Reklama

Volba materiálu pro nádobí je obvzlášť důležitá

Byly proto založeny pokusné série, aby bylo možné jeho posouzení. Za tímto účelem se destilovaná voda vařila 20 minut ve zlatu, železe, cínu, mědi, hliníku, skle, porcelánu, emailu a kamenném nádobí. JakmiIe takto preparovaná voda zchladla na 17 stupňů, nechala se v ní vyklíčit pšeničná zrna. Po ukončení pokusu byla u rostlin změřena délka listů a kořenů a byly tak stanoveny vlivy růst podporující i brzdící.

Z pozorování křivky vyplývá, že daleko nejlepší nádoby na vaření by byly ze zlata. Člověk se rozpomene na pohádky, kde jídlo konzumované ze zlatých talířů je prezentováno jako zvláštní milost dobrotivých mocností.

Další pokusy však ukázaly, že dokonce už i zamíchání pozlacenou lžící vyvolává podobné účinky. Toto zadostiučinění se ještě zvýší, jestliže pokusy ukážou, že po zlaté lžíci následuje v tomto žebříčku lžíce dřevěná, jejíž materiál rostl ve slunečním světle.

Že hliník dopadl v uvedené pokusné sérii nejhůře, také není překvapivé. Tento takzvaný kov byl přeci získán z jílové zeminy v elektrické peci. Tento proces je však nesmírně násilný a jílová zemina je nucena do jevové podoby, s níž nemá nic společného, totiž ke zdánlivému kovu. Ve skutečnosti není hliník žádným kovem, nýbrž zeminou - z hlediska funkce. Jak přírodně působí hliněná nádoba (kamenina, porcelán) oproti umělému hliníku!

Úplné pořadí materiálů od nejvhodnějšího po nejhorší je: zlato, kamen, porcelán, email, sklo, měď, cín, železo, hliník.

Reklama

Rudolf Hauschka - Člověk a výživa

Reklama

Komentáře

Jana (Pá, 5. 11. 2004 - 22:11)
A co nerez? To zahrnujete pod "železo" anebo na kterém místě žebříčku podle vás stojí?
Zdravím
Jana
Dagmar Darmovzalová (Po, 30. 4. 2001 - 22:04)
Zajímalo by mě jak dopadly materiály: chirurgická ocel 18/10 (z ní máme doma nádobí Zepter) a dále pálená keramika. Můžu brát keramiku jako kámen nebo porcelán a ocel jako železo. Ráda bych znala odpověď.
Děkuji
Tomáš (Čt, 3. 5. 2001 - 22:05)
Tyto materiály nebyly testovány, ale myslím, že to můžete brát přibližně tak, jak navrhujete.
Pavel (St, 9. 5. 2001 - 19:05)
Na tuhle stránku jsem se podíval náhodou, z nudy.

Ale tvrzení, že hliník není kov, ale zemina mě opravdu velmi zaujala.
Já chemii teprve začínám brát ve škole, ale několik málo prvků už znám.

Například pevný relativně měkký kovový prvek
Alluminium, hliník (chem. značka Al)

S jílem ani zeminou (směsí mnoha prvků a sloučenin) podle mého názoru nemá vůbec nic společného.

Pokud ano, prosím vyvraťte mi to
(e-mail: pavelsimerda"centrum.cz)
Tomáš (So, 2. 6. 2001 - 22:06)
Kov hliník, jak ho známe a používáme, se vyrábí složitým procesem z bauxitu (směsi mnoha prvků a sloučenin - oxidů hliníku, železa, silikátů).Toto měl autor na mysli.
Hornina bauxit je mimo jiné ochrannou vrstvou půdy v deštných pralesích.
Radka (Pá, 16. 4. 2021 - 17:04)
Zrovna na klíčení semínek nádobí nepoužívám. Jde mi především o životnost, váhu a jestli se k němu jídlo nepřipaluje. Titan je co jsem slyšela v tomto jeden z nejlepších, byla mi darována pánev právě z titanu od značky https://bonio.cz/ a nenašla jsem žádnou vyloženě negativní věc na tomto materiálu
! (So, 17. 4. 2021 - 14:04)
Kuriózní způsob "testování" nádobí. Není v něm přesně definováno téměř nic. Jedná se spíše o reklamní zakázkový "odborný" článek.
Reklama