptákovinu? Kdo to napsal? Proč? Kde jsou nějaké argumenty? Čím můžete tuhle slátaninu doložit? Co potom jíst máme, když nás všechno 'degeneruje'?

    Autor je zjevně ortodoxní makrobiotik/čka či něco podobného a snaží se vymýt mozek normálním čtenářům.

    Jíst zdravě neznamená jíst syrové zrní! A kdo tomu nevěří, zajděte si do nějaké makrobiotické jídelny a podívejte se na ty pohublé ušláplé stíny, žvýkající svou misku otrub.
    honza (St, 27. 2. 2002 - 14:02)
    OMYL jíst zdravě právě znamená jíst syrové zrní a nejsem žádný ušláplý stín - to si vyprošuji. Klidně si to s tebou rozdám v kondičních testech...

    :-) Honza
    Petr (St, 27. 3. 2002 - 14:03)
    Cau Honzo,

    já proti zdravé stravě NIC nemám, koneckonců sám spotřebu masa značně redukuji a nad skladbou stravy se zamýšlím.

    Ovšem ten článek mě nadzvedl ze židle, protože je napsán v typicky vymývačském stylu: žádné argumenty nebo důvody, jediná správná pravda je ta tady, jíst je správné pouze naklíčené obiloviny. Každá úprava potraviny znehodnotí a VY budete degenerovat!

    V tom článku není jediná pozitivní věta.

    A nesouhlasím s Tebou v tom, že jíst pouze syrové zrní je to nejzdravější. Možná že za pár generaci, pokud zvolna začneme měnit skladbu stravy by to mohla být pravda, ale nevěřím, že můžu bez následků přejít na zrní.

    Konečně, můžeme si popovídat tak za 10-15 let.

    Jinak o těch stínech, netvrdím že takoví jsou všichni, možná to taky souvisí s filozofií a přístupem k životu. Občas do vegetariánských (makrobiotických) jídelen chodím. Některé týpky tam jsou fak výstavní. Stíny bez kapky životní energie a barvy ve tváři, krčící se nad svou miskou.. sorry ale opravdu kolem sebe takové nevidíš?

