Reklama

Tři nejlepší bezlepkové mouky

Následujcí tři bezlepkové alternativy k běžným moukám jsou bohaté na biologicky dostupné živiny a nezpůsobují v lidském organismu stres. Jsou ideální náhradou běžné mouky při pečení.

1.  Kokosová mouka

Tato bezlepková mouka se vyznačuje vysokým obsahem kyseliny laurové . Kyselina laurová je zdravý nasycený tuk, který je nezbytné pro imunitní systém. Zdravé nasycené tuky jsou důležité pro zdraví buněk. Tyto tuky jsou důležité pro zdravou kůži a zdraví štítné žlázy. Kokosová mouka má též vysoký obsah čisté bílkoviny. Díky obsahu vlákniny může také pomoc zdravému trávení a zdraví střev.

2. Mandlová mouka

Tuto zdravou bezlepkovou alternativu lze nalézt v obchodech se zdravou výživou nebo si ji vyrobit doma z organických mandlí.  Mandlová mouka má vysoký obsah mononenasycených tuků, které snižují riziko srdečních onemocnění a je bohatá na antioxidační účinky vitamínu E. Mandlová mouky obsahuje též n hořčík a draslík, které jsou nezbytné pro optimální zdraví.

Reklama

3. Lískooříšková mouka

Má vysoký obsah bílkovin a kyseliny listové, která je důležitá pro zdraví buněk a vývoj mozku. Mouka z lískových ořechů má také z ořechů nejvyšší obsah proanthocyanidinu. Tyto užitečné sloučeniny mohou pomoci snížit riziko vzniku krevních sraženin a infekce močových cest.
Zdroj: Mybodygreen

Reklama

Komentáře

LQ (St, 15. 1. 2014 - 09:01)
Nevím jestli jsou tyto mouky plnohodnotnou náhradou, ale jednodruhové bezlebkové mouky většinou nejdou moc dobře použít na běžné pečivo. Ideální jsou namáchané směsy od výrobců. A to už ani nemluvím o případné ceně za 1 kg mandlové mouky, když si představím kolik stojí kilo mandlí.
! (St, 15. 1. 2014 - 10:01)
Nejlepší jsou bezlebkové směsy.
! (Čt, 16. 1. 2014 - 08:01)
Za války se do chleba místo mouky přidávaly dřevěné piliny. Zdravé, výživné, vysoký obsah přírodní vlákniny.
. (Pá, 17. 1. 2014 - 17:01)
Za války se do chleba místo...Pilinový chlebíček, úúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúúú.
Doležalová (Ne, 19. 1. 2014 - 11:01)
Já jsem si moc oblíbila mandlovou mouku. Po mandlových sušenkách nebo mandlovém perníku se u nás vždycky jen zapráší. Taky dělám z mandlové mouky výborný marcipán.
Vlasta (St, 29. 1. 2014 - 14:01)
Nevím jestli jsou tyto mouky...Slyšela jsem od jedné kamarádky o přístroji Thermomix - je to nějaký multifunkční přístroj, který mele i mouku. Zaujalo mě to, protože mouky pro celiaky jsou dost drahé a obilniny jako takové jsou za pár korun - namlít si ji doma by tedy mohlo znamenat výraznou úsporu. Navíc ten přístroj navíc údajně tu mouku i odváží a uhněte těsto, takže pečivo je raz dva :) Víte o tom někdo něco?
Sansa (Po, 3. 11. 2014 - 11:11)
Včera jsem zkoušela nová recept. A povedl se. Sice držím bezlepkovou dietu, ale dostala chuť na něco dobrého k nedělní kávičce a měla jsem ve sklepě ještě poslední cuketu ze zahrádky. Takže jsem zvolila Cuketovo-pohankovou bábovku. Tady je recept jestli ji chcete taky vyzkoušet - http://www.pruvodcevyzivou.cz/cuketovo-pohankova-babovka/ u nás doma měla úspěch
Reklama