Reklama

Rizikové faktory řídnutí kostí

Osteoporóza - řídnutí kostí - patří mezi civilizační onemocnění. Prevenci této choroby je nejvhodnější začít již v brzkém mládí. Řídnutí kostí často začíná již po třicítce, někdy i dříve. Nejjednodušším způsobem prevence je eliminovat ty rizikové faktory, které můžeme ovlivňovat svým životním stylem a způsobem stravování. Více ohroženy osteoporózou jsou ženy.

Rizikové faktory vzniku osteoporózy:

1. Vrcholový sport od dětství
2. Mentální anorexie, kdy společně s nedostatečným příjmem potravy dochází i k nedostatku minerálů a bílkovin důležitých pro stavbu kostí. Zároveň často hladovění způsobuje překyselení organismu (ketoacidózu), kdy dochází k vyplavování vápníku z kostí.
3. Nevhodné diety - např. Atkinsonova nízkosacharidová dieta či hladovění, kdy opět dochází ke ketoacidóze a odvápňování kostí.
4. Nesprávná výživa s nadbytkem soli, cukru, živočišných bílkovin, fosfátů (limonády, uzeniny) a kofeinu.
5. Nedostatek vhodných zdrojů vápníku ve stravě - (mák, luštěniny, sardinky, lískové oříšky, mandle, sezamová semínka, sója, špenát, ovesné vločky, tmavé pečivo).
6. Kouření.
7. Nedostatek pohybu.
8. Nadměrné užívání léků - léků proti překyselení žaludku (antacida), antibiotik, sedativ a kortikoidů.
9. Podávání hormonů štítné žlázy. 10. Menopauza.
11. Dlouhodobý pobyt na lůžku.
12. Genetické dispozice.
Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

Neo (Po, 23. 12. 2019 - 15:12)
Jen nepodložené informace.
Reklama