    Petr
    Helena (St, 28. 5. 2003 - 14:05)
    Ja jsem si precetla clanek, a ptam se, co mame tedy jist - pripada mi, ze degenerujici je snad vsechno, takze snad ani nic nezbyva. Nedokazu si predstavit, ze bych prezila pouze ze zeleniny. Ten clanek mi prijde velmi prehnany. Souhlasim s tim,ze bychom se meli stravovat zdrave, ale tohle je vazne moc.
    ja (Út, 22. 2. 2005 - 18:02)
    podla mna by sa malo jest vsetko, len to netreba prehanat!!!! ale keby som len zila na zelenine asi by som zomrela...hmm ale je to dobry clanok pre anorekticky....
    Plastyk (St, 31. 5. 2006 - 19:05)
    Jsou to degenerativní žvásty.
    pozorovatel (Ne, 4. 6. 2006 - 13:06)
    Kdo má vnitřnosti z plastu, tak se ho článek netýká, jinak to je bohužel pravda.
    Jíst všechno v menším množství vede pouze k tomu, že se degenerace neprojevuje tak rychle. Může se projevit až v další naší generaci.
    Jíst převážně syrovou stravu může jen ten, kdo ignoruje ty tisíce let soužití člověka s ohněm.
    Jinak bych rád věděl, kde např. v Praze nějaká makrobiotická jídelna je. O žádné nevím.
    Tomáš (Út, 3. 10. 2006 - 22:10)
    To už bychom nemohli jíst nic a že naši prapředci jedli zdravěji?K čemu jim to bylo,když se dožívali 40let?Doba si žádá své...Je dobré jíst to co nám chutná a aktivně žít což je myslím dobrá kombinace.
    Tomáš (Út, 3. 10. 2006 - 22:10)
    To už bychom nemohli jíst nic a že naši prapředci jedli zdravěji?K čemu jim to bylo,když se dožívali 40let?Doba si žádá své...Je dobré jíst to co nám chutná a aktivně žít což je myslím dobrá kombinace.
    Tomáš (Út, 3. 10. 2006 - 22:10)
    To už bychom nemohli jíst nic a že naši prapředci jedli zdravěji?K čemu jim to bylo,když se dožívali 40let?Doba si žádá své...Je dobré jíst to co nám chutná a aktivně žít což je myslím dobrá kombinace.
    Tomáš (Út, 3. 10. 2006 - 22:10)
    To už bychom nemohli jíst nic a že naši prapředci jedli zdravěji?K čemu jim to bylo,když se dožívali 40let?Doba si žádá své...Je dobré jíst to co nám chutná a aktivně žít což je myslím dobrá kombinace.
    Jirka (Po, 29. 1. 2007 - 12:01)
    myslim ze to je zajimavy a poucny :-)
    snazim se tim ridit i kdyz je to hodne tezky a v podstate nemozny :-((
    Jonášová (St, 11. 4. 2007 - 20:04)
    To jsou fakt skvělé rady, když nemám jíst vejce z velkokapacitního chovu tak to si mám založit slepičárnu doma v pokoji?. Nebo se mi taky líbí rady jako že mám jíst pouze potraviny, které nejsou uměle upravované, barvené a pak taky ty co nejsou v obchodech dlouho skladované. Existuje prosím vás někdo, kdo něco takového může zjistit?A kde si ty zdravé potraviny mám jako vypěstovat? A pokud někde jsou (a to není ve všech městech) tak budou nekřesťansky drahé a pak mi poraďte, kde na ně mám při důchodu 4000 vzít. Takovéhle rady jsou na úrovni utopie a pro obyčejné lidi k ničemu.
    Roman (Čt, 12. 4. 2007 - 08:04)
    Částečně je to pravda, uvědomte si, že co dnes není v mladším věku potřeba, to je imunitní systém. Mít ho v nepořádku, znamená až rakovinu někdy v 65, ale kdyby existoval dneska záškrt, černé neštovice nebo spála a tyfus bez možnosti léčby antibiotiky, řada z vás, chytrých kritiků by se nedožila ani třicítky. Dneska se dělá problém z rýmičky a kašlíčku, ale uvědomte si, kdyby nebyly vakcíny a antibiotika, přežili by jenom lidi s vycepovaným imunitním systémem. Vezměte si, že dneska
    přežíváte jen díky sterilnímu prostředí, které vytváří moderní medicína. Náš český průměr 15 návštěv u doktora za rok a osobu, mluví jasně pro tenhle argument.
    Lenka (Ne, 12. 11. 2017 - 12:11)
    Tak strava ta běžná, cenově dospupná bude mít asi stále horší kvalitu. Stále více různých pesticidů, konzervantů... Zajímavý článek o tom, co ale ta levná strav způsobuje si můžete přečíst na http://a2larm.cz/2015/01/skutecna-cena-levnych-potravin/
    Simona (Ne, 12. 11. 2017 - 21:11)
    To jsou fakt skvělé rady,...V centru Londyna maji lide kurniky. Normalne pred domem v postranni ulici. No je to ale tez klecovy chov. Jen maji kontrolu nad tim, cim tu slepici krmi. Celkove mne prekvapilo, kolik je v Londyne bio obchodu a restauraci. Kupodivu dat si biopolevku v nejakem takovem shopu s pecivem vyjde cenove docela prijatelne.
    sdfg (Po, 13. 11. 2017 - 10:11)
    Oni si lámou hlavu s tím co jíst?!Ono jde i o to jak rychle strava tělem projde.Pokud budeme jíst kořínky ,tak asi budou v těle týden a ještě dvakrát zkvasí než opustí tělo.Když si dáte dobře udělané husí stehno,málo knedlíku a zelí s omáčkou,tak husa projde jak po husím másle a kalorie nijak zvlášť nestihne tělo využít.
    sdfg (Po, 13. 11. 2017 - 11:11)
    Stravu bych rozdělil spíš než podle původu na teplou a studenou a rychlou a pomalou,čerstvou a uchovávanou,s nerostnýmy a chemickými přísadami a bez přísad jen živočišně-rostliného původu a tedy zdravou a čerstvě poraženou či sklizenou.
    Člověk kupodivu jak někteří majitelé masen tvrdí,není masožravec,který se neobejde každý den bez tuků,živočišných bílkovin,spousty přepáleného zpečeného omastku a kvant solí a koření,to pak vypadá jak mrož nebo halibut,i když nevím co halibut je,ale je to dostatečně exotsky blbé jméno.
    ! (Po, 13. 11. 2017 - 13:11)
    Jídla se dělí do dvou skupin: zdravá a chutná.
    Simona (Út, 14. 11. 2017 - 11:11)
    Jídla se dělí do dvou...To je blbost. Stačí vyjet za hranice a budete koukat, kolik zdravých a chutných jídel se všude vaří. Tím nechci říct, že u nás nejsou též takové restaurace, ale lidi s podobným názorem jako máte vy asi do nich nechodí. No kdybyste vyjel/a do nějakého evropského velkoměsta nebo do Asie, Jižní Ameriky, tak byste třeba ochutnal/a jinou kuchyni a mohl/a byste si ten citát poupravit.
    Reklama